NaslovnaSavjetiTri jednostavna savjeta za poboljšanje oralne higijene

Tri jednostavna savjeta za poboljšanje oralne higijene

- Advertisement -

Preporuka za održavanje adekvatne oralne higijene je pranje zuba dva puta dnevno (ujutro i uveče) i korišćenje zubnog konca ili interdentalnih četkica (za čišćenje međuzubnih prostora).

Čak iako to radite, uvijek postoje načini kako da još poboljšate vašu oralnu higijenu. Nudimo vam tri savjeta koja će puno značiti za zdravlje vaše usne šupljine, a neće vam oduzeti puno vremena.

Foto: adiva.hr

1.Očistite jezik
Kada se govori o oralnom zdravlju, čini se kako zubi dobijaju najveću pažnju, ali vaše zubno meso i jezik su izvrsna skrovišta za bakterije, pogotovo između okusnih pupoljaka na jeziku. Ukoliko u vašu dnevnu rutinu uvrstite i pranje jezika, možete značajno umanjiti količinu neželjenih bakterija u ustima. Jezik možete očistiti zubnom četkicom ili specijaliziranim čistačem jezika.

2.Koristite tečnost za ispiranje usta (bez alkohola) prije četkanja zuba
Većina smatra da bi se tekućina za ispiranje usta trebala koristiti nakon pranja zuba. Ali ako to činite tim redoslijedom, tekućina za ispiranje usta ispere i “poništi” djelovanje sastojaka iz zubne paste, tako da je preporuka da koristie tekućinu prije pranja zuba. Međutim, postoje dva izuzetka.

Ukoliko koristite istu marku zubne paste i tekućine za ispiranje, redoslijed nije bitan jer su one hemijski sličnog sastava pa ne dolazi do poništavanja djelovanja. Ukoliko koristite zubnu pastu i tekućinu za ispiranje različitog proizvođača i pričekate 30 minuta nakon četkanja, izbjegli ste uzajamno poništavanje djelovanja.

3.Prilikom četkanja zuba, držite četkicu pod uglom od 45 stepeni
Potrebno je zubnu četkicu držati pod uglom od 45 stepeni, na način da vam je polovica dlačica zubne četkice na zubnom vratu, a preostala polovina za zubnom mesu. Na taj način čistite sva potencijalna skrovišta bakterija. Takođe je bitno napomenuti da pritisak kojim pritišćete četkicu ne smije biti prejak, dovoljno je četkicu pritisnuti istom snagom kojom pritisnete i olovku prilikom pisanja.

Još jedan praktični savjet – uvijek imajte u zalihama potrepštine za oralnu higijenu jer naprimjeri, ako imate rezervnu četkicu za zube i vidite da ovu koju trenutno koristite trebate da zamijenite, vi ćete je odmah i zamijeniti, a ako prvo trebate da odete da je kupite, može se dogoditi i da zaboravite na to određeno vrijeme.

Zubne četkice je potrebno mijenjati svaka tri mjeseca. Slijedeći ove savjete, možete značajno poboljšati kvalitet vašeg oralnog zdravlja, a neće vam oduzeti puno vremena!

Izvor: Babić dental

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -