fbpx
NaslovnaSavjetiSve o zubnim mostovima

Sve o zubnim mostovima

- Advertisement -

Zubni most je protetska konstrukcija koja povezuje nosače i nadoknađuje zube koji nedostaju. Nosači zubnog mosta mogu biti prirodni zubi ili zubni implantati. Između nosača može nedostajati jedan ili više zuba, a cilj izrade zubnog mosta je da se povrati estetika i funkcija izgubljenih zuba.

Nekada je planiranje zubnog mosta bilo ograničeno brojem i rasporedom preostalih zubi. Često puta zbog nedostatnog broja zuba nije bilo moguće izraditi adekvatni zubni most. Pojavom zubnih implantata moguće je riješiti nepovoljan broj nosača mosta i na taj način osigurati uslove za izradu fiksne konstrukcije. Zubni most može se izraditi na dva ili više implantata. Osim fiksiranja cementiranjem, kod mosta na implantatima moguća je fiksacija šrafovima. Prednosti ove fiksacije su nemogućnost nastanka upala gingive (zubnog mesa) zbog upotrebe cementa i mogućnost skidanja mosta sa implantata bez ikakvih oštećenja. Najpoznatija koncepcija izrade zubnog mosta na implantatima fiksiranog šrafovima je All-on-4.

Isto tako, nosači zubnog mosta mogu biti prirodni zubi u kombinaciji sa zubnim implantatima. Za planiranje rješenja u takvim situacijama postoje posebne smjernice u pogledu statike i konstrukcije mosta. Ugradnjom jednog ili dva zubna implantata moguće je izbjeći izradu zubne proteze uz očuvanje prirodnih zuba. Glavna prednost zubnog mosta ispred ostalih protetskih rješenja je u tome što je zubni most fiksna konstrukcija, pričvršćena na nosače. Time je osiguran povoljan prijenos žvaćnih sila na čeljusnu kost, a pacijent u potpunosti ima osjećaj „svojih zubi“.

Izrada zubnog mosta

Izrada zubnog mosta odvija se u nekoliko radnih faza. Broj i dužina radnih faza zavise od tehnologije izrade, namjene mosta (privremeni ili trajni) i materijala za izradu. Klasični postupak izrade trajnog mosta uključuje uzimanje otiska vilice gumastim materijalom, probu konstrukcije i probu gotovog rada. Osim ove tri glavne radne faze često je potrebno napraviti dodatnu probu keramike na kojoj se definišu oblik i dužina zuba, nijansiranje boje i ispitivanje zagriza. Korištenjem CAD/CAM tehnologije umjesto klasičnog otiska uzima se digitalni otisak. 3D kamerom se snima vilica i u digitalnom obliku šalje dentalnom tehničaru na dalju obradu.

Trajnost zubnog mosta

Zubni mostovi obično traju od  pet do 15 godina. Sa dobrom oralnom higijenom i redovnim kontrolnim pregledima kod stomatologa, nije neuobičajeno da trajnost zubnih mostova bude veća od 10 godina.Nakon tog perioda potrebno je zamjeniti zubni most, naročito ako postoje promjene nivoa mekih tkiva i kosti u ustima zbog starenja organizma.

Materijali za izradu zubnog mosta

Tehnološki gledano, zubni most se sastoji od konstrukcije mosta i estetskog materijala.

Konstrukcija osigurava mehaničku otpornost i prenos žvaćnih sila na nosače i viličnu kost. Kada je zubni most pričvršćen u ustima pacijenta, konstrukcija mosta nije vidljiva.

Kao estetski materijal za oblaganje konstrukcije zubnog mosta služi keramika. Keramika se nanosi u slojevima različitih boja i nijansi kako bi nastao ukupan utisak prirodnosti zuba. Keramika je biokompatibilan materijal koji ne izaziva alergijske reakcije i zbog sličnosti sa zubnom gleđi pacijentu omogućuje najbolji osjećaj prirodnih zubi.

Konstrukcija trajnog zubnog mosta izrađuje se od metala, cirkon keramike ili e.max keramike. Za izradu privremenog mosta se koristi komozit.

Najbolji materijal za izradu zubnog mosta, izvrsno oponaša prirodnu boju zubi, propušta i reflektuje svijetlo slično kao i prirodni zubi. Odikuje se visokom čvrstoćom i stabilnošću. Kod ovih mostova se keramika veže za cirkon-oksidnu podlogu.

  • E.max keramika

Bezmetalna keramika koja čitavim volumenom doprinosi stvaranju boje zuba i optičkih efekata koji daju prirodnost izgleda. S obzirom da je ne odlikuje visoka čvrstoća kao metal keramiku i cirkon-keramiku, nije indikovana za mostove veće od tri zuba i područja izrazito velikih žvaćnih sila.

  • Metal keramika

Karakterizuje ih metalna osnova na koju se veže keramika koja maskira boju metala i oponaša izgled prirodnih zuba. Ovi mostovi odlikuju se visoko čvrstoćom i stabilnošću, ali zbog metalne osnove nisu materijal izbora sa područje prednjih zuba. Oni su ekonomičnije riješenje u odnosu na cirkon-keramičke mostove, posebno su za svaku preporuku za protetske radove koji su smješteni u zadnjoj regiji.

Privremeni zubni most

Za izradu trajnog zubnog mosta moraju u potpunosti biti pripremljeni nosači i meka tkiva. Kada ti preduslovi nisu ispunjeni, izrađuje se privremeni most. Cilj privremenog mosta je da omogući prihvatljivu estetiku i pravilan izgovor, te djelimičnu funkciju žvakanja. Proces zarastanja rane nakon vađenja zuba, liječenje upalnih stanja gingive (zubnog mesa), liječenje korijena zuba nosača, te zaštita brušenih zuba nosača za vrijeme izrade trajnog mosta najčešći su razlozi za izradu privremenog mosta.Vrijeme nošenja takvih mostova je od tri do 12 mjeseci. Fizička svojstva materijala dopuštaju žvakanje bez ograničenja. Osnovna boja se individualizuje tako da i estetski kriterijumi takvog rada mogu biti u potpunosti zadovoljeni.

Čišćenje zubnog mosta

Zbog specifičnog oblika higijena zubnog mosta razlikuje se od čišćenja prirodnih zuba. Kod prirodnih zuba moguće je čišćenje prostora između zubi korišćenjem zubnog konca ili interdentalnih četkica. Za razliku od prirodnih zuba, kod zubnog mosta nije moguće zadržavanje ostataka hrane između nosača i međučlanova jer su zubi međusobno povezani. Druga bitna razlika u odnosu na prirodne zube je područje međučlanova. Međučlan mosta naslanja se na gingivu (zubno meso), a tehnički mora biti izveden tako da onemogućuje nakupljanje ostataka hrane. Pored zubne četkice i paste, najučinkovitije sredstvo za održavanje higijene zubnog mosta je korištenje oralnog tuša.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -