NaslovnaSavjetiTrudnoća i stomatološke intervencije

Trudnoća i stomatološke intervencije

- Advertisement -

Tokom trudnoće, obilje je informacija kojima je žena izložena sa svih strana. Jedna od briga koje mogu da muče ženu tokom ovog osjetljivog perioda je i koliko je sigurno ići stomatologu i šta je dozvoljeno raditi, a šta ne. Na sreću, sve je mnogo jednostavnije nego što pacijentkinje to nerijetko sebi predstavljaju.

Posjeta stomatologu u trudnoći
Potrebno je odlaziti stomatologu redovno. Promjene koje se dešavaju u cijelom tijelu, daju svoje manifestacije i u usnoj duplji. Bitno je obavijestiti stomatologa o tome da se nalazite u drugom stanju, i o tome koje lekove eventualno koristite.

Foto: auroradentist.com

Snimanje zuba u trudnoći
RTG zračenje nije poželjno, i odlaže se za period nakon rođenja deteta. Ukoliko je u određenim, rijetkim situacijama neophodno, preduzima se uz najveći oprez i sa zaštitom. Odluku o tome donosi stomatolog u dogovoru sa ginekologom.

Anestezija u trudnoći
Osim ako je riječ o hitnim intervencije, najbolje je sve procedure obaviti u drugom trimestru trudnoće. Ukoliko je potrebno koristiti anesteziju, lijekove protiv bolove ili antibiotike, neophodno je obavijestiti stomatologa o trudnoći, jer će tako moći da bude izabere najbezbedniji medikament za vas. Dok ste u ordinaciji, informišite se i o tome koliki je značaj održavanje oralne higijene s obzirom na to da preko 50% žena u nekom periodu trudnoće ima upalu desni, koja nastaje kao posljedica hormonskih promjena.

Izvor: Ordinacija Moja zubarka

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -