NaslovnaObavještenjaTragična priča o stomatologu iz Novog Sada: Obolio, blaćen, umro, odlikovan

Tragična priča o stomatologu iz Novog Sada: Obolio, blaćen, umro, odlikovan

- Advertisement -

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić juče je posthumno odlikovao 15 medicinskih radnika koji su preminuli od posljedica koronavirusa.

Ovo nije prvi takav gest predsjednika, pa je tako povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu posthumno odlikovao dr Stanislava Ostojića, novosadskog stomatologa.

dr Stanislav Ostojić (Foto: nova.rs)

Ostojić je nakon pet dana bezuspješnog traženja pomoći u Kliničkom centru Vojvodine primljen u jako teškom stanju. Dok je bio na respiratoru, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković zatražio je podnošenje krivične prijave protiv njega, jer je “svjesno sa simptomima išao u ordinaciju”.

Ostojić je na kraju umro. Dr Ostojić, koji je bio među prvim medicinskih radnicima u Srbiji koji su preminuli od koronavirsua, 11. novembra odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge.

U odluci da dr Ostojić postuhmno bude odlikovan, pred njegovog imena navedeno je i da je bio zaposlen u Kliničkom centaru Vojvodine, što nije tačno. Ono što je istina je da je danima pokušavao da u KC Vojvodine bude primljen na liječenje.

Zoran Gojković
Zoran Gojković (insajder.net)

Prema riječima njegove supruge, i po dokumentaciji koju ona posjeduje, Ostojić, koji je bio i hronično obolio od sarkoidoze, nakon što je primijetio simptome koronavirusa, u više navrata je zvao kol centar i postupao tačno onako kako su mu govorili.

Prvo su ga poslali u privatnu labaratoriju da uradi nalaze krvi, koji su pokazali visok nivo CRP, što je ukazivalo na infekciju.

Zatim su ga, opet privatno, slali i na rentgen pluća, koji je potvrdio dvostruku upalu pluća. Sa takvim nalazima, po instrukcijama ljekara iz kol centra, otišao je na pregled kod pulmologa.

“Nisu ga ni uveli unutra, već su mu sestre sa vrata samo dodale toplomjer, a potom pozvale ljekarku. I ona je izašla u dvorište i, uprkos tome što je vidjela sve nalaze, kao i rentgenski snimak pluća, rekla je da idemo kući i da pije „tople čajeve i supice“. Već tu noć mu se zdravlje drastično pogoršalo, a od subote uveče je bio na respiratoru”, rekla je za Nova.rs Ostojićeva supruga.

Klinički centar Vojvodine (Foto: rtv.rs)

Kada je primljen u bolnicu, već je bio u vrlo teškom stanju, sa dvostrukom upalom pluća, i ubrzo je priključen na respirator na kom je bio sve do smrti. Dok se Ostojić borio za život, samo par dana nakon hospitalizacije, Gojković je zatražio pokretanje krivične prijave protiv njega jer je “svjesno sa simptomima išao u ordinaciju”.

Gojković tada nije komentarisao činjenicu da je hronični bolesnika sa upalom pluća poslat kući da se liječi “supom i čajevima”. Umjesto odgovora, prokomentarisao je “da nije baš sve tako bilo” i da neće odustati od prijave. Nepunih mesec dana kasnije, Ostojić je preminuo. Umjesto najavljene tužbe i adekvatnog liječenja posthumo je dobio orden.

Izvor: nova.rs

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -