NaslovnaSavjetiSuvoća usta - opasnost za zube i desni

Suvoća usta – opasnost za zube i desni

- Advertisement -

Suvoća usta je veoma neugodna pojava koja može dugoročno uzrokovati i ozbiljnije oralne probleme. Pojave karijesa, infekcija do bolesti desni kao što je gingivitis. Pojava suvoće usta (kserostomije) karakteristična je za osobe starije dobi.

Uzrokuje probleme s pričanjem, neugodnim zadahom, otežava žvakanje i gutanje hrane… Kserostomija je subjektivan osjećaj suvoće usta koji je posljedica smanjenog lučenja sline čiji je zadatak zaštita desni i zuba od bakterija. Slina neutrališe kiseline koje proizvode bakterije iz plaka i čisti odumrle ćelije koje nastaju na desnima, unutrašnjosti obraza i jeziku.

Foto: westervilledental.com

Na taj način redukuje količinu bakterija i gljivica u ustima i umanjuje šanse za stvaranje infekcije. Slina, takođe, pomaže u omekšavanju i razgradnji hrane i olakšava govor. Suvoća usta normalna je pojava u procesu starenja, a kako bi ovaj problem riješili ili barem sveli na minimum neophodno je pronaći njegov uzrok. Takođe je važno napomenuti da suva usta mogu biti povremena pojava i u takvim slučajevima ne treba paničiti. Kod hronične suvoće treba zatražiti pomoć stručnjaka.

Uzroci suhoće usta (kserostomije)
Uzroci ove neugodne pojave su sasvim individualni i razlikuju se od slučaja do slučaja, od osobe do osobe međutim možemo ih svesti na nekoliko najčešćih:
*Suvoća usta kao posljedica dehidracije
*Suvoća usta kao nuspojava određenih lijekova
: uključujući mnoge lijekove protiv alergija, astme, mučnine, visokog pritiska, holesterola, bolova, anksioznosti i depresije, epilepsije, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, itd.
*Suvoća usta kao popratna pojava bolesti i infekcija: anemije, dijabetesa, bolesti žlijezde slinovnica, artritisa, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, itd.
*Suvoća usta kao rezultat nezdravog načina života i stresa

Ako sumnjate da je u Vašem slučaju suvoća usta uzrokovana dehidracijom izbjegavajte napitke s kofeinom i alkoholom, tešku i masnu hranu i unosite dovoljne količine tekućine (najbolje obične vode) i voća i povrća. Ako pak smatrate da je suvoća usta posljedica konzumacije lijekova najbolje je posavjetovati se s doktorom, koji može prilagoditi dozu lijeka ili ga zamijeniti.

Foto: tepe.com

Osim unošenja dovoljnih količina vode ili pića bez šećera protiv suvoće pomoći mogu i žvakaće gume ili bomboni bez šećera koji će podstaknuti izlučivanje sline. Korisni mogu biti i ovlaživači prostora, posebno tijekom noći. Takođe je od izuzetne važnosti tri puta dnevno četkati zube i očistiti ih zubnim koncem, koristiti zubne paste s fluorom. Obavezno minimalno tri puta godišnje odlaziti na preventivne kontrole kod svog stomatologa kako bi se zubi profesionalno očistili i spriječio nastanak i širenje karijesa i bolesti desni.

Preporuka je da izbjegavate pušenje, napitke s kofeinom i alkohol. Izbjegavajte, takođe, jako začinjenu hranu (posebno slanu i kiselu) i vodice za ispiranje usta koje sadržavaju alkohol. Kao posljednju opciju ostavljamo korišćenje preparata “vještačke sline” ili lijekova za pojačano lučene iste.

Izvor: Babić dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -