NaslovnaZanimljivostiTema za razmišljanje: Ko nosi radove – tehničari ili stomatolozi

Tema za razmišljanje: Ko nosi radove – tehničari ili stomatolozi

- Advertisement -

Nedavno je u grupi Dental Goats otvorena još jedna zanimljiva i inspirativna tema – „ko nosi radove i otiske doktori ili tehničari“. Na kraju se stiglo do rešenja koja mogu zadovoljiti obje strane, a koji su stavovi stomatologa i tehničara po ovom pitanju pročitajte u tekstu.

Kao i u svakom uvodnom razmatranju, krenulo se sa istorijskim pretresanjem ove situacije. Jedan od tehničara tako je na uvid ostavio „blisko-istorijsku“ situaciju koja je svakako poslužila za dalji razvoj rasprave i dolaženje do krajnjeg rešenja.

– Nekada je stomatolog sam dolazio do tehnike, donosio otiske, vrlo poštovajući to koliki rad čeka tehničara do cilja… Odnos cene je bio 50:50… Mojoj majki koja je još krajem 80.-ih počela da radi i privatno, samo bi rekao stomatolog ovaj rad je naplaćen više i tvoj deo je ovaj put veći… Danas je procenat takav kakav je, ne bih to da komentarišem… Samo da napomenem da imam stomatologe koji živi ne bi dali tri-četiri eura za slanje po kurirskoj službi i jos opušteno po nekoliko puta u toku dana šalju nešto, ne trudeći se da objedine pošiljke… I tu sam i JA kriv, pošto sam ih razmazio, pošto znam da uredno plate kada im recimo pošalju implante i abatmente i oni preuzimaju, ili na neku drugu stranu šalju pošiljku… Ono što bi posebno da naglasim je jedan broj ordinacija koji insistiraju da pošalju po svom kuriru ili pak ne podrazumevaju da je to samo moja obaveza… Hvala im na tome jer život čine male stvari.

Neki se slažu i sa tim da tehničari nose radove, ali ukoliko to ne pređe u pravilo, a jedna od koleginica smatra i da tehničari zapravo ne žele da izgube stomatologe kao mušterije te da se zbog toga povinuju svim „nametnutim pravilima“. Čak i po cijenu jednostranog plaćanja kurira.

– Mislim da je „nametnuto pravilo“ poteklo iz – izvinite na izrazu, i ja sam to radila – poltronisanja i borbe da se zadrži lekar… Tipa, sve ću ja samo da radimo. Dugo sam pokušavala da objasnim da ako sednem da nabacujem, ili modelujem ili bilo šta i pet puta u toku dana moram da ostavim posao – od tog posla nema ništa, pošto sam posle prvog puta već smorena, besna, ljuta… Sad imam kurira i ja ga plaćam mada bi bilo pravično da bar učestvuju, da bi mogla na miru da se koncentrišem na nesto… Ali imaju foru i za to: „molim vas dođite na probu da zajedno pogledamo“ – poručila je ona.

Međutim, ima i onih koji smatraju da je stvar u zaradi, odnosno da stomatolozi pokazuju nezadovoljstvo manjom zaradom od tehničara.

– Glavni problem u toj „ljubavnoj“  vezi je što zobni tehnovaoci zarađuju više od doktora, i onda ti isteruju novce iako ne ide u njihov dzep – smatra jedan od tehničara.

Njegov komentar, razumljivo, nije naišao na odobravanje ljekara, ali u nastavku se ipak došlo do nekih rešenja, a neka od ponuđenih su:

  • Lokalni i međugradski prevoz
  • Kurirska služba (ko šalje neka plaća troškove)
  • Nalaženje na pola puta
  • Da radove nose asistenti (iako se njihov glas nije čuo tokom rasprave vjerovatno bi i oni imali šta da kažu na ovakvo rešenje)
  • Siti bajk ili slična kurirska služba, a plaćanje stvar dogovora

Bilo kako bilo, ponuđena rešenja su, reklo bi se, prihvatljiva, a koje će biti sprovedeno u djelo ipak ostavljamo saradnicima da sami odaberu.

PS

Zahvalnost Goatima koji redovno otvaraju interesantne i inspirativne teme.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -