Suva usta i rizik za stvaranje karijesa

  Stomatolozi se često susreća sa pacijentima koji dolaze zbog problema sa hronično suvim ustima. Ako ste ranije doživeli ovo stanje, znate koliko su neugodna suva usta. Šta uzrokuje suva usta, koji su to neželjene efekte koji nastaju kao posljedica stvaranja nedovoljno pljuvačke i šta možete učiniti da biste dobili neko olakšanje? Suva usta, koja se još nazivaju i kserostomija, mogu biti uzrokovana mnogim stvarima. Neki lijekovi i zdravstvena stanja poput Sjogrenovog sindroma (hronično reumatsko oboljenje) samo su neki od uzroka većih suvih usta.

  Kako starimo, takođe, možemo postati osjetljiviji. Čak 20% svjetske populacije ima simptome vezane za suva usta! Iako glavna žalba uključuje nelagodnost, suvoća usta ima i druge komplikacije. Vaša pljuvačka igra ulogu u sprječavanju karijesa neutralizacijom pH u ustima. Bez dovoljno sline izloženi ste velikom riziku od stvaranja karijesa. Slina je, takođe, prvi korak varenja kada jedete. Možda ćete primijetiti da li imate suva usta da je teže komunicirati, jer slina pomaže podmazivanju usta i pomaže u govoru. Konačno, suha usta predstavlja veći rizik za oralna stanja, kao što su čir pa čak i gingivitis.

  Kako možete da upravljate simptomima suvih usta? Pijte mnogo vode, žvaćite žvakaće gume bez šećera i koje sadrže ksilitol, češće posjećujte svog stomatologa. Preporučuje se svaka tri mjeseca onima koji imaju suva usta. Redovno koristite vodice za ispiranje usta sa visokim fluoridom, izbjegavajte kofein, alkohol i začinjenu hranu. Najvažnije je da razgovarate sa svojim stomatologom. On vam može pomoći da upravljate simptomima, kako bi vam pružili veću udobnost i smanjili rizik za karijes i oralne lezije.

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.