fbpx
NaslovnaSavjetiSZO o problemu karijesa i prevenciji

SZO o problemu karijesa i prevenciji

Zubni karijes je veliki globalni problem javnog zdravlja i najraširenija je nezarazna bolest (NCD). To je takođe najrasprostranjenije stanje uključeno u Globalnu studiju o opterećenosti bolesti iz 2015. godine – na prvom mjestu karijes stalnih zuba (2,3 milijarde ljudi) i na 12. mjestu karijes na mliječnim zubima (560 miliona djece).

Zubni karijes se može spriječiti izbjegavanjem šećera. Štaviše, zubni karijes se u velikoj mjeri može spriječiti jednostavnim i isplativim intervencijama u cijeloj populaciji i individualnim intervencijama, gdje je liječenje skupo i često nedostupno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

- Advertisement -

Zubi zahvaćeni karijesom se često vade (izvlače) kada uzrokuju bol ili nelagodnost.

Teški zubni karijes može narušiti kvalitet života, uključujući poteškoće u jelu i spavanju, a u uznapredovalim stadijumima (apscesi) može dovesti do bolova i hronične sistemske infekcije, ili nepovoljnih obrazaca rasta. Karijes je čest uzrok odsustva iz škole ili posla.

Faktori rizika

Svi su u opasnosti od zubnog karijesa, ali djeca i adolescenti su u najvećem riziku. Skoro polovina svjetske populacije je pogođena karijesom, što ga čini najrasprostranjenijim od svih zdravstvenih stanja. Visok nivo zubnog karijesa javlja se u zemljama sa srednjim prihodima, gde je potrošnja šećera velika. Većina zubnog karijesa javlja se kod odraslih jer je bolest kumulativna. Postoji jasan odnos između potrošnje šećera i zubnog karijesa. Bolest je takođe povezana sa socio-ekonomskim statusom, sa visokom stopom prevalencije među siromašnim i ugroženim grupama stanovništva.

Zubni karijes se razvija tokom vremena; Gubitak zubne supstance (gleđi i dentina) je uzrokovan proizvodnjom kiseline koja je rezultat bakterijskog metabolizma šećera. Rani stadijumi su često bez simptoma, ali uznapredovali stadijum karijesa može dovesti do bola, infekcija i apscesa, pa čak i do sepse.

Procijenjeno je da je globalno u 2010. potrošeno 298 milijardi američkih dolara na direktne troškove povezane sa karijesom. Pored toga, indirektni troškovi su dostigli 144 milijarde dolara, dok su ukupni finansijski troškovi dostigli 442 milijarde dolara u 2010.

Prevencija i kontrola

Strategije za smanjenje potrošnje šećera koje obuhvataju čitavu populaciju su ključni pristup javnom zdravlju koji bi trebao biti visok i hitan prioritet. Pošto je zubni karijes rezultat doživotnog izlaganja faktoru rizika u ishrani (tj. slobodnim šećerima), čak i malo smanjenje rizika od karijesa zuba u detinjstvu je od značaja u kasnijem životu; stoga, da bi se doživotni rizik od zubnog karijesa sveo na minimum, unos slobodnih šećera treba da bude što je moguće manji.

Važno je da preventivne intervencije za cijelu populaciju budu univerzalno dostupne i pristupačne. Takve intervencije uključuju upotrebu fluorida i sveobuhvatnu oralnu zdravstvenu njegu usmjerenu na pacijenta.

Izazovi

Zubni karijes nesrazmjerno pogađa siromašne i ugrožene populacije, koje imaju lošiji pristup prevenciji i njezi. Često zubni karijes ne dobija adekvatan prioritet u zdravstvenom planiranju zbog potcenjivanja pravog tereta i uticaja bolesti. Fokus intervencija generalno karakteriše izolovani pristup bolesti i fokus na skupo kliničko liječenje, pre nego na integrisane, isplative strategije javnog zdravlja koje se bave čitavom populacijom i fokusiraju se na uobičajene faktore rizika za NCD.

Ekonomski rast je povezan sa povećanim pristupom pićima zaslađenim šećerom i drugim dijetetskim izvorima slobodnih šećera. Povećana dostupnost šećera u odsustvu adekvatnih preventivnih mjera oralnog zdravlja povezana je sa značajnim povećanjem tereta oralnih bolesti.

Odgovor SZO

SZO radi sa državama članicama i partnerima na politikama i programima za smanjenje karijesa zuba kao dio rada na prevenciji nezaraznih bolesti. Ključne politike uključuju:

  • Oporezivanje šećerom zaslađenih pića i hrane sa visokim sadržajem slobodnog šećera;
  • Sprovođenje jasnog obilježavanja hrane, uključujući informacije o šećerima sadržanim u proizvodu;
  • Regulisanje svih oblika marketinga i reklamiranja djeci hrane i pića sa visokim sadržajem šećera;
  • Poboljšanje ambijenta za ishranu u javnim ustanovama, posebno u školama, kroz regulisanje prodaje hrane i pića sa visokim sadržajem besplatnih šećera;
  • Davanje prioriteta svijesti i pristupu čistoj vodi kao piću koje je „bezbedno za zube“.

Takođe treba podsticati sprovođenje javnozdravstvenih strategija za promovisanje upotrebe fluora, iako to ne sprečava u potpunosti zubni karijes ako se sprovodi kao jedina (tj. izolovana) akcija. Otklanjanje uzroka (tj. slobodnih šećera) je stoga neophodno u prevenciji i smanjenju karijesa.

Izvor: SZO

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -