NaslovnaIntervjuU periodu do izbijanja mliječne denticije, bilo bi poželjno da roditelji dovedu...

U periodu do izbijanja mliječne denticije, bilo bi poželjno da roditelji dovedu dijete u stomatološku ordinaciju

- Advertisement -

Da bi dijete doživijelo što manju traumu prilikom prve posjete stomatologu i postalo hrabro pri bilo kojem stomatološkom zahvatu, potrebno je s njim raditi i pripremati ga od najranije dobi. Roditelji često nisu sigurni kada odvesti dijete stomatologu.

Da li da pričekaju dok ne izbiju svi zubići ili dok ne dođe do stvarnog problema. Stručnjaci kažu da ne treba čekati I da se dijete odvede kod stomtologa već kada izbije prvi zubić.

Dr Amela (Fotio:azra.ba)

“Mliječna denticija počinje da se formira odnosno kompletira sa tri I po godine života. U tom periodu do tri i po godine, bilo bi poželjno da roditelji dovedu dijete u stomatološku ordinaciju iz jednostavnog razloga. Zato što su tada svi zubi intaktni, odnosno zdravi, tako da djeca dolaze u bezbolnoj fazi,kada ih ništa ne boli. Dolaze razdragani I veseli, lakše se upoznaju sa ordinacijom, ambijentom, stolicom na kojoj sjede i sa stomatološkim procedurama koje su, naravno, bezbolne”, objasnila je ta “Novu BH” dr Amela Kadrić-Kadić, specijalista oralne hirurgije.

Najveća greška roditelja je kada djecu dovode na pregled u akutnoj fazi bola. Tada već neće imati lijepa iskustva.
“Kada ih boli, kada su istraumatizovani, a naš primarni zadatak je da pružimo prvu pomoć, ne obraćajući pažnju na ambijenti sve što se događa u ordinaciji, onda oni kao djeca, a kasnije I odrasli nose neka loša iskustva sa stomatologom”.

Foto: foundationeducation.edu.au
Foto: foundationeducation.edu.au

Prestrašena i nemirna djeca, najčešće su pacijenti i zahtijevaju dodano vrijeme rada. Roditelji, takođe, moraju biti strpljivi I spremni na dodatne dolaske i upoznavanje djeteta sa doktorom, sa ciljem izgradnje povjerenja i dugoročne saradnje.
“Treba pripremiti u smislu da se igrate sa djecom kod kuće, pričati o stomatologu, zabraniti upotrebu riječi bol, pričati o nekim drugim stvarima. Potom djeca mogu ponijeti najdražu igračku, da naprave neki međusobni signal, kontakt, kada je djetetu nelagodno u ordinaciji i na taj način nekako olakšati djetetu. Poželjno je posjetiti ordinaciju, što bi rekli, onako sa vrata, pa se onda napreduje u samom procesu rada”.

Foto: freepik.com

Karijes je najčešća pojava kod djece, koja zabrinute roditelje dovodi u stomatološku ordinaciju. Uzrok često leži u neznanju, a ponekad I nepažnji roditelja te dolazi do karijesa mliječnih zuba u najranijoj dobi.
“U njihovoj dobi, karijes je najčešći problema zato što brzo nastaje karijes zbog strukture zuba I oni su u nekim bolnim fazama, posebno na bočnim zubima dolazi do retencije plaka, dentobakterijskog plaka, demineralizacije zuba I nastaju bolne faze kod djece”.

Ono što ćemo često čuti od stomatologa je da djeci smanjimo rafinirane ugljkohidrate.
“Djeca u tom periodu ne mogu da izbjegnu unošenje ugljikohidrata, ali ako ništa, onda ograničiti na jedna vremenski period I nakon unošenja obavezno pranje zuba”, zaključila je dr Amela.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -