NaslovnaSavjetiSve vrste zubnih ispuna - Prednosti, mane i trajnost

Sve vrste zubnih ispuna – Prednosti, mane i trajnost

- Advertisement -

Zubni ispuni su tvrde supstance (poput zlata, srebra, keramike) koje se koriste za popravku pokvarenih ili oštećenih zuba. Oni popunjavaju rupe nastale usled oštećenja zuba.

Obično zubni ispuni ne mogu u potpunosti popraviti cjelokupno oštećenje zuba, ali su neophodni da bi se zamijenila struktura zuba koja je oštećena uslijed karijesa i sprječava njeno pogoršanje.

Koliko traju zubne plombe?

Trajnost i vijek trajanja zubnih plombi zavisi od vrste zubne plombe koja se koristi. Postoji mnogo vrsta supstanci za punjenje. Izbor plombe vrši ljekar (uz pristanak pacijenta) i zasniva se na ozbiljnosti i lokaciji oštećenja zuba.

Vrste zubnog punjenja

  • Ispun od livenog zlata: Traju najmanje 10 do 15 godina ili duže.

Prednosti ispuna od livenog zlata: Trajne su. Ne erodiraju i mogu izdržati teško žvakanje.

Nedostaci ispuna od livenog zlata: Skupo je. Da bi bili fit, potrebna su im dva sastanka. Zlatno punjenje se ne može postaviti pored srebrnog amalgamskog ispuna jer može stvoriti galvanski udar, koji izaziva oštar bol. Neki pacijenti ne vole plombe zlatne boje.

  • Srebrni ispuni (amalgami): Traju najmanje 10 do 15 godina.

Prednosti srebrnih ispuna: Trajne su i obično su duže od kompozitnih plombi (boje zuba). Oni takođe mogu da izdrže jake sile. Oni su jeftiniji od zlatnih i kompozitnih ispuna.

Nedostaci srebrnih ispuna: Pacijentima možda neće biti estetski prijatni. Oni mogu stvoriti sivu promenu boje na okolnom zubu. Takođe je potrebno ukloniti zdrave djelove zuba kako bi odgovarali i držali srebrne plombe. Srebro može izazvati pucanje zuba jer se generalno svi zubi šire i skupljaju u prisustvu tople i hladne hrane i tečnosti. Neki ljudi mogu razviti alergijske reakcije na 1 odsto žive u ispunima od srebrnog amalgama.

  • Zubne ili kompozitne plombe: Obično traju oko 5 godina.

Prednosti kompozita: Estetski su ugodni jer se boja blisko podudara sa postojećim zubima. Zbog toga su idealni za popravku vidljivih zuba. Kompoziti su posebno pogodni za upotrebu za prednje zube ili vidljive djelove zuba.

Kompozitne plombe su svestrane i mogu se koristiti i za popravku otkinutih ili istrošenih zuba. Potrebno je ukloniti samo mali dio zdravog zuba, za razliku od ispuna od srebrnog amalgama.

Nedostaci kompozita: Nedostaju im izdržljivost i ne mogu izdržati sile žvakanja, kao zlatni i srebrni ispuni. Imaju veliki rizik od pucanja. Postupak traje duže nego što je potrebno za postavljanje ispuna od srebrnog amalgama. Skuplji su od amalgamskih plombi.

  • Keramički ispuni: Ovi ispuni su obično napravljeni od porcelana/keramike. Traju više od 15 godina. Oni su izdržljiviji od kompozitnih ispuna. Skupi su kao i zlatni ispuni.
  • Staklo-jonomer ispuni: Traju oko 5 godina. Izrađene su od akrila i određene vrste stakla. Uglavnom se koriste kod dece i za punjenje ispod linije desni. Staklo-jonomeri oslobađaju fluor, koji može pomoći u zaštiti zuba od daljeg propadanja.
  • Indirektni ispuni: Indirektni ispuni su slični plombi boje zuba i stvaraju se u zubnoj laboratoriji. Obično zahtevaju dvije posete klinici prije postavljanja. Indirektne plombe se mogu koristiti kada nema dovoljno zdrave zubne strukture da podrži plombu. Tokom prve posjete, karijes ili stari ispuni se uklanjaju i uzima se otisak na zubima kako bi se stvorila indirektna plomba u laboratoriji. Postavlja se privremena plomba za zaštitu zuba sve dok se plomba ne napravi u laboratoriji. Tokom druge posjete privremeno punjenje se uklanja, a indirektno punjenje se postavlja trajno.

Postoje dve vrste indirektnih ispuna. Oboje traju više od 30 godina i izdržljiviji su od tradicionalnih plombi

Inlej: Oni su slični ispunama, ali leže unutar zubnih kvržica preko žvakaće površine zuba.

Onlej: Ovi su opsežniji i uključuju jednu ili više kvržica zuba. Ponekad se nazivaju i djelimične krune.

  • Privremene plombe: Obično traju mjesec dana. Mogu se koristiti za plombe koje zahtijevaju više od jedne posjete dok se ne postavi trajno punjenje, ili obradu kanala korijena. Takođe, ako se pulpa zuba iritira, može se postaviti privremena plomba za zaštitu zuba, smanjenje osetljivosti i smanjenje bola, ali i ukoliko je potreban hitan stomatološki tretman.

Izvor: capstoneclintonville.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -