Naslovna Obavještenja Svjetska zdravstvena organizacija apeluje na odlaganje neurgentnih stomatoloških intervencija

Svjetska zdravstvena organizacija apeluje na odlaganje neurgentnih stomatoloških intervencija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO The World Health Organization) upozorila je da stomatološke intervencije mogu predstavljati još veći rizik za širenje SARS-CoV-2 nego što se ranije mislilo, zbog prenošenja virusa kroz mikročestice u vazduhu.

Rečeno je da rutinske stomatološke preglede treba odložiti kako bi se zaštitili stomatološki pacijenti i osoblje. Međutim, stomatološka udruženja se ne slažu sa tim smjernicama.

Foto: dukleydentalclinic.com

“Smjernice SZO preporučuju davanje prioriteta hitnim stomatološkimim slučajevima, kako bi se izbjegle ili svele na minimum procedure koje mogu stvoriti aerosol. Po preporuci su dali prioritet nizu kliničkih intervencija koje se izvode pomoću instrumenta i naravno da se odgodi redovna neurgentna oralna zdravstvena njega“, rekao je dr Benoa Varen (Dr. Benoit Varenne), predstavnik WHO.

Dr Varen je objasnio da je nepoznanica vjerovatnoća prenosa SARS-CoV-2 kroz aerosol, mikročestice ili čestice u vazduhu.
“Ova tema je otvoreno pitanje. To znači da je potrebno više istraživanja na ovu temu“.

Foto: oralhealthgroup.com

Preporuka za odlaganje neurgentnih stomatoloških intervencija dio je novih privremenih smjernica WHO, koja takođe kaže da stomatološke klinike moraju imati odgovarajuću ventilaciju kako bi se smanjio rizik od širenja virusa u zatvorenim prostorima.

Nove smjernice objavljene su podstaknute pismom naučne zajednice da preispita širenje SARS-CoV-2, a čini se da je njegov poziv na adekvatnu ventilaciju i upotrebu sredstava za dezinfekciju vazduha. Portparol WHO rekao je za Dental Tribune International da se smjernice odnose na zaštitu stomatoloških pacijenata i osoblja.

“Tokom pandemije COVID-19, mnogi od nas su trebali ili će trebati stomatologa. S obzirom na to da pružaoci usluga oralne zdravstvene zaštite uključuju komunikaciju licem u lice, koriste opremu koja stvara aerosole i koji su posljedično izloženi pljuvački, krvi i drugim tjelesnim tečnostima, postoji visok rizik od zaraze COVID-19 ili prenošenja infekcije na pacijente“.

Foto: sunrisedental.com

Portparol je nastavio:
„Smjernice, izdate u avgustu ove godine bave se specifičnim potrebama i razmatranjima za osnovne usluge oralnog zdravlja u kontekstu COVID-19 u skladu sa operativnim smjernicama WHO o održavanju osnovnih zdravstvenih usluga“.

Stomatološka udruženja se ne slažu sa savjetima WHO
Stomatološka udruženja u SAD-u i Njemačkoj izjavljuju da stomatolozi u tim zemljama treba da ignorišu preporuku WHO i nastave da pacijente zakazuju i za redovne stomatološke preglede i intervencije.

„Američko stomatološko udruženje (ADA) s poštovanjem se, međutim, snažno ne slaže sa preporukom [WHO] da se odgodi„ rutinska „stomatološka njega u određenim situacijama zbog COVID-19“, navodi se u saopštenju za štampu Udruženja.

Foto: kcdentalcorner.com

Predsjednik ADA dr Chad P. Gehani objasnio je:
„Oralno zdravlje je sastavni deo cjelokupnog zdravlja. Stomatologija je neophodna zdravstvena zaštita zbog svoje uloge u proceni, dijagnozi, prevenciji ili liječenju oralnih bolesti, koje mogu uticati na sistemsko zdravlje. Milioni pacijenata su bezbjedno posetili svoje stomatologe u proteklih nekoliko mjeseci radi širokog spektra stomatoloških usluga“.

ADA je rekla da su njene trenutne smjernice za bezbjednost američkim stomatolozima – koje preporučuju upotrebu visokog nivoa lične zaštite – dovoljne za zaštitu osoblja i pacijenata.
“Milioni pacijenata su bezbjedno posjetili svog stomatologa u poslednjih nekoliko meseci radi punog spektra stomatoloških usluga. Uz odgovarajuću zaštitnu opremu, stomatološka nega treba da se pruža i tokom globalnih pandemija ili drugih katastrofa “, dodao je Gehani.

Foto: doniamroro7.live

Prema raznim stomatološkim udruženjima u Njemačkoj, preporuka WHO se ne odnosi na stomatologe u svim zemljama. Stope infekcije SARS-CoV-2 u Njemačkoj i dalje su niske u poređenju sa zemljama kao što su Brazil i SAD, navodi se u saopštenju za štampu Berlinskog stomatološkog udruženja.

Citirali su studije iz Kine, Italije, Južne Koreje i Njemačke, koje su rekle da pokazuju da nije povećan rizik od infekcije u stomatološkim ordinacijama ako se koristi ispravna lična zaštitna oprema.

Predsjednik Zahnarztekammer Berlin dr Karsten Heegevaldt rekao je u saopštenju za štampu:
“Zbog visokih higijenskih standarda u našim ordinacijama posjete zubaru su i dalje moguće. Zakazivanje kod stomatologa ne treba odlagati ga zbog važnosti oralnog zdravlja za opšte zdravlje.“

Heegevaldt je apelovao na stomatološke pacijente da ih ne uznemirava savjet WHO, koji je nazvao „preporukom koja nije specifična za pojedinu državu i može da šteti oralnom zdravlju“.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

Rad s djecom i osobama s posebnim potrebama u stomatološkoj ordinaciji

Rad s djecom i osobama s posebnim potrebama zahtijeva potpuno individualan pristup koji se nikako ne može uklopiti u postojeće okvire rada...

Predstavljamo: Mašina za frezovanje D10, Yenadent

Mašina za frezovanje D10 za sve meke materijale i keramike! Materijali koji mogu da se obrađuju: cirkonija, PMMA, vosak, litijum disilikat, PEEK.

Prosječne cijene stomatoloških usluga u Podgorici

Zbog velikog interesovanja čitalaca, portal www.stomatologija.me objavljuje prosječne cijene stomatoloških usluga u Podgorici. Prvi stomatološki pregled košta 10,...

U Beogradu u četvrtak počinje 19. Kongresa stomatologa Srbije i traje do 3. oktobra

Stomatološka komora Srbije će u saradnji sa Stomatološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizovati 19. Kongres stomatologa Srbije, koji je na programu od...
- Advertisment -