NaslovnaSavjetiTrudnoća i karijes

Trudnoća i karijes

- Advertisement -

Kod nas postoji verovanje da svaka trudnoća odnosi po jedan zub i da se u toku trudnoće naglo pogoršava stanje oralnog zdravlja. Tvrdnja da zubi buduće majke omekšavaju, jer gube mineralne soli, prije svega kalcijuma (u korist fetusa) nije održiva.

Foto: nearsay.com

Eksperimentima na životinjama dokazano je da se mineralni sastav zuba ne mijenja čak i u slučajevima dijeta sa najvećim deficitom minerala, dok ih istovremeno kosti potpuno gube.

I kod ljudi, u slučajevima teških oboljenja kostiju, kod osteomalacije ili hiperparatireoidizma, kada dolazi do dekalcifikacije kostiju, zubi ostaju nepromijenjenog hemiskog sastava i rendgenografski nepromenjeni.

Relativno veću učetalost karijesa u trudnoći se objašnjava promjenama u ponašanju budućih majki. Iako je zainteresovanost gravidnih žena za zdravlje i ljekarske savjete očigledno veća, ona je usmjerena prije svega na zdravlje budućeg djeteta, a često je zanemareno sopstveno zdravlje.

Foto: healthline.com

Promjene u ponašanju se prvenstveno ogledaju u promijeni načina ishrane (uzimanje većih količina hrane, češće uzimanje hrane i napitaka, posebno bogate ugljinim hidratima) i zanemarivanju oralne higijene.

Razne predrasude, koje su jos uvijek prisutne u našoj sredini, kao što je vjerovanje da u trudnoći ne treba odlaziti kod stomatologa, da ne treba kontrolisati ili sanirati oboljenja usta i zuba, odnosno da određene stomatološke intervencije mogu imati negativne posljedice po fetus, takođe doprinose smanjivanju brige o sopstvenom oralnom zdravlju.

Izvor: ordinacija Stomatolog Jovšić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -