NaslovnaSavjetiTamne mrlje na zubima

Tamne mrlje na zubima

- Advertisement -

Tamne mrlje na zubima čest su problem ljudi širom svijeta. Lijepi i bijeli zubi čine najvažniji dio osmijeha. Ujedno su i najbolji pokazatelj ne samo našeg zdravlja, već i navika i načina života. S obzirom na činjenicu da je osmijeh ono što prvo primijetimo na nekome, zubi imaju direktni uticaj na samopouzdanje.

Prema brojnim istraživanjima povezani su i sa poslovnim uspjehom, kao i sa statusom u društvu. Imajući ovo u vidu ne čudi što je san svih blistavi osmijeh i savršeno bijeli zubi.

Foto: ludimentstudio.rs

Samim tim je i Hollywood smile postao imperativ u stomatologiji. Nažalost, ponekad je nemoguće izbjeći promjenu boje zuba. Bez obzira što ih mnogi posmatraju sa estetske strane, ona može da ukaže na ozbiljniji problem. Zbog toga vam otkrivamo vodeće razloge zbog kojih se javljaju tamne mrlje na zubima.

Tamne mrlje na zubima izazvane naslagama kamenca
I dok je svima dobro poznato da je crna tačka na zubu jasni znak karijesa, mnogi ne obraćaju pažnju na mrlje koje se javljaju kao posljedica zubnog kamenca. U toku dana na zubima se formima plak. Ova bezbojna, ljepljiva masa potiče od ostataka hrane koju jedemo.

Ukoliko je ne otklonimo pravilnim pranjem, naslage vremenom otvrdnu i formiraju zubni kamenac. Kako je kamenac 80 odsto sastavljen iz neorganskih soli, prije svega, kalcijuma i fosfata, javlja se u vidu tamnih mrlja na zubima. Četkica i pasta za zube nisu efikasne za skidanje kamenca sa zuba, već je neophodno da posjetite stomatologa.

Foto: ludimentstudio.rs

Tamne mrlje na zubima usljed stomatoloških procedura
Vađenje živca, kao dio liječenja zuba u pojedinim slučajevima je neminovnost. Iako takav zub, uz pravilnu oralnu higijenu, može da traje dugi niz godina, pojava tamne mrlje na njemu je česta. Kako je u pitanju promjena boje samo na jednom zubu vrši se endodontsko izbjeljivanje pojedinačnog zuba.

Ovim tretmanom moguće je vratiti boju koju je zub imao prije terapije. Tamne mrlje se javljaju i na zubima koji imaju amalgamske plombe. Naime, amalgam je legura više metala tako da vremenom dolazi do ispuštanja tamnih pigmenata koji zahvataju ne samo zub, već i okolne desni.

Površinske tamne mrlje
Pigmentacija na zubima često je izazvana hranom koju unosimo. Glavni krivci su kafa, čaj, crveno vino i slatkiši. Mada tamne mrlje na zubima mogu da uzrokuju i paradajz sos, balzamiko sirće, nar, kupine… Takođe, pušenjem se tokom godina talože supstance na gleđi, te pušači obično imaju zube karakteristične žuto-smeđe boje.

Foto: ludimentstudio.rs

Da li se tamne mrlje mogu izbjeći?
Redovno pranje zuba je osnova dobrog oralnog zdravlja, koja sprječava pojavu mnogih stomatoloških problema uključujući i tamne mrlje na zubima. Uz pastu i klasičnu četkicu obavezna je upotreba i interdentalne četkice kojom ćete očistiti teško dostupna mjesta. Preporučljivo je i ispiranje tečnošću za usta.

Zube treba prati najmanje dva puta dnevno – ujutru i uveče. Međutim, ako ste konzumirali neke od namirnica koje izazivaju prebojenost trebate odmah nakon jela da operete zube kako biste spriječili pojavu mrlja. Stomatolozi savjetuju da kafu ili druga pića koja boje zube pijete na slamku. Na taj način tečnost neće dodirnuti vaše zube. Poželjno je da izbjegavate cigarete ili, makar, da pušenje svedete na minimum. Osim svakodnevne rutine, redovne stomatološke kontrole su ključne,

Izvor: Lumident studio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -