fbpx
NaslovnaSavjetiTrudnoća je najbolji momenat za izgradnju zdravih navika

Trudnoća je najbolji momenat za izgradnju zdravih navika

- Advertisement -

Oboljenja zuba su posljedica nepravilnosti u ishrani i neodgovarajuće higijene, što se prevenstveno stvara u porodici. Trudnoća je najvažniji, ali i najefikasniji momenat za izgradnju zdravih navika. Nažalost, upravo u ovome periodu se posvećuje najmanja pažnja sistemu stvaranja zdravlja (promocija zdravlja). Ispitivanja su pokazala da preko 90% trudnica ima zubni kvar i to sa oko 15 oboljelih zuba po osobi. Naravno, karijes je nastajao znatno ranije, ali upućuje da će se izazivači (ishrana i bakterije) prenose i na potomstvo, a posljedica je da 35% beba već do druge godine dobija karijes. Moguće je samo pogoršanje, ako se nešto drastično ne promijeni. Nauka je nedvosmisleno dokazala da se bakterije, koje izazivaju zubni kvar, prenose u usta bebe, prevenstveno od majke (ali i ostalih članova porodice), i da je zato izuzetno važno da usna duplja bude zdrava, što apsolutno ne znači da se samo „plombiraju“ oboljeli zubi.

Trudnice nemaju više zubnog kvara zbog trudnoće, već zbog većeg i češćeg unosa slobodnih šećera i nedovoljno dobrog pranja zuba koje se u tome osjetljivom periodu još više zapostavlja. Hormonalne promjene čine da desni trudnice burnije reaguju, ali su pravi uzrok njihovog krvarenja bakterije iz zubnog plaka koji se nedovoljno dobro uklanja. Ponekada se u trudnoći javlja i ozbiljnije oticanje desni usljed bujanja zapaljenog tkiva. Ozbiljna oboljenja desni (postojanje džepova), koja su započeta i prije trudnoće, mogu da imaju značajnog uticaja na začeće i sam razvoj ploda (manja težina, preveremeni porođaji), jer bakterije prodiru u krvotok i izazivaju promjene.

Oboljenju desni pogoduje i nedostatak hranljivih materija (narušava imunitet), a pogotovu pušenje, stres, alkohol, pojedini lijekovi. Oboljenja desni tokom trudnoće su posljedica bakterija i loše higijene na koje desni burnije reaguju zbog hormona.Pojava oštrog bola iz na izgled zdravih zuba poslije nekih spoljašnjih nadražaja (toplo, hladno, slatko, četkanje zuba, čišćenje sa zubnim koncem) naziva se osjetljivost zuba. Česta povraćanja mogu da izazovu topljenje gleđi i pojavu osjetljivosti. Ona može da se javi i usljed zapaljenja desni i i ili nepravilnog pranja zuba sa tvrđom četkicom. Kod pojave osetljivosti neophodno je odmah konsultovati stomatologa koji će odrediti neophodnu zaštitu. Pretjerani i česti unos slobodnih šećera (najvažniji uzročnik zubnog kvara), nije štetan samo po zube i opšte zdravlje trudnice, već može i kod buduće bebe stvarati neku vrstu zavisnosti na slatko. U toku trudnoće započinje razvoj zuba, kako mliječnih, tako i stalnih, a pred kraj trudnoće počinje veoma ostjeljiva faza izgradnje zubne gleđi na mliječnim zubima i dijelom stalnih sjekutića i „šestica“.

Nepravilnosti u izgradnje zubne gleđi čine zube osjetljivijim na razvoj karijesa. Uzroci toga mogu da budu:
-manjak vitamina D u trudnoći
-aktivno (majka) i pasivno pušenje u porodici
-stres majke
-virusna i druga opšta oboljenja majke
-uzimanje lekova (antibiotic…)
-loša ishrana (podhranjenost, nedostatak kalcijuma, druge avitaminoze posebno vitamina A, C)
Posljednjih godina su promijenjeni protokoli svih svjetskih, američkih i evropskih stomatoloških udruženja u vezi uzimanja fluor suplemenata. Oni se više ne prepisuju trudnicama, a kod djece je preporuka da se prepisuju samo rizičnim osobama. Smatra se da ne postoje naučni dokazi da uzimanje fluora u trudnoći može da utiče na prevenciju karijesa kod mliječnih zuba. Fluor tabletice inače ne doprinose značajnije zdravlju zuba kod same trudnice u smisli prevencije karijesa, a pogotovu kada postoji zapaljenje desni.

Zbog svega navedenog trudnica, pored zdrave i kvalitetne ishrane, treba da posveti dodatnu pažnju i održavanju usne duplje. Neophodno je:
-Redovno, najmanje dva puta dnevno pravilno prati zube sa zubnom pastom sa preko 1400 ppm fluorida. Dodatna preventivna sredstva poput vodica za ispiranje usta i ksilitola pomažu u održavanju zdravlja zuba i desni.
-Redovno čistiti prostor između zuba sa „interdentalnom četkicom“ ili zubnim koncem. Krvavljenje iz desni prilikom čišćenja (običnog i međuzubnog) siguran je znak da pranje zuba nije dovoljno kvalitetno. Ponekada je potrebno da se pod kontrolom stomatologa koriste i posebne vodice za ispiranje.
-Strogo kontrolisati unos slobodnih šećera, da ne bude veći od 5% ukupnog dnevnog energetskog unosa.
-Pored redovnih posjeta ginekologu, u svim svjetskim protokolima se predviđa i pojačana stomatološka njega, ali se ona kod nas najčešće svodi samo na brzometno otkrivanje karijesa ili lečenje postojećih problema.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -