NaslovnaObavještenjaSve do ovog stadijuma moguće je da spasite svoj zub

Sve do ovog stadijuma moguće je da spasite svoj zub

- Advertisement -

U životu čovjeka, bez obzira na to koliko kvalitetne zube i dobre genetske predispozicije imao, odlazak kod stomatologa je neizbježan.

Redovna i besprjekorna oralna higijena – pranje zuba dva ili tri puta dnevno ili poslije svakog obroka, korištenje interdentalnog konca, prije ili poslije pranja zuba, nije nešto čime bi svako od nas moga da se pohvali.

Međutim, iako ste jedan od tih rijetko sistematičnih i odgovornih u ovoj oblasti, čak ni to nije dovoljno da se izbjegne mogućnost problema sa zubima.

Foto: freepik.com

Svako od nas je makar jednom primijetio sitne tamne tačkice, poznatije kao karijes, te shvatio da je došlo do „kvarenja zuba“.

Pokvareni zubi ne narušavaju samo naš izgled, već i naše zdravlje. Zato kada je u pitanju popravka zuba, cijena je nešto za šta se ne pita. Svako ko je nekada iskusio bol u zubu, zna zašto je to tako.

Osjećaj bola u zubu obično je znak da imamo karijes koji nismo primijetili ili dugo nismo posjetili stomatologa koji bi nam ukazao na postojanje problema. Karijes se, ukoliko se ne liječi, vrlo lako širi sa jednog na ostale zube.

Foto: iconscout.com

Komplikacije uzrokovane karijesom:
*Oštećenje i oboljenje tvrdog zubnog tkiva, koje stalno napreduje i dovodi do potpunog razaranja zuba
*Oboljenje korijena zuba – kada karijes uznapreduje umije da dođe i do oboljenja samog korijena zuba, pa se tada primjenjuje čišćenje kanala u okviru korijena zuba

Plombiranje zuba i otklanjane karijesa
Karijes se javlja na površini zuba, razgrađuje gleđ i progresivno prodire u dubinu i širinu zuba, oštećujući na taj način zubno tkivo (dentin) i živac (zubnu pulpu).

Vrsta liječenja, koju će stomatolog da preduzme, zavisi u kom trenutku i stepenu oboljenja zuba mu se javimo, odnosno u kojoj mjeri je prodiranje karijesa napredovalo.

Karijes sa zuba mora da bude odstranjen, kako bi se njegovo napredovanje suzbilo, a sve one praznine koje nastanu njegovim skidanjem moraju da budu popunjene plombom.

Foto: dundassmilesdentistry.com

Za plombiranje zuba cijena varira u zavisnosti od toga kakvog je kvaliteta i materijala plomba, te kolika površina treba da se pokrije nakon otklanjanja karijesa.

Gangrena zuba i njeno liječenje
Gangrena zuba oboljenje je korijena zuba, predstavlja odumiranje pulpe. Do propadanja, odnosno odumiranja pulpe dolazi usljed bakterijske infekcije i nedovoljne cirkulacije.

Jednim od glavnih uzročnika nastanka oboljenja, tzv. gangrena zuba, smatra se nepravilno održavanje oralne higijene, tačnije karijes.

Nakon što karijes nagrize i razori površinu zuba oslobađa se prostor za prodor bakterija i ostataka hrane unutar zuba.

Foto: hinkledentistry.com

Gangrena zuba može da nastane i usljed nekog fizičkog oštećenja koje dovodi do prekida mikrocirkulacije. Na taj način može da nastane gangrena potpuno zdravog zuba.

Gangrena zuba prepoznatljiva je po sljedećim simptomima:
*Neprijatan zadah
*Promjena boje zuba
*Oštar bol prilikom žvakanja
*Upaljene desni
*Natečene desni…
Uočite li neke od ovih simptoma, javite se stomatologu.

Ukoliko se gangrena zuba ne liječi na vrijeme infekcija može da se proširi na vrh korijena zuba i izazove nastanak cisti, granuloma ili apscesa.

Foto: webmd.com

No, ukoliko se gangrena zuba otkrije na vrijeme i počne da se liječi, sve može da prođe bez velikih komplikacija. Gangrena zuba uspješno se liječi čišćenjem kanala korijena zuba.

Liječenje zuba
Ukoliko vam se ipak nekim slučajem desi da se infekcija proširi do samog korijena zuba, on i tada može da se liječi.

Liječenje zuba u narodu poznatije kao „vađenje živca“, predstavlja endodontski tretman. Endodontska terapija u doslovnom prevodu sa latinskog ima značenje liječenje unutrašnjosti zuba (lat. endo – unutra, dont – zub).

Ukorijenjeno je mišljenje kako je liječenje zuba nešto što je praćeno neprijatnošću i bolom, ali danas se postupak liječenja zuba, odnosno vađenje živca, obavlja bezbolno uz anesteziju.

Foto: fairviewdentalcare.com

Endodontski tretman, odnosno liječenje zuba dovodi do očuvanja funkcije zuba koji bi u suprotnom bio izgubljen.

Živac smješten u zubu ima važnu ulogu u rastu i razvoju zuba, ali kada se taj proces završi, njegova spoljna funkcija svodi se na onu senzornu, i to na sposobnost zuba da reaguje na nadražaje kao što su npr. toplo ili hladno.

Kako se vrši endodontska terapija?
Liječenje zuba, odnosno kanala korijena zuba, podrazumijeva mehaničko čišćenje i ispiranje bakterija, raspadnutih organskih sastojaka, ali i bakterijskih toksina koji zaostaju nakon propadanja zubnog živca.

Foto: freepik.com

Svi ovi gore navedeni uzroci kadri su da dovedu do sljedećih simptoma: zapaljenska reakcija tkiva, bol, otok…

Nakon što kanal biva očišćen i ispran, slijedi punjenje specijalnim pastama i kočićima kako bi prostor unutar zuba ostao hermetički zatvoren.

Ovim postupkom biva onemogućeno naseljavanje bakterija unutar zuba, ako i javljanje zapaljenskih reakcija sa svim njenim posljedicama. Dakle, ovako izgleda vađenje živca.

U slučaju da u vrhu korijena zuba postoji proces (periapikalna lezija) on se tretira na dva načina:
*Konzervativno – obrada kanala primjenom različitih lijekova (ova terapija odvija se kroz nekoliko posjeta stomatologu)

*Hiruškim tretmanom – resekcija korijena zuba (apikotomija) kojom se podignu desni i ukloni proces ili cista u kosti

Foto: freepik.com

Kada je u pitanju popravka zuba cijena varira u zavisnosti od toga da li se radi o plombiranju, čišćenju kanala zuba ili pak vađenju samog živca.

Dakle, u zavisnosti od toga u kojem stadijumu oboljenja se javljate vašem stomatologu. Za plombiranje zuba cijena je obično najmanja, budući da se radi o jednom od manjih stomatoloških zahvata, dok je liječenje zuba nešto što će više da optereti vaš budžet.

Kako sve povlači jedno drugo i kako su šteta i bol koju karijes može da izazove enormni, čini se kako je za plombiranje zuba cijena najmanje što možemo da platimo kako bismo sačuvali svoje oralno zdravlje.

Skidanje tek nastalog karijesa, te plombiranje zuba, može da nas spase posljedica koje mogu da dovedu čak i do gubitka zuba.

Izvor: Belgrade City Dental

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -