fbpx
NaslovnaSavjetiTrudnoća i oralno zdravlje

Trudnoća i oralno zdravlje

- Advertisement -

Trudnica smije i treba da ide na redovne kontrolne intervencije. Stomatološki pregled u trudnoći treba da bude jednako, ako ne i više važan, kao i inače.

Najidealnije bi bilo posjetiti stomatologa u okviru planiranja trudnoće, prije samog začetka, kako bi se sve što se može saniralo tada. Ipak, kako najčešće trudnoću otkrivamo slučajno, nije greška na pregled otići i čim se trudnoća otkrije.

Foto: health.clevelandclinic.org

Kada je najbolje vrijeme da trudnica ide stomatologu?
Ukoliko nema hitnih stanja (bolova i otoka koji se moraju sanirati bez obzira u kojem je mjesecu trudnoće), najidealnije vrijeme za stomatološke intervencije je od šestog do devetog mjeseca.

Ovaj period se uzima kao najbolji, ne iz razloga što u mjesecima prije postoji neka fiziološka prepreka ili rizik, već zato što će u ovom periodu sama intervencija biti najmanji stres za majku, a samim tim i bebu, jer se sve emocije prenose na nju. Plod je u ovim mjesecima već formiran, majka se navikla na trudnoću i poznaje svoju bebu.

Foto: parenting.firstcry.com

Zašto ne treba čekati period poslije poroda za stomatološku intervenciju?
Nakon što rodimo, ništa nije preče od bebe. Sva pažnja je tada usmjerena na novog člana porodice, majka se odmara i oporavlja od poroda i narednih nekoliko mjeseci, pa i godinu dana, beba je potpuno zavisna od majke i nikome nije do bilo kakvih intervencija, kamoli ne tako omiljenih stomatoloških. Takođe, karijes i gingivitis se vrlo lako mogu prenijeti na dijete.

Znate li da se karijes može prenijeti sa majke na dijete?
Karijes je infektivna bolest koja se može prenijeti preko pljuvačke. Majka koja nije sanirala karijes i upaljene desni prije poroda, sigurno će ljubljenjem, preko pribora za jelo ili nekim drugim bližim kontaktom, bakterije prenijeti bebi, koja će imati povećani rizik za nastanak karijesa kada zubi niknu.

Zašto trudnice ne treba da peru zube nakon povraćanja?
Kada povraćamo, kiseline iz želuca dospijevaju u usta i tu se zadržavaju neko vrijeme dok se pH usta ne obnovi. Ukoliko bi odmah oprali zube nakon povraćanja, te kiseline bi samo dodatno učetkali u gleđ.

Foto: parenting.firstcry.com

To nije strašno za nekoga ko povremeno povraća, ali mnogo trudnica ima svakodnevne mučnine, što nikako nije dobro za zube. Nakon povraćanja, trudnice treba da samo izmućkaju usta vodom kako bi se isprali ostaci hrane, a pranje zuba dolazi kasnije, nakon nekih pola sata, kada se pH vrati na neutralan.

Smiju li trudnice primiti anesteziju?
Naravno, Anestezija u trudnoći za stomatološke zahvate je čak i poželjna. Stomatološka intervencija je za većinu ljudi stres, a kamoli za trudnicu koja je u drugom stanju više osjetljiva i podložna stresu. Anestezija će smanjiti stres i učiniti da intervencija bude komfornija i ugodnija, bez iščekivanja bola i neprijatnih situacija.

Anestezija se ne apsorbuje u krvotok, ostaje lokalno na mjestu aplikacije (zato se i zove lokalna anestezija) i potpuno je sigurna za trudnicu. Izuzetak su trudnice sa nekim sistemskih oboljenjima i stanjima i u tom slučaju se naprije treba posavjetovati sa nadležnim ljekarom, koji će odobriti aplikaciju anestezije.

Izvor: Instagram/ena.stomatolog

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -