NaslovnaSavjetiTrudnički gingivitis - kako nastaje i način liječenja

Trudnički gingivitis – kako nastaje i način liječenja

- Advertisement -

Gotovo 50 odsto trudnica pati od trudničkog gingivitisa – upale zubnog mesa povezane sa trudnoćom. Ta reverzibilna i realtivno benigna pojava može, međutim, dovesti do mnogo većih problema ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme. Zašto uopšte dolazi do upale zubnog mesa? Za vrijeme trudnoće mijenja se hormonska slika, naročito se povećava nivo progesterona, što dovodi do povećane osjetljivosti vezivnih tkiva i suznice na bakterije iz plaka. Zubno meso počninje da krvari, bolno je na četkanje, jarko je crvene boje i lagano otečeno.

Trudnice počnu izbjegavati četkanje bolnih mjesta (ili čak cijele površine zubnog mesa), što dovodi do nakupljenog plaka (mekanih naslaga bakterija) na zubima. Plak još više podržava upalu, tako da problemi postaju izraženiji, a četkanje sve bolnije, čime se stvara začarani krug. Ponekad se na zubnom mesu može pojaviti kvržica koja lako prokrvari prilikom pranja zubi. Riječ je o granuloma pyogenicum ili trudničkom epulisu. To je bezopasna, mekana izraslina crvene boje koja se nakon porođaja povlači sama od sebe. Ako postane bolna i izaziva smetnje, moguće je hirurški odstraniti. Nastaje kao posljedica nedovoljne higijene i djelovanja estrogena i progesterona na imunološki sastav trudnice.

Tretiranje gingivitisa
Ako se gingivitis ne liječi, može preći u ozbiljniji problem – parodontitis. Upala se pritom širi na dublje strukture – parodontni ligament (vlakanca koja vežu zub sa kosti) te na kost, a bakterije krvotokom mogu dospjeti i do udaljenih mjesta u organizmu. Istraživanja su pokazala da parodontitis tokom trudnoće ne samo da može imati loše posljedice za zdravlje zuba, zubnog mesa i cijelog organizma žena nakon trudnoće, nego može da poveća rizik od prijevremenog porođaja ili rođena djeteta niske porođajne mase. Pojačana aktivnost karijesa kod trudnica, takođe, ima uzrok u skupljanju plaka. Bakterije iz plaka razgrađuju ugljikohidrate i stvaraju kiseline, što može dovesti do inicijalne lezije cakline. Daljom akumulacijom plaka onemogućena je uloga sline kao prirodnog čistača usta te se u takvom okruženju karijes razvija mnogo brže nego u zdravim ustima.

Mučnine i povraćanje
Trudnice, naročito u prvom tromjesečju, često imaju mučninu i jutarnja povraćanja. Nakon takvih epizoda nužno je isprati usnu šupljinu vodom ili blagom otopinom sode bikarbone, a nakon 60 minuta treba oprati zube četkicom i pastom. Zubi se ne četkaju odmah nakon povraćanja, jer kiselina nagriza caklinu pa je caklina u prvim trenucima nakon povraćanja pojačano podložna mehaničkom oštećenju koje bi mogla uzrokovati četkica. Potrebno je pričekati da se kiselina neutralizuje.

Svakodnevna higijena
Rješenje problema ponajprije leži u uspostavljanju besprekorne oralne higijene, što nije uvijek moguće bez profesionalne pomoći. Treba upotrebljavati mekanu četkicu, zube četkati minimalno dva do tri minuta, laganim do umjerenim pritiskom, masirajući istodobno zubno meso i zube. Prostor između zuba, nažalost, ne može dohvatiti nijedna četkica kao ni zubna pasta, pa treba upotrebljavati zubni konac ili interdentalnu četkicu. Odlično je pomoćno sredstvo i tuš za usta (naročito kod parodontitisa), koji takođe čisti područja između zuba. Antiseptične otopine mogu poslužiti kao pomoćno sredstvo po preporuci doktora, ali ograničeno, u trajanju od dvije nedelje, to jeste samo kao podrška terapiji primarnom liečenju i nisu trajno rješenje. (roditelji.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -