NaslovnaSavjetiStvari koje vjerovatno niste znali o zubima

Stvari koje vjerovatno niste znali o zubima

- Advertisement -

Zubi nam služe da grizemo, žvaćemo i pričamo, koristimo ih bezbroj puta u toku dana. Tome uglavnom ne pridajemo nikakav značaj, sve dok se ne desi problem sa zubima. Podijelićemo sa vama nekoliko zanimljivosti o zubima, koje možda niste znali, a mogu biti korisne.
*Zub može da nikne sa karijesom.
*Karijes se ne može izliječiti. On samo vremenom sve više napreduje, sve dok ga stomatolog ne odstrani.
*Zub može da nikne na mjestu koje fiziološki nije predviđeno za njega
*Mliječni zubi čuvaju mjesto za stalne zube – zato je važno sačuvati mliječne zube sve dok stalni ne budu spremni da izbiju sami.

*Zubi u brojkama: imamo dva seta zuba – 20 mliječnih i 32 (uobičajeno) stalna zuba, osim ako nemate dodatne zube ili Vam se neki zubi nisu razvili. Zahvalite svojim genima za zube viška ili manjka!
*Istraživanja pokazuju da neki slatki ukusi koje sadrže tečnosti elektronskih cigareta mogu povećati rizik od nastanka karijesa (kao da nekima, zavisnost od nikotina već nije dovoljna!)
*Pranje zuba nije ništa novo – stari Egipćani, Rimljani i Grci prali su zube još prije 7.000 godina!

*Zubna gleđ se smatra najčvršćim materijalom u ljudskom telu, čvršća je čak i od kostiju! Međutim, bakterije i kiseline iz hrane koju jedemo mogu oslabiti zubnu gleđ. Zato je jako važno da redovno perete zube i održavate oralnu higijenu.
*Vode sa ukusom i sportski napici sadrže kiseline koje oštećuju zubnu gleđ i mogu dovesti do nastanka karijesa.
*Vidljivi dio zuba (kruna) čini samo četvrtinu do trećinu cijelog zuba. Ostatak se nalazi ispod desni. (www.dentral4u.ba)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -