NaslovnaIntervjuSvaki član komore može da računa na zaštitu profesionalnih interesa, ugleda i...

Svaki član komore može da računa na zaštitu profesionalnih interesa, ugleda i dostojanstva profesije koju obavljamo

- Advertisement -

Komora doktora stomatologije Republike Srpske je udruženje koje okuplja sve stomatološke radnike, a čije je članstvo definisano propisima. No, šta je tačno zadatak komore, koliko je bitno stručno usavršavanje, te kakav je položaj stomatologa u RS-u, te kako je pandemija djelovala na sam rad govori nam prof. dr Nikola Stojanović, predsjednik Izvršnog odbora Komorew doktora stomatologije Republike Srpske.

Za početak nam recite koji su zadaci Komore doktora stomatologije Republike Srpske?“
“Komora doktora stomatologije Republike Srpske je osnovana 27. septembra 2003. godine kao profesionalna organizacija doktora stomatologije. Prema Zakonu o zdravstvenim komorama i Zakonu o klasifikaciji djelatnosti Republike Srpske djelatnosti Komore se nalaze u okviru djelatnosti strukovnih udruženja.

Prof. dr Nikola Stojanović (Foto: privatna arhiva)

Zadaci Komore su brojni i posebno su usmjereni na: izdavanje, obnavljanje i oduzimanje licence, provjeravanje znanja i kompetentnosti članova Komore da se bave svojom profesijom, vođenje Imenika članova Komore, donošenje i usavršavanje deontološkog i etičkog kodeksa, kontrolisanje deontološkog i etičkog nivoa članova Komore, organizovanje Suda časti i utvrđivanje disciplinske odgovornosti članova Komore, unapređenje kvaliteta stomatološke zaštite, utvrđivanje cijene stomatoloških usluga i ugovaranje istih sa Fondom zdravstvenog osiguranja, pokretanje inicijative za donošenje ili izmjenu zakona i drugih propisa iz oblasti zdravstvene-stomatološke zaštite,

davanje mišljenja na nacrte i prijedloge zakona i drugih propisa iz oblasti zdravstvenostomatološke zaštite, davanje mišljenja nadležnom organu na plan i program specijalizacija, plan i program pripravničkog staža i stručnog ispita, plan upisa studenata na studij stomatologije, plan mreže stomatoloških ustanova, kratkoročne i dugoročne planove razvoja stomatološke zaštite, izgradnju sistema nadzora nad stručnim i etičkim radom članova, odnosno osiguranje sistema kvaliteta rada, putem svojih komisija i Suda časti, davanje prijedloga za dobijanje zvanja primarijus, zaštitu profesionalnih i materijalnih interesa svojih članova, zaštitu ugleda i dostojanstva profesije, saradnju sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, zdravstveno sanitarnom inspekcijom, Fondom zdravstvenog osiguranja, udruženjima stomatologa i slično i izdavačku djelatnost”.

Ko su članovi Komore?
“Svi doktori stomatologije koji se profesionalno bave stomatološkom djelatnošću u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Republike Srpske su članovi Komore. U ovom trenutku Komora broji negdje oko 1.214 članova, od kojih je oko 396 zaposleno u javnim zdravstvenim ustanovama, a njih 818 stomatološku djelatnost obavlja u privatnim ambulantama”.

Prof. dr Nikola Stojanović (Foto: privatna arhiva)

Kako i na koji način se može postati član? Koje uslove je potrebno ispuniti?
“Član Komore može postati svaki doktor stomatologije ako ispunjava zakonom propisane uslove, odnosno ukoliko ima diplomu doktora stomatologije, položen stručni ispit i prebavilište odnosno da je državljanin Republike Srpske. Da bi ostvario ovo pravo, doctor stomatologije je neophodno da podnese zahtjev za upis u Imenik članova Komore.

Uz zahtjev za upis u Imenik članova Komore se obavezno prilažu: diploma o završenom fakultetu, uvjerenje o položenom stručnom ispitu, uvjerenje o prebivalištu i uvjerenje o državljanstvu. Dobijanjem uvjerenja o članstvu u Komori (licenca) doctor stomatologije stiče pravo samostalnog obavljanja stomatološke djelatnosti. Period na koji se izdaje licenca za rad je 5 godina. U toku petogodišnjeg perioda važenja licence član Komore kroz različite vrste kontinuiranih edukacija treba da sakupi 50 bodova kako bi mogao obnoviti licencu.“

Da li i na koji način Komora pomaže svoje članove? Zbog čega je važno biti član Komore?
“Svaki član Komore može da računa na zaštitu profesionalnih interesa, te ugleda i dostojanstva profesije koju obavljamo. Članovi Komore aktivno učestvuju u radu različitih tijela za izradu akata, pravilnika i zakona a sve u cilju poboljšanja stanja stomatološle djelatnosti i definisanja položaja javnih I privatnih stomatoloških zdravstvenih ustanova u zdravstvenom sektoru, kako bi njihovo funkcionisanje podigli na viši nivo.

Prof. dr Nikola Stojanović (Foto: privatna arhiva)

Značaj članstva u Komori se posebno vidio u periodu pandemije COVID-19. Naime, rukovodstvo Komore je uložilo velike napore da svim svojim članovima pruži podršku koja je bila potrebna, odnosno da preduzme aktivnosti za lakše prevazilaženja problema sa kojima se susrela stomatološka struka. Komora je finansirala kupovinu 1450 vizira i 2360 FP2 maski za doktore stomatologije kako bi se obezbijedila adekvatna zaštita prilikom pružanja stomatoloških usluga. Komora je preko JZU Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske omogućila da se u plan vakcinacije protiv COVID-19 u Republici Srpskoj uvrste zdravstveni radnici iz oblasti stomatologije, kao jedna od najrizičnijih kategorija za transmisiju oboljenja.

Tim putem, posredstvom Komore vakcinisano je preko 550 njenih članova. Takođe, svi članovi Komore su bili oslobođani plaćanja članarine u vrijeme trajanje zabrane rada i vanredne situacije izazvane COVID-19, I omogućeno je produženje licence do prekida vanredne situacije svim članovima kojima je licenca istekla u periodu trajanja iste. Takođe, Komora zajedno sa dva Medicinska fakulteta, u Foči i u Banjoj Luci, kreirala je „Priručnik za sprovođenje stomatoloških intervencija kod pacijenata pozitivnih na novi virus korona (COVID-19)“ koji je objavljen i na stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Takođe, u zajedničkoj saradnji ove tri institucije kreiran je i „Vodič za sprovođenje stomatoloških intervencija za vrijeme trajanja pandemije COVID-19“.

Prema Vašim saznanjima kakvo je generalno stanje u kada je u pitanju stomatološka praksa? Koliko je uticala pandemija Covida?
“Ubrzo nakon proglašavanja pandemije COVID-19, došlo je od zatvaranja privatnih stomatoloških ambulanti u Republici Srpskoj, dok su stomatološke službe u okviru domova zdravlja radile po mjerama propisanim od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Te mjere su trajale do 11. maja ove godine kada je ponovo omogućen rad privatnih stomatoloških ambulanti. Prestanak rada od skoro dva mjeseca je naravno imao za cilj očuvanje zdravlja stanovništva i smanjenje transmisije oboljenja, ali sa druge strane vjerujem da je imao značajan uticaj na stomatološku djelatnost, budući da su se prema preporukama sprovodile samo hitne i urgentne stomatološke intervencije. Poznato je da su doktori stomatologije oduvijek bili u visokom riziku od unakrsnih infekcija.

Zbog toga se stomatološke intervencije mogu smatrati jednim od najčešćih uzroka infekcije virusom korona, jer zahtevaju rad u neposrednoj blizini usta pacijenta, kontakt sa pljuvačkom, krvlju i drugim biološkim tečnostima i uključuju stvaranje aerosoli. Ipak, zanimljivo je istaći da najnovija istraživanja pokazuju da je stopa oboljevanja doktora stomatologije od COVID-19 manja od 1%. Drugim riječima preporučeni postupci prevencije i kontrole infekcije u stomatološkim ordinacijama doprinose smanjenom riziku od razvoja infekcije virusom korona tokom pružanja oralne zdravstvene zaštite”.

Prof. dr Nikola Stojanović (Foto: privatna arhiva)

Da li komora radi stručna usavršavanja za svoje članove? Koliko su bitne edukacije i koje najčešće organizujete?
“Nažalost, po važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Pravilniku o provođenju kontinuirane edukacije, Komora nema prava organizovanja stručnih skupova bilo kakve vrste. Međutim u saradnji sa Medicinskim fakultetima u Foči i Banjoj Luci Komora pomaže organizaciju različitih kontinuiranih edukacija, koje su potrebne za sticanje novih znanja i iskustava i praćenje najnovijih trendova u stomatološkoj djelatnosti”.

Da li su stomatolozi dobili neku pomoć države ili entiteta kada je u pitanju poslovanje?
“Kako sam već pomenuo u prethodnom odgovoru odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske zabranjeno je obavljanje stomatološke djelatnosti privatnim stomatološkim ustanovama u period od početka marta do početka maja, zbog pandemije COVID-19. Odlukom Vlade Republike Srpske svim onima koji su podnjeli zahtjev, izvršena je isplata poreza i doprinosa, kao i isplata minimalnog iznosa plate za period kada je bio obustavljen rad stomatoloških ambulanti.“

Koje su trenutne aktivnosti Komore?
“Aktivnosti Komore su brojne. Iako je pomoć svim članovima Komore pružana do sada, te aktivnosti će biti i zvanično reglulisane Pravilnikom o solidarnosti doktora stomatologije Komore, koji je u izradi i predstavlja vrlo važan dokument. Preduzete su aktivnosti za izradu nove internet stranice Komore i aplikacije za mobilne telefone.

U sklopu aplikacije svi članovi Komore će kreiranjem ličnog profila moći pratiti sve važne informacije vezano za aktivnost i svoje članstvo u Komori, kao što su broj sakupljenih bodova, trajanje licence I slično. U toku je priprema novog broja časopisa Komore DentalART KDS u poptuno novom dizajnu. Pokrenuta je inicijativa da zubni tehničari i stomatološke sestre postanu članovi Komore. Kroz saradnju sa resornim Ministarstvom želimo da poboljšamo vidljivost i položaj stomatologa u zdravstvenom sistemu Republike Srpske.“

Prof. dr Nikola Stojanović (Foto: privatna arhiva)

Koji su planovi Komore zabudućnost?
“Budući da je Komora član FDI, nastavićemo sa jačanjem naše međunarodne pozicije i vidljivosti. U saradnji sa Medicinskim fakultetima u Foči i Banjoj Luci radićemo na promociji oralnog zdravlja kod svih starosnih grupa sa posebnim akcentom na najmlađu populaciju, gdje su već urađeni promotivni materijali koji će biti podijeljeni djeci predškolskog i školskog uzrasta.

Na taj način možemo ostvariti svoju misiju. Menadžment Komore će u narednom period posjetiti sve zborove stomatologa u Republici Srpskoj, gdje će se na terenu razgovarati sa kolegama i upoznati sa problemima koji imaju, jer definitivno izazovi sa kojima se susreću kolege u Banjoj Luci nisu istovjetne onima koje imaju u Trebinju. Takođe, u narednom periodu imamo plan da se ojačaju odnosi sa komorama u region i da se pristupi potpisivanju protokola o saradnji jer samo udruženi kao esnaf možemo raditi na unaprijeđenju struke, a samim tim i oralnog zdravlja stanovništva.“

Da li imate još nešto dodatišto nismo spomenuli, a važno je da se kaže?
“Ovdje ću iskoristi priliku da još jednom apleujem da se kolege, zdravstveni radnici, ali I stanovništvo vakcinišu kako bi dali svoj doprinos bržem rješavanju problema sa kojima smo se susreli zbog pandemije COVID-19 i na taj način se vratimo normalnom životu. Takođe svim Vašim čitaocima želim dobro zdravlje i lični I profesionalni uspjeh”.

Izvor: DenTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -