fbpx
NaslovnaSavjetiTečnost za ispiranje usta – čemu služi i kako se koristi

Tečnost za ispiranje usta – čemu služi i kako se koristi

- Advertisement -

Higijena usta zavisi od mnogo faktora. Od toga šta jedemo, koliko jedemo, koliko često peremo zube i da li ih peremo posvećeno ili tek da bismo ih oprali. Od toga kako se prema njima ophodimo, zavisi mnogo toga. Ustrojstvo našeg organizma poprilično je komplikovano, ali je higijena preduslov da budemo zdravi i da duže živimo. Naravno, tu se mogu ispriječiti brojni faktori, ali na nama nije da im budemo saveznici. Na nama je da se odgovorno ponašamo i da čitav organizam poštujemo do te mjere da bismo mogli očekivati zdravlje zauzvrat. Ophoditi se bez odgovornosti prema organizmu nekada može da rezultira problemima kakvi su karijes, zubna gangrena, paradentoza. Sve te bolesti mogu da nastanu samo zbog toga što nas je mrzjelo da posvetimo dva puta po dva do tri minuta dnevno. A posljedice su, ponekad, nesagledive.

Zdrave navike
Da bi se izbjegli veliki kvarovi zuba, najprije je potrebno razviti zdrave navike i to od najranijeg djetinjstva. To u praksi znači da, ukoliko ste griješili kada ste bili mlađi, sada svoje greške možete da prevenirate kada su vaša djeca u pitanju. Dakle, od najmlađih dana treba razvijati potrebu djece da sama prepoznaju važnost pranja zuba. Ona više hiljada pomenuta fraza, da ne treba jesti uveče, nakon što se zubi operu, trebalo bi da postane mantra. Naime, nakon što se zubi operu, oni su zaštićeni, a u ustima se razvijaju dobre bakterije. Međutim, ukoliko unesete namirnicu, a još ako ona obiluje šećerima, stvaraju se kiseline koje uništavaju zube. U takvim okolnostima razvijaju se bakterije koje mogu napraviti velike probleme u ustima. Od formiranja plaka i kamenca, pa sve do kvarenja zuba gdje je karijes najčešći problem. Zbog toga zube osim četkicom treba tretirati i koncem i tečnostima za usta.

Tečnost za usta – šta je to?
Ona je zapravo antiseptička vodica za ispiranje usta i zuba i osnovna namjena joj je održavanje oralne higijene. Ipak, u zabludi su oni koji misle da će tečnost za zube zamijeniti četkanje zuba. Dakle, poruka lijenima, tečnost za zube je suplement odnosno dodatak pranju zuba. Nakon što zube očetkate, poželjno je da ih isperete četkicom, kako bi antiseptici sklonili bakterije koje nisu otklonjenje mehaničkim četkanjem. Kako su bakterije najveći krivci za loš zadah, ova vodica za ispiranje zuba pomoći će da se dah osvješi, a da se pojedine bakterije eliminišu. Samim tim i neprijatan zadah će nestati.

Kakav je hemijski sastav tečnosti za usta?
Vode za ispiranje zuba veoma često sadrže fluor. To je isti onaj sastojak koji postoji i u pasti za zube, a njegova svrha je da ubija bakterije i ojačava gleđ zuba. Osim toga, u vodicama za usta nalazi se sredstvo koje ubija mikroorganizme, a poznatije je kao antiseptik. Voda je, takođe, veoma bitan sastojak ove tečnosti, ali su tu i različiti dodaci koji poboljšavaju ukus same vode. Neke tečnosti su terapijskog svojstva, pa se Hibideks Dap, Lacalut ili Curasept koriste samo kada to preporuči stomatolog, a hemijska supstanca koju sadrže je hloheksidin. Ova supstanca pospješuje uništavanje bakterije, ali je poznata i po tome što može da potamni zube i plombe. One se uglavnom koriste nekoliko nedjelja, pa se potom pravi pauza. Pojedine tečnosti za usta sadrže i alkohol, ali on, takođe, nije preporučljiv za osobe sa dijabetesom niti za starije osobe.

Kako se koristi tečnost za ispiranje usta?
Vodice za ispiranje usta, kao što smo to već napomenuli, ne služi kako bi zamijenila četkanje zuba. Nakon što se zubi iščetkaju i to tako što se svakom zubu posveti pažnja, a čitavoj vilici vreme od dva minuta, potrebno je istretirati ih koncem za zube. Na taj način se čiste ostaci hrane koji se gomilaju na mjestima između zuba. U tu svrhu mogu se koristiti i interdentalne četkice koje, takođe, pomažu da se zaglavljena hrana ukloni. Kada to bude gotovo, možete uzeti dozu tečnosti za usta. Dozu možete uzeti odokativno ili sipajući je u zatvarač koji se koristi i kao dozer. Tu dozu nikako ne pijete niti gutate, već grgorite po ustima i mućkate unutar usne šupljine. Proces možete ponoviti i nekoliko puta, a ostatak vode jednostavno ispljunete. Tada ste sigurni da ste sve bakterije iz usta isprali. Dobro, ne baš sve, ali one štetne sigurno.

Koja je tečnost za zube najbolja?
Odlučiti se za tečnost za usta, samo po sebi je korak napred u odnosu na puko četkanje zuba. To znači da ste vaš odnos prema oralnoj higijeni unapredili i podigli na viši nivo. Korišćenje konca još jedan je od veoma važnih segmenata. U prevodu, i nije toliko važno koju ste tečnost izabrali, važno je da o tome brinete. Međutim, ako vam je zaista stalo do finesa koje prave razliku, nesumnjivo je najpoznatiji, a samim tim i vrlo izvjesno najbolji brend – Listerine. Listerine tečnost za usta je prijatna vodica koja odstranjuje brojne bakterije. Listerine tečnost ne izaziva nikakve iritacije u ustima. Listerine tečnost je vodica koja se može koristiti i preko dana, ali i prije spavanja, a veoma je dobra i za osvježavanje daha, ako dođe do te potrebe. Cijena Listerine tečnosti za usta varira u zavisnosti od količine ali i vrste. Tečnost Listerine se pakuje u bočice od po 250 ml, a to može da potraje danima.

Ispiranje usta sodom bikarbonom
Prirodne metode su, takođe, nešto za šta se samoinicijativno odlučujemo. To znači da se umjesto hemijskih supstanci nekada posvećujemo metodama koje nam je dala priroda. Stoga koristimo biljke, korijene biljaka, određene čajeve, sirće, ulja, kako bismo odstranili bakterije. Jedna od metoda za smanjivanje kiselosti u ustima jeste korišćenje najpoznatijeg baznog jedinjenja – sode bikarbone. Soda bikarbona ima tu funkciju da neutrališe visoku pH vrijednost, a veoma često i da izbijeli zube. Međutim, treba imati u vidu da je ispiranje sodom bikarbonom ponekad problem, jer soda bikarbona oštećuje zubnu gleđ. To može izazvati posljedice po dugoročno zdravlje zuba. Iako ona trenutno izbjeljuje zube, na duge staze, ovo i nije najpopularnije rješenje. Ipak, ako se soda bikarbona koristi kao preparat koji odstranjuje bakterije, tako što se samo grgori u ustima, možete biti sigurni da će vam pomoći. Soda bikarbona se, takođe, preporučuje ukoliko imate probleme sa kandidom. Kandida je gljivično oboljenje koje se može javiti u ustima, a koje veoma često pravi velike probleme jer se teško iskorjenjuje. Soda bikarbona će, definitivno, biti vrhunski saveznik u ovom poslu.

Kako da znate da je dovoljno ispiranja?
Koliko dugo treba da traje ispiranje tečnošću za usta, zavisi od količine bakterija u ustima, ali i od vaše volje. Kako god, vodice za pranje usta, zuba i desni treba koristiti jednom do dva puta dnevno i grgoriti je nekoliko desetina sekundi. Kada osjetite da vas u ustima pecka, da se desni žare i da vas boli jezik, to bi definitivno mogao biti znak da bi trebalo ispljunuti tečnost. Tečnost za usta (zube i desni) možete sipati i nekoliko puta, ali znajte da ne treba pretjerivati. Naime, oštećenje koje nastupa zbog korišćenja ovog rastvora nije strašno, ali može napraviti bespotrebne nadražaje, pa se mogu javiti i crvenilo, svrab, a ponekad i otok. Zbog toga odgovorno pristupajte pranju zuba i slijedite u upustva.

Smije li se piti voda nakon ispiranja?
Kada desni i zube isperete tečnošću za ispiranje, možete slobodno koristiti i običnu vodu, da sperete ukus ostataka Listerine-a ili drugih vodica za ispiranje. Voda će sigurno, zbog nadraženih receptora za ukus, imati čudnjikav ukus, ali to ne znači da će biti loša po vaš organizam. Odgovor na pitanje iz ovog podnaslova je, razumije se, slobodno pijte vodu, ukoliko vam ne smeta drugačiji ukus. Ukus će biti pomalo bljutav, kao kada vodu pijete nakon stavljene žvake.

Može li se prjeterati sa ispiranjem?
Ovo pitanje možda djeluje i pomalo smiješno, ali definitivno nije na odmet znati. Kao što smo već rekli, sa ispiranjem pomoću vode za ispiranje, ne bi trebalo pretjerivati u smislu broja ponavljanja u toku dana. To u praksi znači da bi vam jedno jutarnje i jedno večernje ispiranje moglo dobro doći. Nije na odmet da ukoliko želite da osvježite dah, ovu tečnost upotrebite i još koji put u toku dana. Ali, kao što smo već napomenuli, sigurno vam to neće zamijeniti proces četkanja i čišćenja koncem. Dakle, ukoliko gledamo zdravlje – ne može se pretjerati, ali nije potrebno da to radite stalno, jer nećete povećati efekte. (www.dentalimplant.rs)

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -