fbpx
NaslovnaSavjetiSve o zubobolji

Sve o zubobolji

- Advertisement -

Bol u zubu i oko njega je česta tegoba, naročito kod osoba sa lošom oralnom higijenom. Bol može biti trajan ili se može osjetiti nakon nadražaja, npr. toplotom, hladnoćom, slatkim pićem ili hranom, žvakanjem, pranjem zuba, ili oboje.

Zubobolja predstavlja bolno stanje koje zahvata vilicu i dio lica i obično nastaje kada je nerv koji se nalazi u zubu iritiran i zapaljen. Najčešće se javlja kao posledica karijesa koji vodi u infekciju i eventualno – gubitak zuba.

Postoje različiti tipovi bola zuba, a sam bol vrlo često zna biti znak ozbiljne upale. Intenzitet bola može biti različit i varira zavisno od osjetljivosti zuba. Ukoliko osjećate bol zuba, bez obzira o kojoj vrsti bola da je riječ, potrebno je da se javite stomatologu.

Ukoliko vas zub zaboli tokom noći ili iz drugih razloga nista u mogućnosti odmah posjetiti stomatologa možete uzeti neki od analgetika.

Tablete protiv bolova morate prestati da uzimate najmanje tri sata prije odlaska kod zubara, jer one mogu da maskiraju pravu sliku bolesti i otežaju postavljanje dijagnoze.

Jaka i kratka bol

Kada zub postane osjetljiv, tako da se javlja intezivan, oštar bol zuba prilikom konzumiranja hladnog pića, možemo posumnjati da je došlo do gubitka zubne gleđi i dentina. Ako se javlja oštar bol koji traje kratko, tj. dok traje nadražaj, smatramo da nije došlo do zapaljenja živca (pulpitisa), tada je potrebno očistiti karijes i zub plombirati bez vađenja živca. Za određivanje definitivne dijagnoze i terapije potrebno je uraditi pregled i analizu RTG snimka.

Hroničan bol

Konstantan bol u vilici može biti posljedica oštećenja zubnog živca. Oštećenje živca može nastati kao posljedica karijesa koji otvara prolaz mikroorganizmima do zubnog nerva. Oni produkuju toksine koji razaraju nerv. Tada se javlja izuzetno jak bol koji se širi preko cijele polovine lica. Pacijent vrlo često ne može da odredi koji ga zub boli. Bol je konstantan i ponekad ne prestaje i poslije konzumiranja analgetika. U ovom slučaju neophodno je izvaditi zubni živac. To se može uraditi u jednoj posjeti stomatologu, ukoliko nije došlo do prodora bakterija, pod dejstvom lokalne anestezije koja je dovoljna da intervencija protekne bezbolno. Poslije toga zubobolja prestaje.

Bol tokom jela

Osjetljivost zuba prilikom zagriza, tj. na dodir, može se javiti poslije konstantnog bola kada je pacijentu lakše. Zbog toga može odložiti posjetu stomatologu, ali bol na zagriz može značiti da su bakterijski toksini potpuno uništili zubni živac i da se infekcija širi u koštano tkivo oko zuba preko otvora na vrhu korijena. Zub je potrebno otvoriti, drenirati nekoliko dana i tek poslije suzbijanja broja bakterija u zubu zatvoriti.

Bol u zadnjem dijelu vilice

Može se javiti od strane neizniklih umnjaka ili kod oboljenja viličnog zgloba.

Spriječite zubobolju pridržavajući se nekih od savjeta:

  • Smanjite upotrebu šećera, izuzetno slatku hranu i piće konzumirajte samo povremeno;
  • Pranje zuba minimalno dva puta dnevno. Ne zaboravite da izribate jezik i desni;
  • Koristite konac da očistite hranu između zuba i tečnost za ispiranje usta;
  • Nemojte pušiti;
  • Redovno kontrolišite zube, svakih šest mjeseci skidajte kamenac kod stomatologa.

Izvor: stomatologijamaglajlic.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -