NaslovnaSavjetiTop 10 namirnica za zdrave zube i desni

Top 10 namirnica za zdrave zube i desni

- Advertisement -

Svi znamo hranu koja je loša za zube. To su ljepljivi slatkiši, gazirana pića, čips i krompir…. Ali šta je sa namirnicama koje su zaista dobre za vaše zube i desni? Hrana i piće koje konzumiramo mogu imati veliki uticaj na naše oralno zdravlje. Održavanje zdrave, uravnotežene ishrane je ključno za osiguranje da zubi i desni ostanu jaki i zdravi u godinama koje dolaze. Da bismo vam pomogli na putu ka zdravim zubima, sastavili smo listu 10 najboljih namirnica koje su dobre za zube i desni.

Sir
Ljubitelji sira, radujte se! Ovaj mliječni proizvod je pokazao da poboljšava zdravlje zuba i vraća caklinu zahvaljujući visokom nivou kalcijuma i proteina sirutke. Međutim, pokušajte da se držite prirodnog sira, jer proizvodi od topljenog sira kao što su umaci i sprejevi mogu istrošiti emajl i povećati šanse za karijes.
Mlijeko
Još jedan mliječni proizvod je na vrhu liste – mlijeko. Mlijeko ne samo da pomaže u izgradnji jakih kostiju, već može da zaštiti vašu zubnu caklinu obezbjeđujući kalcijum i fosfor potrebne za remineralizaciju zuba.

Sirovo povrće
Žvakanje sirovog povrća kao što su celer i šargarepa može da stimuliše vaše desni i da sačuva zdravlje zuba. Kao dodatan bonus, šargarepa i celer su, takođe, izvor beta karotena, koji tijelo treba da stvori vitamin A. Vitamin A je ključni hranljivi sastojak za izgradnju jakih zuba.
Jabuke
Jabuke su zvali „prirodna četkica za zube“ i to iz dobrog razloga! Jabuke stimulišu desni i smanjuju nakupljanje bakterija koje izazivaju šupljine. Žvakanje jabuke, takođe, stimuliše protok pljuvačke, što može pomoći da se smanji kiselost usta i isperu čestice hrane.

Zelen
Zelen, kao što su spanać i kelj, reklamirano je zbog zdravstvenih koristi. Ispostavilo se da i oni mogu poboljšati oralno zdravlje. Centar za oralnu njegu „Colgatea“ navodi da je zelen bogato kalcijumom, koji pomaže u izgradnji cakline zuba, a sadrže folnu kiselinu, vrstu vitamina B koji ima nekoliko zdravstvenih koristi i može čak biti u stanju da liječi bolesti desni kod trudnica
Riba
Pokazalo se da omega-3 riblja ulja DHA i EPA smanjuju rizik od parodontitisa. Osim toga, ribe hladne vode kao što su tuna, pastrmka i divlji losos su dobri izvori vitamina D.
Orašasti plodovi
Žvakanje orašastih plodova može proizvesti dodatnu pljuvačku, koja pomaže neutralizirati bakterije koje uzrokuju karijes. Šačica badema može vam pružiti dosta kalcijuma, dok orasi sadrže čitav niz vitamina i minerala, uključujući vitamin E, kalijum i cink, koji su korisni za zube.

Brusnica
Naučnici su otkrili da jedinjenje u brusnicama može zaustaviti bakterije da se drže za zube i blokiraju formiranje naslaga plaka. Najbolje je da se držite svježih brusnica, iako predmeti poput sokova od brusnice i drugih proizvoda koji sadrže brusnicu mogu biti bogati šećerom.
Crni i zeleni čaj
U redu, iako tehnički nije hrana, nismo mogli da propustimo da primijetimo zdravstvene prednosti crnog i zelenog čaja. Crni i zeleni čajevi bogati su polifenolima, koji mogu usporiti rast bakterija povezanih sa šupljinama i bolesti desni. Polifenoli u crnom čaju, takođe, mogu pomoći u borbi protiv lošeg daha.

Suvo grožđe
Iako se suvo grožđe može činiti štetnim za oralno zdravlje zbog svoje ljepljive pojave i slatkog okusa, istina je drugačija. Istraživanja su pokazala da određene fitokehikalije pronađene u grožđicama su dobre u borbi protiv bakterija u ustima koje uzrokuju karijes i bolesti desni. Grožđice, takođe, ne sadrže saharozu, za koju mnogi stručnjaci smatraju da je glavni uzrok nekih oralnih bolesti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -