Svaka trudnoća, jedan zub manje

  Narodna izreka „svaka trudnoća, jedan zub manje“ nije tu bez ikakvog temelja. To su potvrdili naučnici iz Hajdelberga, Vupertala, Minhena, Vormsa i Nijemegena. Njihova studija pokazuje da majke jednog djeteta ili više zapravo imaju lošije zdravlje zuba, a time i povećan rizik od gubitka zuba u drugoj polovini života. Majke troje djece u pedesetim godinama u prosjeku u ustima imaju četiri zuba manje od majki iste dobi sa dvoje djece, piše britanski „Telegraf“. Naučnici su u sklopu ove studije proveli opsežnu analizu “Istraživanje zdravlja, starenja i penzionisanje u Evropi”, koja obuhvata podatke 34.000 ljudi iz 14 evropskih zemalja i Izraela.

  Naučnici sumnjaju da hormoni u trudnoći čine osjetljivim zubno meso koje je sklonije upalama (gingivitis), a češće povraćanje u prvih nekoliko mjeseci trudnoće, jedenje brze hrane ili žudnja za slatkišima napadaju zubnu caklinu, što povećava rizik od nastanka karijesa. Takođe, nedostatak vremena i mentalne snage, umor i povećani finansijski izdaci mogu natjerati žene da odgađaju pravovremeno liječenje. Posebno su podložne majke koje za redom rađaju više djece, jer kod njih kombinacija nedostatka vremena i zanemarivanja zdravlja zuba rezultira većim propadanjem.

  Stručnjaci preporučuju trudnicama ne samo da temeljito peru zube, već da ih svakodnevno čiste koncem. Posebno naglašavaju da izbjegavaju čišćenje zuba četkicom neposredno nakon povraćanja i nakon konzumiranja kiselog voća. Tada je potrebno samo ispirati usta vodom i pričekati 60 minuta za pranje zuba. To je važno jer želudačna ili voćna kiselina otapaju caklinu zuba i četkanjem je doslovno skidamo i otvaramo osjetljivi sloj zuba. Sat vremena nakon, caklina će ponovno očvrsnuti i tada možete oprati zube. Kao mjeru opreza, žene bi trebalo da posjete stomatologa bar dva puta tokom trudnoće.

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.