NaslovnaSavjetiSve što treba da znate o zdravlju zuba

Sve što treba da znate o zdravlju zuba

- Advertisement -

Oralno zdravlje je ključno za opšte zdravlje jer usna šupljina služi kao vrata za probavni i respiratorni sistem.

Infekcije i bolesti zuba mogu uticati na kvalitet života, prehranu, spavanje, a povezane su i s nekim hroničnim bolestima poput dijabetesa i bolesti srca. Održavanje oralnog zdravlja nije samo važno za zdravlje zuba, već i za opšte zdravlje tijela.

Foto: freepik.com

Anatomija zuba i usne šupljine

Glavne dijelovi zuba i usne šupljine uključuju zube, desni, jezik, sluznicu usne šupljine, nepce i žlijezde slinovnice. Zubi su sastavljeni od krunice, korijena i pulpe, dok su desni vezivno tkivo koje štiti korijene zuba. Jezik, sluznica i nepce igraju ključnu ulogu u procesu žvakanja i govora, dok žlijezde slinovnice proizvode slinu koja pomaže u probavi hrane.

Učestale bolesti zuba i usne šupljine

Bolesti zuba i usne šupljine su česte i mogu uticati na kvalitet života. Najčešće bolesti uključuju karijes, parodontitis, gingivitis, oralni karcinom i oralne infekcije. Karijes je najčešća bolest zuba, a uzrokuje ga bakterija koja razgrađuje šećer u hrani i stvara kiseline koje nagrizaju zub. Parodontitis je bolest desni koja može dovesti do gubitka zuba, dok je gingivitis upala desni.

Oralna higijena – savjeti za održavanje zdravlja zuba

Oralna higijena je ključna za održavanje zdravlja zuba i usne šupljine. Evo nekoliko savjeta za održavanje oralne higijene:
1.Četkajte zube najmanje dva puta dnevno, koristeći fluoridnu pastu za zube. Četkanje zuba uklanja plak s površine zuba i sprječava nastanak karijesa i bolesti desni.
2.Koristite zubni konac svakodnevno. Zubni konac uklanja plak i ostatke hrane između zuba i ispod linije desni, gdje četkica ne može doći.

3.Redovno posjećujte stomatologa. Redovni pregledi i čišćenje zuba mogu pomoći u otkrivanju i liječenju oralnih bolesti u ranoj fazi.
4.Ograničite unos šećera. Šećer hrani bakterije u usnoj šupljini koje uzrokuju karijes.
5.Ne pušite. Pušenje može uzrokovati brojne oralne bolesti, uključujući rak usne šupljine i bolesti desni.

Značaj redovnih posjeta stomatologu za očuvanje zdravlja zuba

Redovne posjete stomatologu su ključne za očuvanje zdravlja zuba. Stomatolog može otkriti oralne bolesti u ranoj fazi, kada ih je lakše liječiti.

Takođe, profesionalno čišćenje zuba može ukloniti plak i kamenac koji se ne mogu ukloniti redovitim četkanjem i flosanjem.

Stomatolog, takođe, može pružiti savjete o oralnoj higijeni i prehrani, kao i o prevenciji oralnih bolesti. Bez redovnih posjeta stomatologu, oralne bolesti mogu napredovati neopaženo i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući gubitak zuba i bolesti srca.

Izvor: Pokazi zube

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -