Sve o Valplast protezama

  U slučajevima kada nema indikacija za implante ili kad pacijenti nisu zainteresovani za takvu intervenciju, sadašnje nove vrste proteza mogu biti gotovo idealna zamjena.

  Riječ je o inovativnim, protetskim rešenjima – fleksibilnim, lakim i estetkski više nego prihvatljivim – valiplast i bio dentaplast zubnim protezama.

  Koje prednosti mogu imati fleksibilne proteze?

  • Reparabilne su
  • Najčešće možemo korigovati postojeću ili novonastalu problematiku bez pravljenja novih proteza
  • Radovi su veoma jednostavni za izradu i održavanje
  • To je posebno bitno kod pacijenata koji imaju jako osetljive desni
  • Proteze su veoma postojane
  • Estetski više nego prihvatljive – neprimetne!
  • Materijali su najnovoje generacije, a rešenja veoma moderna i inovativna

  Glavni kriterijum u izboru proteze jeste broj zuba i njihov položaj u vilici, pa je iz tog razloga, prije svega neophodno uraditi kontrolni pregled i konsultaciju sa stomatologom radireciznog upoznavanja sa svim mogućim rešenjima.

  Sve o valplast protezama

  Istorija


  Valplast proteze su mobilne protetske nadoknade izrađene od termoplastičnog najlona jedinstvenih fizičkih i estetskih osobina. Tvorci ovog materijala (po hemijskom sastavu najlon-superpoliamida) su Amerikanci, braća -mašinski inženjer i zubni tehničar. Oni su posleratnih godina kada je trebalo protetski zbrinuti veliki broj ljudi istraživali materijal koji će po fleksibilnosti, jačini, glatkoći i boji zadovoljiti funkcionalne i estetske zahtjeve. Svoj patent su zaštitili kao RETENTO-GRIP technique, a 1980-ih Valplast Corporation na Long Island City, NY počela je masovnu proizvodnju, dok su Valplast sproteze u regioin stigle 2002. godine.

  Elastičnost i izdržljivost


  Elastična svojstva matržerijala od kojihe j proteze napravljena utiču na fleksibilnost parcijalnih proteza. Pre unošenja u usta  proteze se stavljaju  pod toplu vodu  i kada postanu savitljive, lako  se adaptiraju na desni i zube. Sa druge strane, najlonska vlakna koja im daju elastičnost takože sprečavaju lom proteze pri eventualnom padu.

  Estetika


  Ove proteze se izlivaju, a zajedno sa njima i kukice koje naležu na vratove zuba i takoreći su nevidljive. One se kao i cijela proteza uklapaju u boju prirodnih desni, tako da doprinose izuzetnoj estetici.

  Indikacije


  Valplast proteze su indikovane u svim slučajevima kada treba zbrinuti pacijenta sa parcijalnom ili unilateralnom bezubošću.Takođe, kada pacijent ne može sebi priuštiti fiksni protetski rad, ili implantat, ukoliko ima neparalelne, nakrivljene preostale zube ili neravne grebene posle vađenja zuba, Valplast proteza je pravi izbor. Izuzetno, mogu da se prave i totalne Valplast proteze,ali moraju da budu dobro očuvani vilični grebeni i izraženi tuberi da bi proteza mogla da se drži, jer kod nje ne važi princip vakuuma kao kod klasičnih akrilatnih totalnih proteza.

  Reparatura


  “Nevidljive” kukice ne mogu da se lome,niti da oštećuju zube nosače,ali ako se u međuvremenu izvadi neki zub,ili resorbuju desni može se raditi reparatura: dodatak zuba,ili podlaganje.

  Navikavanje


  Pacijenti se veoma lako navikavaju na ove proteze jer su tanke, lagane, maksimalno redukovane, vrhunske estetike, a pristupačna cijena je dodatni faktor koji ih opredeljuje da se odluče za Valplast proteze i uglavnom ih jedni drugima preporučuju.

  Izvori: dental.rs, dentaltourism.biz

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.