Sve što treba da znate o fiksnoj protezi

  Aparat koji se koristi kod djece i adolescenata za ispravljanje ili namještanje zuba za pravilan zagrižaj naziva se fiksna proteza ili ortodontska proteza. Dužina nošenja fiksne proteze je individualna i zavisi od starosne dobi i nepravilnosti vilice i zuba.

  proteza1U prosjeku period nošenja proteze je dvije godine. Kod djece i tinejdžera rano započeti ortodontski tretmani mogu trajati znatno kraće. Za ortodontske tretmane fiksnom protezom gornja starosna granica ne postoji. Kod odraslih osoba ispravljanje zuba traje sporije pa se nekad terapija mora kombinovati sa protetskim nadoknadama, usled nedostatka pojedinih zuba. U ranijem periodu mobilne ortodontske proteze su bile besplatne, dok danas fiksna proteza ne da nije besplatna već cijene nisu ni niske. Cene fiksnih proteza se razlikuju i zavise od vrste proteze, materijala od kojih su izrađene, nivoa stomatološke usluge i stručnosti stomatologa. Najjeftinije su metalne proteze koje su i najvidljivije, zatim keramičke, a najskuplje su lingvalne ili nevidljive proteze koje se postavljaju sa unutrašnje strane i potpuno su nevidljive.

  Ovo su orijentacione cijene za fiksnu protezu, a mogu varirati u zavisnosti od ordinacije do ordinacije.

  • fiksna proteza sa metalnim bravicama – 650 €
  • lingvalna ili nevidljiva proteza – 1.100 € (cijena je po jednoj vilici)

  Fiksna proteza – bitni savjeti

  Prije odluke kojoj stomatološkoj ordinaciji poveriti izradu proteze raspitajte se u više ordinacija koje su cijene proteza kao i šta je uključeno u cijenu fiksne proteze. Da li cijena podrazumeva izradu proteze, mesečne kontrole i zatezanje žica, lepljenje bravica i drugo. Zašto Vam ovo savetujemo? Zato što pojedini stomatolozi nude nižu cijenu za fiksnu protezu, dok zatezanje i ostale stomatološke radove naplaćuju posebno pa na kraju ukupna cijena bude mnogo viša. Visoka cijena fiksne proteze ne garantuje uvek i njen kvalitet. Raspitajte se o stručnosti stomatologa, razgovarajte sa pacijentima koje susrećete u stomatološkoj ordinaciji i poslušajte njihovo iskustvo. Mnoge ordinacije plaćanje fiksnih proteza nude na više mjesečnih rata pa iskoristite i tu mogućnost.

  Na Zapadu je nošenje fiksne proteze normalna stvar dok kod nas to nije slučaj. Morate biti i psihički spremni jer nošenje proteze nije nimalo jednostavno. Postavljanje fiksne proteze je bezbolno. U početku izaziva čudan osećaj, smetnje pri govoru jer izaziva šuškanje. Dok ne prođe period adaptacije, zahteva  česte posete stomatologu radi podešavanja i održavanja fiksne proteze.

  Rezultati koji se postižu ortodontskim tretmanima su dugotrajni. Zagrižaj će vam postati pravilan, postići ćete funkcionalnost viličnog zgloba a o prelepom osmehu i da ne govorimo. Napor i strpljenje na kraju donose rezultate. Posle adaptacije od mesec dana pacijenti prihvataju fiksne proteze bez ikakvih problema bez osećaja da proteza nije sastavni deo usne duplje. Svakodnevna pojačana higijena usne duplje korišćenjem specijalnih četkica za fiksne proteze je na samo preporuka već i obaveza. Nedovoljna oralna higijena i nepravilno čišćenje zuba tokom nošenja fiksne proteze može dovesti do dodatnog problema pokvarenih zuba.

  Nepravilni zubi nisu samo estetski već i zdravstveni problem. Fiksni ortodontski aparati uspešno se primenjuju kod deformiteta vilice i što je bitno, za korekciju zuba nikad nije kasno!

  Izvor: DentalToirism

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.