fbpx
Naslovna Obavještenja Terapija matičnim ćelijama može postati novi način liječenja zuba

Terapija matičnim ćelijama može postati novi način liječenja zuba

Kada su popravke zuba u pitanju najčešće se ljudi žale na bol koji osjećaju i visoku cijenu liječenja. Međutim, nova istraživanja sa Univerziteta u Plimutu pokazuju da postoji mogućnost da se u budućnosti zubi leče uz pomoć matičnih ćelija. Danas su istraživanja i primjena matičnih ćelija mnogo napredovale. Matične ćelije spremne su da zauvijek promijene medicinu, mijenjajući način na koji eliminišemo bolest ili čak potencijalno produžavamo ljudski život. Matične ćelije takođe igraju ključnu ulogu u procesu zarastanja rana što nože da se primijeni i kod liječenja oboljelih zuba.
-Matične ćelije su važne. U budućnosti bi ih laboratorije mogle koristiti za obnavljanje tkiva koja su oštećena ili izgubljena zbog bolesti, tako da je od ključne važnosti da se shvati kako one funkcionišu – rekao je dr Bing Hu sa Stomatološke škole Univerziteta Plimouth’s u Peninsuli.

Na čelu sa Huom i uz pomoć istraživača iz cijelog sveta, istraživački tim je otkrio da gen nazvan Dlk1 pojačava aktivaciju matičnih ćelija i regeneraciju tkiva kod zarastanja zuba. Međutim, vratimo se korak unazad i pogledajmo kako su tamo stigli.
Studija i nauka
Dok su proučavali miševe, istraživači su otkrili novu populaciju mezenhimnih matičnih ćelija. To su matične ćelije od kojih su sastavljenja skeletna tkiva mišića i kostiju. Štaviše, te iste ćelije igraju vitalnu ulogu u stvaranju tvrdog tkiva koje pokriva glavni dio zuba zvanog dentin. Tokom proučavanja mezenhimskih matičnih ćelija istraživači su otkrili da molekulski gen Dlk1 kontroliše broj ćelija proizvedenih kada se matične ćelije aktiviraju. Kao prvi istraživački rad koji je naglasio ulogu Dlk1, istraživači su dokazali da Dlk1 može poboljšati aktiviranje matičnih ćelija i regeneraciju tkiva u modelu zarastanja zuba.

dr Bing Hu

-Otkrivanjem matičnih ćelija koje čine glavni deo zuba i uspostavljanjem njihove vitalne upotrebe Dlk1 u regeneraciji tkiva preduzeli smo velike korake u razumevanju regeneracije matičnih ćelija – rekao je dr Hu.
Ovo bi pomoglo ljudima koji imaju probleme poput propadanja i drobljenja zuba. Biće obavljeno više istraživanja radi boljeg razumijevanja i preciziranja potencijalnih tretmana liječenja zuba. Studija je objavljena u časopisu Nature Communications. (www.interestingengineering.com)

- Advertisment -

POPULARNO

Važnost pravilne oralne higijene

Zdravlje usne šupljine započinje pravilnim održavanjem higijene, a navika četkanja zuba treba da se stekne još u ranom djetinjstvu. Većina bolesti usta...

Ovo su neke zanimljivosti o zubima

Da li ste znali da istorija stomatologije potiče odakle i pisana riječ prvih civilizacija? Najstariji dokazi o liječenju zuba potiču od 7000...

Imate sive plombe? Evo kada treba da ih zamijenite novim

Unazad nekoliko desetina godina, pojavila su se mišljenja da su amalgamski ispuni štetni i mnoštvo pacijenata dolazi upravo s tom mišlju i...

Ovih 10 simptoma nikako ne smijete da zanemarite

Na odlazaka kod stomatologa, većina se odluči samo kako ima bol ili neki drugi problem sa zubima. Međutim, neki simptomi su „alarm“...
- Advertisment -