NaslovnaZanimljivostiŠvajcarski naučnici kreirali prvi vještački zub sa karakteristikama prirodnog

Švajcarski naučnici kreirali prvi vještački zub sa karakteristikama prirodnog

- Advertisement -

CIRIH – Grupa istraživača sa Švajcarskog federalnog instituta tehnologije (EHT) iz Ciriha razvili su novi postupak koji im omogućava da imitiraju strukturu bioloških kompozitnih materijala, poput onih od koji se nalaze u sastavu zuba i morskih školjki, objavljeno je u časopisu Nature Materials.

Koristeći novu tehniku, oni su proizveli vještački zub čija je površina toliko čvrsta i strukturno kompleksna baš kao kod pravih zuba, dok je sloj ispod značajno mekši, baš kao prirodnog dentina.

– Naša tehnika je sličan 3-D štampanju, ali je deset puta brža i mnogo isplativija – rekao je dr Florijan Bouville, istraživač na postdoktorskim studijama iz EHT studijske grupe.

Nova metoda, nazvana magnetno livenje uz pomoć klizanja omogućava stvaranje složenih kompozitnih materijala koji su skoro savršeni imitacija njihovih prirodnih modela.

Da bi pokazalo potencijal ove napredne tehnike za buduće aplikacije u stomatologiji, istraživači su proizveli vještački zub.

– Tvrdoća i izdržljivost koju smo dobili kreiranjem vještačkog zuba odgovara upravo karakteristikama prirodnog zuba – rekao je vodeći istraživač dr Andre Studart, profesor kompleksnih materijala na EHT, zadovoljan rezultatima.

U novoj tehnici se koristi gips napunjen suspenzijom koja sadrži namagnetisane keramičke trombocite. Da bi se postigla jedinstvena struktura prirodnih modela, u kojoj se brojni mikro-trombociti stapaju u različitim slojevima, magnetno polje se primjenjuje tokom procesa očvršćavanja pri čemu se njegova orijentacija se mijenja u redovnim intervalima.

Iako su rezultati nove tehnologije obećavajući, materijal mora biti značajno poboljšan prije nego što ta tehnika bude sigurna za izradu stomatoloških proteza. Za sada, rezultati nude dokaze da se prirodna fina struktura zuba može reprodukovati u laboratoriji.

Iako postoje i druge metode kojima se mogu dobiti materijali koji postrukturi liče na sedef ili zubnu gleđ, do sada je bio izazov da se stvori materijal koji imitira složenu strukturu celog školjci ili zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -