Trikovi za uklanjanje zadaha u ustima

  Gotovo 50 odsto populacije ima problem sa zadahom, a taj neugodan problem zahvata sve starosne grupe i oba pola.

  Pogrešno je uvjerenje da je glavni izvor zadaha želudac, iako nije rijetkost. Najčešći je uzrok ipak loša i nepravilna higijena usne šupljine, te ostaci hrane koji se zadržavaju među zubima i ispod mostova ukoliko se ne uklone.

  Dovoljno je podataka koji nam govore da više pažnje obratimo higijeni koja, osim svakodnevnog četkanja zuba, zahtijeva i čišćenje desni i jezika. Koriste pastu, vodicu za ispiranje i konac.

  Donosimo još nekoliko trikova koji će vam pomoći u samo nekoliko minuta.

  Čistite jezik

  Zaboravljate li čistiti usnu šupljinu? Četkanjem ste obavili samo pola posla, tj. riješili ste se prljavštine zuba, ali gljivice, bakterije i razne naslage ostaju na jeziku stoga je potrebno i njemu posvetiti pažnju.

  Žvaćite peršun i mentu

  Sastojci peršuna, popularnog začina, mogu privremeno pomoći u neutralizaciji lošeg zadaha, a pogotovo nakon konzumacije namirnica poput bijelog i crnog luka. Ako vam se ne žvaće peršun napravite od njega čaj.

  Neugodan zadah uvijek možemo zamaskirati žvakanjem žvakaćih guma, a posebno ako sadrže mentu koja se često nalazi i u pastama za zube. Sastojci mente pružaju trenutan osjećaj svježine, ali i uništavaju bakterije i gljivice u ustima. Otkinite par listova mente, žvačite ih te ih progutajte.

  Mućkajte ulje u ustima

  Možete pomisliti da ova tehnika ne služi ničemu, ali na istoku se koristi već tri hiljade godina kao zaštita oralnog zdravlja.

  Želite li koristiti od ove tehnike, preporučuj se da je ponavljate ujutro i uveče, svakog dana. Možete koristiti suncokretovo ili kokosovo ulje, a postupak je takav da ulje u mućkate po usnoj šupljini nekoliko minuta, a nakon što ga ispljunete isperete usta vodom. Savjetuje se mućkanje ulja u ustima 20-ak minuta na prazan želudac.

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.