NaslovnaSavjetiSvakodnevne navike mogu da oštete vaše zube

Svakodnevne navike mogu da oštete vaše zube

- Advertisement -

Pored šećera i ostataka hrane na površini zuba i u međuzubnom prostoru, kojima se hrane bakterije koje oštećuju zube, uzročnici oštećenja mogu da budu i svakodnevne navike, upozorava stomatolog dr Tarik Idres sa “Carisbrook Dental clinic” u Mančesteru. Za mnoge od ovih navika ne biste nikada pomislili da mogu da izazovu ozbiljna oštećenja zuba, od stvaranja pukotina na zubnoj gleđi, do pucanja zuba uzdužno i popriječno, do povreda desni i situacija zbog kojih možete ostati bez zuba.
Led
Grickanje leda iz raznih napitaka može prouzrokovati pucanje zuba. Takođe, može doći do stvaranja mikro pukotina na zubnoj gleđi, što vremenom dovodi do ozbiljnih stomatoloških problema.

Vino
Mućkanje vina u ustima je još jedan od uzročnika oštećenja zuba. Vino stvara kiselinu koja nagriza zubnu glađ, imajte u vidu da je bijelo vino opasnije od crnog. Još gora su gazirana vina. Stručnjaci za vina kažu kako je dobro promućkati prvi gutljaj vina po ustima kako bi se osjetila prava aroma, ali ukoliko želite zdrave zube, potrudite se da to izbjegavate.
Suvo voće
Ukoliko ste ljubitelju suvog grožđa, šljiva, ananasa, brusnica i ostalog suvog voća, ne treba zaboraviti da ono sadrži dosta kiselina i pored toga je ljepljivo i samim tim štetno za zube. Neophodno je ukloniti ostatke suvog voća nakon konzumiranja, kako bi se šteta smanjila.
Topla voda i limun
Mnogi svakodnevno praktikuju konzumiranje tople vode sa limunom zbog čišćenja organizma i vitke linije, ali kada su zubi u pitanju to je prilično loša ideja. Ova kombinacija stvara grubu eroziju na zubima i svakako je treba izbjegavati.

Čaj i kafa
Čaj i kafa su poznati uzročnici stvaranja mrlja na zubima, pa i njihove potpune promjene boje, s tim da čaj ima mnogo veći uticaj od kafe. Kofein stvara suvoću usta čineći zube podložnijim kvarenju. Čak i bijela kafa utiče na promjenu boje zuba, ali zbog manje koncentracije kafe ima slabiji efekat. Inače, kafa zube boji površno tako što djeluje samo na biofilm, tanak sloj bakterija koji prekriva zube i desni, ali ne prodire kroz samu gleđ.
Izbor četkice
Pranje tvrdom četkicom ne samo da neće bolje oprati zube, već će oštetiti zubnu gleđ i povrijediti desni, koji su “kuća zuba”, dovesti do krvarenja, i njihovog povlačenja, što dalje dovodi do preosjetljivosti zuba. Za pranje zuba koristi se veoma mekana četkica sa što više čekinja.

Vrijeme pranja zuba
Zube ne bi trebalo prati odmah nakon jela, jer tako omogućavata baktrijama lakši prodor. Ipak, je bolje sačekati bar 30 minuta do sat vremena, kako biste izbjegli oštećenja. Jednako je važno da tečnost za ispiranje ne koristite odmah nakon pranja zuba, već bi trebalo sačekati pet minuta, pa tek onda isprati usta.
Korišćenje zuba kao alat
Sigurno ste bar jednom presjekli konac zubima, umjesto makazama, otvarali lak za nokte, flašu i slične stvari. To dovodi do mikro pukotina, a često i do preloma zuba. Mnogo je bolje da koristite sredstva koja su za to namijenjena, kao što su makaze ili otvarač za flaše. Važno je da znate da svoje zube čuvate, da bi vam što duže trajali i da nijedna zubna nadoknada ne može da ima čvrstinu prirodnog zuba, ona može da bude samo zamjena. (n1info.com)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -