Sve o periimplantitisu

  Periimplantitis je upala zubnog mesa i kosti oko implantata. Upala oko implantata se javlja iz nekoliko razloga, no bitno je napomenuti da, ukoliko se u početku bolest ne prepozna te odmah ne krene liječiti, progresivnim tokom upale doći će do gubitka implantata i svih protetskih nadogradnji (krunice, mostovi) koje ti implantati nose.

  Zubni implantati s vremenom mogu izgubiti okolnu koštanu potporu usprkos uspješnoj oseointegraciji. Glavni uzrok gubitka kosti oko implantata je hronična upala oko implantata vrlo slična parodontitisu.

  Imate li i vi problema s implantatima

  Pacijenti često misle da su ugradnjom implantata riješili problem bezubosti zauvijek. Ali, zubni implantati su poput vaših prirodnih zuba; nužna je dobra oralna higijena kao i redovne kontrole. Ukoliko se oko implantata javlja crvenilo, krvarenje ili gnojenje te postoje bolne senzacije i nelagoda, tada je moguće da ste već u uznapredovalom stadiju upale. Problem kod periimplantitisa jest da najčešće pacijenti niti ne primjete problem do kasnije faze jer u početku bolest gotovo da i nema simptoma. Zato su važne redovne kontrole kako bi vaš kliničar odredio zdravlje vaših zuba i implantata.

  Zašto dolazi do upale oko implantata

   • Brojni su razlozi zašto sve dolazi do upale oko implantata. Najčešći su:
   • Loša oralna higijena
   • Velika količina plaka i kamenca u usnoj šupljini
   • Pušenje
   • Neadekvatno protetsko riješenje (most, krunica…)
   • Istorija parodontne bolesti
   • Preopterećenje implantata (loš zagriz)
   • Infekcija susjednog zuba
  • Nestručni hirurški postupak same ugradnje implantata

  Kako spriječiti razvoj upale oko implantata

  Dugoročni uspjeh implantološke terapije ponajviše zavisi od oralne higijene pacijenta, pridržavanja datim smjernicama o održavanju, redovnim kontrolnim pregledima te, profesionalnom čišćenju naslaga i kamenca u cijeloj usnoj duplji. Profesionalno čišćenje kamenca trebalo bi zakazati svakih  šest do 12 mjeseci.

  Mukozitis

  Periimplantni mukozitis je početno stanje upale oko implantata te je ograničeno samo na meka tkiva, odnosno na zubno meso koje okružuje implantat. Najčešći simptomi su lagani otok, crvenilo i krvarenje iz zubnog mesa. Stanje je vrlo slično upalnim promjenama kao kod gingivitisa.

  U tom početnom stadijumu nužno je reagovati odmah kako se upala na bi prošrirla dublje u kost. Prognoza liječenja je dobra, najčešće je moguće ukolniti upalni proces te zaustaviti progresiju bolesti.

  Periimplantitis

  Periimplantitis je uznapredovala bolest implantata gdje je došlo do prodora upale u kost koja rezultira destrukcijom odnosno resorpcijom što dovodi do slabljenja stabilnosti implantata te na kraju do njegovog gubitka. Simptomi s kojima se pacijenti najčešće susreću su krvarenje i gnojenje oko implantata, bolovi u vilici i problemi sa sinusima.

  Terapija periimplantitisa je vrlo komplikvana s neizvjesnim kliničkim rezultatom. Terapija se radi u nekoliko faza po posebnim protokolima. U prvoj fazi rešava se mukozna upala, odnosno problem mekih tkiva oko implantata, dok se klinički situacija ne primiri. U drugoj fazi slijedi hirurški postupak kojim se dubinski riješava prblem naslaga na implantatima i pokušava očistiti hrapava površina implantata od plaka i bakterija koji su uzrokovali upalu.

  Bakterije se odstranjuju mehaničkim putem, raznim antibakterijskim rastvorima te profesionalnim uređajima poput lasera i pjeskare za površinsko i dubinsko čišćenje.

  Jednom započeta upala gotovo sigurno će dovesti do gubitka implantata, ukoliko se odmah ne preduzmu sve mjere kojima možemo spasiti implantat od daljnjeg propadanja. Stoga, ukoliko uočite problem, javite se dok još nije prekasno.

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.