NaslovnaSavjetiSve što trebate znati o aparatiću za zube na jednom mjestu

Sve što trebate znati o aparatiću za zube na jednom mjestu

- Advertisement -

Aparatić za zube ortodontska je terapija kojom se ispravlja krivi položaj zuba i nepravilan odnos među vilicama. U ovom tekstu pronaći ćete najčešća pitanja i odgovore o aparatiću za zube.

Ortodontska terapija – koje sve probleme rješava?
Nošenjem aparatića u ortodontskoj terapiji rješavaju se problemi kao što su:
*rupe između zuba (zatvaranje rupa),
*zubi u krivom položaju (ispravljaju se u pravilan položaj),
*otežano žvakanje hrane,
*nerazgovjetan govor,
*krivi zagriz,
*nedostatak zubi u vilici,
*neizrasli zubi

Foto: stomatologija.hr

Aparatić za zube – koje sve vrste postoje?
Aparatić za zube možemo podijeliti u dvije glavne kategorije:
*Mobilni aparatić (u koji spada i Invisalign terapija) – može se skidati samostalno, bez potrebe odlaska ortodontu
*Fiksni aparatić – ne može se skinuti bez prisutnosti ortodonta
Ortodont – osoba specijalizovana za liječenje ortodontskih anomalija
Nije svaki zubar ili stomatolog ortodont i zato kada želite da ispravite svoje nepravilne zube obratite se specijaliziovanom stručnjaku – ortodontu.

Aparatić za zube – u kojoj dobi ga je najbolje nositi?
Prema “American Board of Orthodontics” prvi ortodontski pregled preporučuju se u starosti od šest godina. Zavisno o dobi pacijenta zavisi hoće li se rješavati loše navike (cuclanje prsta, grickanje usnice…) ili će se krenuti u ortodontsku terapiju aparatićem za zube.

Aparatić za zube i djeca
Nepodesne navike jedan su od razloga zašto djeca trebaju ortodontsku terapiju. U dječjoj dobi ortodontske anomalije najčešće su povezane sa lošim navikama. Loše navike su navike koje rade mala djeca i to je normalno ali problem nastaje kada osobe nastave s takvim navikama i u odrasloj dobi. U tom slučaju, puno je teže riješiti se takvih navika i potrebno je nositi fiksni aparatić uz neke druge terapeutske pristupe.

Metalni, bijeli fiksni aparatić i Invisalign® (Foto: stomatologija.me)

Loše navike:
*oblizivanje,
*guranje jezika na zube,
*infantilno gutanje (smatra se normalnim do treće godine života)
*sisanje palca (najčešća loša navika),
*grickanje usnice.

Kod djece ortodoncija može proći u igri gdje se rješavaju loše navike uz nošenje laganih, elastičnih aparatića i logopedskih vježbi. Ukoliko se loše navike riješe u mlađoj dobi, vrlo vjerovatno neće postojati potreba za nošenjem aparatića u odrasloj dobi. Ako će i postojati potreba, rješavanjem loših navika u mlađoj dobi omogućava kraće vrijeme ortodontske terapije u odrasloj dobi.

Aparatić za zube – ko je kandidat?
Kandidat za fiksni ili mobilni aparatić je svaka osoba koja:
*nije zadovoljna svojim osmijehom i želi ispraviti svoje zube,
*ima zdrave i izliječene zube
Pitanje izbora između fiksnog i mobilnog aparatića za zube pacijent diskutuje sa svojim ortodontom i donosi odluku nakon detaljnog pregleda i konzultacija. Fiksni aparatić je za neke pacijente zahtjevan iz dva razloga:
*treba odvojiti više vremena i pažnje za održavanje higijene,
*treba biti na oprezu prilikom jela da ne bi uništili bravice.

Invisalign® aparatić za zube (Foto: stomatologija.me)

Mobilni aparatić za zube – ko je kandidat?
Klasični mobilni aparatići za zube kakve smo poznavali sve su manje u upotrebi i ne preporučuju se za osobe koje su starije od 12 godina. Ukoliko pacijent koji je stariji od 12 godina, ne želi da nosi fiksni aparatić, uvijek može odabrati najmoderniju Invisalign mobilnu terapiju.

Invisalign mobilna terapija omogućava pacijentu samostalno skidanje i stavljanje aparatića koji je zapravo prozirna udlaga. Mobilni aparatić za zube u obliku prozirne udlage (Invisalign aparatić) dostupan je i za sve mlađe pacijente koji su stariji od sedam godina u obliku Invisalign first terapije.

Razlika između metalnog i prozirnog (bijelog) fiksnog aparatića?
Jedina razlika je u vrsti materijala gdje će npr. brži rezultati biti u terapiji u kojoj se koriste metalne bravice i metalna žica (u prosjeku tri mjeseca brže) nego kod prozirnih fiksnih aparatića. Najvažnije je da se pacijent prije odluke o vrsti aparatića dobro posavjetuje s ortodontom kako bi uskladio svoje želje i mogućnosti.

Fiksni aparatić za zube – kako funkcioniše?
Fiksni aparatić kao što i njegovo samo ime govori, nije moguće skidati bez pomoći ortodonta. Fiksni aparatić se u suštini sastoji od bravica i žice gdje je dio informacija o tome gdje zub treba ići zapisano u bravicama, a dio u žici. Na zube se nalijepe bravice koje se povežu sa žicom i na taj način, na temelju informacija, „tjera“ zube u željenom smjeru.

Aparatić za zube – cijena
Cijena aparatića za zube prije svega zavisi o vrsti terapije za koju ste se odlučili zajedno s preporukama ortodonta. Cijena fiksnih aparatića zavisi o vrsti materijala (bijeli apratić ili metalni). Kada govorimo o mobilnoj Invisalign terapiji, ona zavisi o broju prozirnih udlaga koje su potrebne kako bi se ispravile nepravilnosti.

Invisalign aparatić za zube
Invisalign aparatić za zube je mobilna ortodontska terapija. Invisalign aparatić za zube pacijent može samostalno skidati bez pomoći ortodonta. Invisalign mobilni aparatić jesu zapravo prozirne udlage koje pacijent mijenja onako kako se dogovori terapija. Danas je Invisalign terapijom gotovo moguće riješiti sve nepravilnosti, pogotovo kada se uz to koriste i metode kojima se pojačava učinak terapije. Glavna predonost Invisalign terapije za pacijente je to što su Invisalign prozirne udlage neprimjetne i skidaju se za vrijeme jela pa nema problema čišćenja kao kod fiksnog aparatića za zube.

Koraci koje treba proći, ukoliko se odlučite za nošenje aparatića za zube
Nakon što ste donijeli odluku da želite ispraviti svoje zube tj. krenuti s ortodontskom terapijom, potrebno je naručiti se na pregled kod ortodonta. Prvi ortodontski pregled uključuje:
*informativni razgovor o trenutnom stanju i mogućnostima terapije,
*uzimanje otisaka ili scana,
*detaljna analiza položaja zubi,
*utvrđivanje anomalija,
*određivanje ciljeva terapije.

Foto: freepik.com

Kontrole kod ortodonta – koliko često treba dolaziti?
Kontrole kod fiksnih aparatića najčešće su svakih šest do osam nedelja, a kod Invisalign (mobilne) terapije preporučuje se dolazak na kontrolu svaka dva do tri mjeseca, iako postoje i slučajevi iz prakse u kojima pacijenti nisu dolazili na preglede tokom terapije i ona je završila uspješno. Kod Invisalign terapije, iako to nije preporučljivo, moguće je bez dolazaka na pregled doći do krajnjeg cilja jer se u Invisalign terapiji najpreciznije može izračunati i odrediti konačni rezultat.

Nošenje fiksnog aparatića – je li bolno?
Nošenje fiksnog aparatića u potpunosti je bezbolno osim što pacijenti mogu osjetiti lagano zatezanje koje je prirodno zbog pomicanja položaja zubi. Neugodno zatezanje i bol su individualne od pacijenta do pacijenta ali ona je svakako prolazna nakon par dana.

Fiksni aparatić za zube – kako održavati oralnu higijenu?
Svi pacijenti koji nose fiksni aparatić treba da obrate pažnju na način na koji jedu. Osim toga, potrebno je češće i detaljnije prati zube i bravice aparatića. Nakon postavljanja fiksnog apartića, dobićete od ortodonta detaljna uputstva kako i na koji način prati zube. Ortodont je, takođe, dužan obezbijediti vam posebnu četkicu, kojom ćete lakše očistiti bravice aparatića.

Foto: freepik.com

Fiksni aparatić za zube – na što paziti prilikom jela?
Kako ne bi slomili dijelove aparatića (žicu, bravice, prstenove), pacijenti koji nose fiksni aparatić za zube trebaju voditi brigu o vrsti hrane i načinu na koji ju konzumiraju. Prema istraživanjima, svaki put kada se slomio dio aparatića, vrijeme trajanja terapije produžuje se za mjesec dana. Zbog toga treba biti oprezan prilikom jela i ne otkidati hranu zubima već svaki zalogaj treba usitniti prstima ili viljuškom i nožem.

Hrana s kojom treba biti oprezniji za vrijeme nošenje fiksnog aparatića:
*suho i tvrdo voće (ne grizite jabuku već je usitnite na manje komadiće),
*žvakaće gume i bombone,
*sve vrste orašastih plodova (bademi, lješnjaci, orasi),
*tvrda peciva i kore kruha,
*komadiće leda,
*meso (usitinite ga na manje komadiće).

Skidanje aparatića za zube – je li bolno?
Skidanje fiksnog aparatića u pravilu ne boli, ali pacijenti znaju osjetiti malu nelagodu prilikom skidanja bravica sa zuba. Sam proces skidanja aparatića ne traje dugo i rijetko koji pacijent ima problema za vrijeme uklanjanja dijelova aparatića.

Retencija – važan period nakon skidanja aparatića za zube
Retencija je izuzetno važan dio ortodontske terapije zbog recidiva – vraćanja zuba u početni položaj. S obzirom da je jezik najjači mišić u tijelu treba paziti da jezik ne izgura zube u početni položaj. Nakon što se skine aparatić, na unutrašnju stranu zuba stavlja se tanka žica te se dobija prozirni retainer.

Prozirni retainer se nosi prema uputstvima ortodonta. Na taj način sprječava se pojavljivanje recidiva tj. vraćanja zuba u početni položaj. U početku retainer ćete trebati da nosite što je duže moguće, a kasnije će se to vrijeme postepeno smanjivati. Pacijenti koji su bili u ortodontskoj terapiji nikad ne prestaju da nositi retainer, makar preko noći.

Izvor: stomatologija.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -