NaslovnaSavjetiSve o fiksnim ortodontskim aparatima – detaljan vodič

Sve o fiksnim ortodontskim aparatima – detaljan vodič

- Advertisement -

Ortodoncija obuhvata dijagnostiku, prevenciju i liječenje nepravilnosti položaja i odnosa zuba. Terapija fiksnim ortodontskim aparatima je najčešći i najefikasniji način korekcije ortodontskih anomalija i ovom terapijom se već godinama uspješno stvaraju prelijepi osmijesi.

Upotrebom navedenih aparata kod djece i odraslih postižu se precizni rezultati u idealnom obliku zubnih lukova, položaju zuba i međuviličnim odnosima, dok je krajnji rezultat pravilna funkcija oralnog sistema i idealna estetika lica i osmijeha.

Ova terapija nije bolna, ali traži određeno prilagođavanje životnih navika. U ovom tekstu ćemo vam pojasniti sve detalje vezane za korekciju zuba fiksnim ortodontskim aparatom, koji su preduslovi za postavljanje, kako se održavaju zubi za vrijeme upotrebe i ostale odgovore na pitanja koja nam najčešće postavljaju pacijenti.

Kada se koriste fiksni ortodontski aparati?
Fiksni ortodontski aparati (fiksne proteze) se koriste u ortodonciji kako bi se zubi postavili u pravilan položaj, čime se postiže ne samo estetski efekat, nego i korekcija procesa žvakanja, ali i prevencija karijesa i drugih bolesti, jer je higijena zuba puno lakša kada su zubi postavljeni u pravilan niz.

Ovom terapijom se koriguju situacije kada zubi imaju premalo prostora, pa se u tom slučaju iskrive, kada je zubni niz rastresit, odnosno kada zubi imaju prevelike razmake, a takođe i uvučenost ili isturenost pojedinih vilica. Idealno vrijeme za postavljanje fiksnog aparata je vrijeme nicanja drugih kutnjaka, odnosno oko 13. godine života, pa je jako važno uraditi prve preglede već između 7. i 9. godine, kako bi se terapija blagovremeno započela.

Foto: freepik.com

Fiksni aparat se može nositi i u odraslom uzrastu, ali uslov je da su svi zubi zdravi, očuvane potporne strukture zuba i uz visok nivo oralne higijene.

Koji su elementi fiksnog ortodontskog aparata?
Ovaj aparat se sastoji od od bravica (breketa) koje se postavljaju na sjekutiće, očnjake i pretkutnjake, zatim od tubica ili prstenova, koji se postavljaju na kutnjake i od luka, koji povezan sa bravicama i prstenovima čini da svi njegovi elementi deluju kao cjelina.

Svi fiksni aparati se mogu podijeliti u grupe, u zavisnosti od materijala od koji se izrađuju i tehnike kojom se za bravice pričvršćuje luk od žice. Da bi aparat opstao u vlažnoj sredini usta, izrađuje se od legure nikla i titanijuma, materijala otpornih na habanje i koroziju.

Metalni aparati su još uvijek u širokoj primjeni, ali vremenom su se pojavili i aparati od drugih materijala, kao što su akrilat, plastika, kermika, polikarbonat itd., koji nude znatno bolji estetski efekat nego klasični aparati. Klasični fiksni aparati koriste veći broj gumica/ligatura za fiksiranje žice za zub, dok samoligirajući aparati imaju sistem za pričvršćivanje žice, zbog čega je održavanje higijene sa ovim aparatima znatno jednostavnije.

Ugradnja fiksnog ortodontskog aparata
Instalacija aparata je bezbolna i traje oko sat i po vremena. Prema našem iskustvu, svaki pacijent se drugačije navikava na aparat, većina nema nikakve tegobe, ali u manjem broju slučajeva se javlja blagi osjećaj nelagode i zatezanja koji prolazi nakon tri do četiri dana.

Nakon ugradnje, u roku od tri do četiri sata počinje proces remodelacije kosti, odnosno pod uticajem tenzije koju generiše aparat, zub lagano “putuje” kroz desni u svoj novi položaj. Ukoliko se javi bol (ispod 5% slučajeva), mogu se piti tablete protiv bolova par dana. Razvojem novih ortodontskih materijala i tehnika, fiksni aparati su postali znatno ugodniji za nošenje te se većina pacijenata na aparat navikne vrlo brzo.

Koliko dugo se nosi fiksni ortodontski aparat?
Uobičajeno vrijeme trajanja terapije je između godinu i po i dvije godine, a kontrolni pregledi se obavljaju obično jednom mjesečno, kada ortodont izvrši dotezanje ili izmijenu žice i pregledom se uvjeri da terapija ide dobrim tokom.

Kako se održavaju zubi za vrijeme nošenja aparata?
Za vrijeme nošenja aparata vrlo je važno pravilno održavanje oralne higijene, jer se hrana lako skuplja oko žice i bravica. Mekana četkica za zube i zubna pasta trebaju i dalje biti osnovno sredstvo za održavanje oralne higijene, uz interdentalnu četkicu i zubni konac, a zube obavezno treba prati nakon svakog obroka.

Što se tiče prehrambenih navika, one se ne moraju u velikoj mjeri mijenjati, ali potrebno je smanjiti konzumaciju tvrde hrane, orašastih plodova i ljepljivih slatkiša (karamele, gumene bombone).

Odgrizanje tvrde hrane može oštetiti bravicu ili pomjeriti žicu aparata, pa je preporučljivo hranu usitniti u manje komade, veličine zalogaja. Bitno je napomenuti da u ortodonciji uglavnom nema hitnih stanja, jer se sve može vratiti i popraviti.

Šta nakon završetka terapije?
Postupak skidanja fiksnog aparata organizuje se u jednoj posjeti i bezbolan je. Po završetku terapije slijedi nošenje retencionog aparata (ritejnera), koji pomaže da se dobijeni rezultati očuvaju.

Vrsta i vrijeme nošenja ritejnera se određuju prema svakom pojedinačnom slučaju, a u najvećoj mjeri zavise od starosti pacijenta i vrsti anomalije koja je bila predmet terapije.

U početku se ritejner nosi stalno oko četiri mjeseca, zatim se vrijeme smanjuje na 16 sati dnevno, a na pregledima se prati stanje zubnog niza. Uz dosta strpljenja i discipline, terapija fiksnim ortodontskim aparatom će vam podariti ono što svako želi – lijep i blistav osmijeh.

Cijena fiksnih ortodontskih aparata
Kako se svaki aparat pravi posebno za svakog individualnog pacijenta, cijena se određuje na osnovu tipa aparata, veličine, materijala itd.

Izvor: Kostadinović Dental

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -