NaslovnaObavještenjaTuristi su odavno prepoznali kvalitet zadarskih stomatologa

Turisti su odavno prepoznali kvalitet zadarskih stomatologa

- Advertisement -

Iz godine u godinu svjedočimo sve većem broju turista koji posjećuju Zadar i njegovu okolinu. Osim zbog prirodnih ljepota i dobro plasiranih marketinških kampanja, dio gostiju u Donatov grad stiže i zbog medicinskih usluga.

Naime, zdravstveni turizam, jedan je od najbrže rastućih oblika turizma. Ljudska želja za vječnom mladošću, tj. briga o zdravlju i ljepoti jedan su od najjačih motivatora potrošnje.

Foto: dentalnews.com

Stoga su se brojne turistički potvrđene destinacije odlučile strateški usmjeriti na ovo plodonosno turističko tržište gdje gosti odmor i medicinski tretman spajaju u jedno.

Dugogodišnji pacijenti
Zdravstveni turizam uopšteno, pa tako i dentalni, prisutan je već dugi niz godina u zadarskom kraju, ali njegov razvoj, kako to već koda nas biva, ide stihijski, zahvaljujući entuzijazmu i trudu pojedinaca. Gosti, ponajviše oni iz Italije, prepoznali su kvalitet domaćih doktora i stomatologa koji im nude kvalitet i stručnost koju bi u vlastitim zemljama skupo platili.

“Istina, iz Italije nam dolazi dio pacijenata. To su naši stari pacijenti koji godinama dolaze”, otkrila je ugledna zadarska stomatologinja Ljilja Pantalon.

Pacijenti, koje smo zatekli u ordinaciji puni su hvala za stručnost koju dobijaju, ali za razliku od ranijih vremena kad su veze bile puno bolje i cjelogodišnje, smeta ima loša psaobraćajna povezanost Zadra i Italije pomorskim i vazdušnim putem.

Foto: closetworks.com

Srećni su jer u ordinaciji Pantalon, koja se nalazi u neposrednoj blizini stadiona NK Zadra, mogu dobiti cjelokupan dentalni tretman na jednom mjestu, od hirurških zahvata preko ugradnje implatanta i preventivnih pregleda do estetskih zahvata.

Prije nekoliko godina razvila se i ideja o udruživanju zadarskih stomatologa u klaster kroz kojeg bi se nudile usluge dentalnog turizma. Mnogi ističu kako je to uprav smjer za daljnji napredak, jer samostalno poslovanje na visoko konkuretnom tržištu iz dana u dan sve je teže.

Na upit koliko je ulazak Hrvatske u EU uticao na dolazak pacijenata iz inostranstva, stomatologinja Pantalon odgovara:
“Što se tiče ulaska u EU, tu velikih promjena nema, nama su i ranije dolazili pacijenti iz inostranstva. Oni su nastavili da dolaze i dalje. No više je uticala ekonomska kriza koja je u Italiji ostavila danak. Pa se tako trenutno više rade zahvati koji se moraju, a manje oni motivisani estetskim porivima.”

Foto: freepik.com

Uočljiv je i nedostatak institucionalne podrške oko ujedinjenja ponude zdravstvenog turizma u zaokružen paket jer Zadar na tom polju zaista ima što ponuditi – od preventivnih do kurativnih terapija. Osim turista svoje zdravlje zadarskim stručnjacima povjeravaju i brojni povratnici i Hrvati koji žive u inostranstvu.

“Kvalitet njege koju ovdje dobijamo ravna je onoj u SAD-u, ali je cjenovno mnogo prihvatljivija. Uz to, svo osoblje predvođeno doktorima, ima ljudski pristup, te nema one hladne sterilnosti koja je karakteristična za medicinske institucije u inostranstvu. Medicinski zahvat svakako je udobniji kad vas dočekaju sa smješkom i šalom”, otkrio bračni par kojeg smo zatekli u čekaonici doktorice Pantalon.

Ovo dvoje penzionera zime provode s djecom u Njujorku, dok ljeti stižu na svoje ostrvo.
“Rekao sam ja svim u Americi, zube mi ne dirajte, ja imam ko se meni o njima brine”, kroz smješak, koji otkriva lijepe zube, prepričavaju te dodaju da zadarske doktore, pa i svoju stomatologinju Pantalon, svima preporučaju.

Izvor: Narodni list

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -