Naslovna Obavještenja U Hrvatskoj koronavirusom zaraženo najmanje 10 stomatologa

U Hrvatskoj koronavirusom zaraženo najmanje 10 stomatologa

Nacionalni krizni štab je saopštio da je u Hrvatskoj na koronavirus pozitivno 10 stomatologa. Međutim, Krizni štab Splitsko-dalmatinske županije objavio je da je u toj županiji na koronavirus pozitivno – 15 stomatologa.

Tragom te dvije vijesti, koje se međusobno demantuju, krenuli smo u potragu za stvarnim brojem oboljelih stomatologa, pa smo nazvali dr. Hrvoja Pezu, predsjednika Hrvatske komore dentalne medicine.

„Ja tu informaciju nemam jer nas niko o broju zaraženih stomatologa ne izvještava. Ako ih je 15 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, to je izuzetno puno, puno je i jedan zaraženi. Međutim, moram reći da ne smijemo sada svi biti iznenađeni podatkom da je 10 ili 15 stomatologa zaraženo koronavirusom. To je podatak koji je bio i očekivan jer su stomatolozi najizloženiji mogućnosti infekcije. Upravo zbog toga Nacionalni štab i Komora dentalne medicine skreću pažnju svima koji imaju potrebu za stomatologom da njemu idu samo kada je to prijeko potrebno. Komora ulaže maksimalne napore kako bi nabavila svu potrebnu zaštitnu opremu, ali to je veliki problem. Ne samo problem Hrvatske, nego problem čitavog svijeta“, rekao je dr. Pezo.

Dr Hrvoje Pezo (Foto: medicina-danes.si)

Kako sada pet?
U daljoj potrazi o kolikom se broju zaraženih stomatologa radi, nazvali smo dr. Marka Rađu, direktora Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, koji bi zasigurno trebao da zna je li neki njegov stomatolog zaražen ili bar u samoizolaciji.

„Koliko ja znam, u županijskome Domu zdravlja nema ni jednog stomatologa (zaposlenog DZ-a) koji je pozitivan na koronavirus, odnosno koji je u samoizolaciji. Da ima ijedan, morao bi otvoriti bolovanje, a kako niko nije zatražio bolovanje, vjerujem da niko nije ni zaražen. Prema mojim spoznajama, takođe nema ni jednog koncesionara stomatologa, dakle onoga koji ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, koji je zaražen koronavirusom ili je u samoizolaciji. Dakle, pretpostavljam da se radi o stomatolozima koji su čisti privatnici“, kazuje dr. Rađa.

Split (Foto: mladiinfo.me)

Pitali smo ga o brojevima iz dva izvora, koji su kontradiktorni.
„Najskloniji sam brojci od pet zaraženih stomatologa u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prije nekoliko dana ih je bilo dvoje i ne vjerujem da je ta brojka narasla na 15“, govori dr. Rađa.

E, tek nam sada ništa nije bilo jasno. Je li u pitanju 5, 10 ili 15 stomatologa, niko to ne može znati. Međutim, činjenica jest da su oni najugroženiji. Zašto je tako, govori mladi splitski stomatolog (privatnik) koji nema ugovor s HZZO-om i koji je htio da ostane anoniman.

„Nedavno je u “Njujork Tajmsu” izišao tekst o tome kako su stomatolozi najugroženiji u ovom slučaju. I to je istina. Zaštitna maska ne pomaže ništa i ona može jedino pomoći ako stomatolog ima poseban vizir, koji stavlja na glavu iznad te maske. Nešto slično kao što varioci imaju“, kaže naš sugovornik, koji ima tri vizira i mijenja ih po potrebi.

„Mi stomatolozi radimo pacijentima u ustima, a bolest se, kao što se zna, širi kapljično. Imam kolegu koji radi u jednoj zagrebačkoj bolnici kao oralni hirurg i koji ovih dana pada s nogu od posla. Naime, svi oni koji trenutno ne mogu ostvariti svoju zdravstvenu zaštitu kod stomatologa odu, u krajnjoj nuždi, kod oralnog hirurga“.

Foto: wcodentalbytes.wordpress.com
Foto: wcodentalbytes.wordpress.com

Samo hitni slučajevi
I od Ministarstva zdravlja stomatolozi su dobili posebna uputstva.

„Dalo nam je preporuku da radimo samo hitne slučajeve. Ne vjerujem da je neko od mojih kolega toliko lud da sada, u ovoj situaciji, radi neke velike stomatološke zahvate. Kada pacijent nama sjedne u sjedalicu, moramo uključiti turbinu, plombirati ili izvaditi zub, kapljice aerosola izlaze iz usta, raspršuju se… To je cijela filozofija i pokazuje koliko smo izloženi“, zaključuje naš sugovornik.

Koliko je zaista zaraženih stomatologa u RH? Mi smo skloni povjerovati Nacionalnom štabu iz Zagreba.

Izvor: Slobodna Dalmacija

- Advertisment -

POPULARNO

Doktori iz ordinacije “Simić Dent” odgovaraju na pitanja čitalaca

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovorali su doktori iz ordinacije „Simić Dent“ iz Banjaluke.Par mjeseci nosim mobilni ortodontski aparat i...

Evo kako sačuvati zube i zadržati savršen osmijeh

Lijep osmijeh i zdravi zubi najbolji su ukras na licu svake osobe. Međutim, osim estetskih benefita, zdravlje zuba je direktno ili indirektno...

Predstavljamo: Form 3B, 3D štampač

Form 3B je napredni desktop SLA 3D štampač, optimizovan za biokompatibilne materijale i osmišljen da pojednostavi obradu prilagođenih zubnih implantata.

Zdravstveni turisti troše pet puta više

Statistika pokazuje daviše od 150 miliona ljudi koristi zdravstveni turizam, koji bilježi profit od 100 milijardi dolara. Na...
- Advertisment -