NaslovnaSavjetiTreba li ujutro prati zube prije ili poslije kafe?

Treba li ujutro prati zube prije ili poslije kafe?

- Advertisement -

Kafa ostavlja mrlje na zubima i njene kiseline mogu nagrizati zubnu gleđ. Za suzbijanje ovih štetnih posljedica pijenja kafe vrlo je važno pranje zuba, ali stomatolozi upozoravaju na redoslijed kojim to trebamo da radimo.

Pranje zuba prije ispijanja kafe, uklanja naslage s njih i time otežava prijanjanje mrlja, piše „HuffPost“ i upozorava da uobičajena praksa pranja zuba nakon ispijanja kafe može samo pogoršati stvari.

Foto: thehealthy.com

Budući da je kafa kisela, pranje zuba neposredno nakon pijenja kafe može oslabiti gleđ, vanjski sloj zuba koji ga štiti od fizičkih i hemijskih oštećenja.

Ako želite dobro svojim zubima, prije jutarnje kafe prvo operite zube, a kad ste je popili, kiselost u ustima neutralizirajte ispiranjem vodicom, piše tportal.

Četkanje zuba u kiselom okruženju opasno je jer je hemijski abrazivno, odnosno brže će se razgrađivati gleđ i povećati osjetljivost zuba.

Ako zube ovim redoslijedom perete samo povremeno, nema razloga za paniku jer je riječ o mikroabraziji, ali radite li to učestalo, prebrzo trošite gleđ na svojim zubima.

Foto: insider.com

Želite li zube iz nekog razloga, ipak, prati nakon ispijanja kafe, stomatolozi savjetuju da se strpite barem pola sata prije četkanja. Za to vrijeme slina će neutralizovati pH u vašim ustima i učiniti „hemijsko“ okruženje ponovno pogodnim za četkanje.

Pomoći će i žvakanje žvakaće gume bez šećera, što stimulira lučenje prirodne zaštite – sline. Ona u kiselom okruženju djeluje kao tampon, a odlučite li se za žvakaću gumu, birajte one s ksilitolom, niskokaloričnom zamjenom za šećer koja sprječava rast bakterija.

Čekate li ipak onih pola sata da operete zube, privremeno okus kafe možete isprati energičnim pranjem običnom vodom. Takođe, zube za to vrijeme možete očistiti zubnim koncem, a osim što će ukloniti naslage i hranu zaglavljenu između zuba, u usta će unijeti dah svježine.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -