NaslovnaObavještenjaStudija: Za mlade ljude će interdentalno četkanje biti svakodnevna navika

Studija: Za mlade ljude će interdentalno četkanje biti svakodnevna navika

- Advertisement -

Prema mišljenju prof. Denia Buržea, stomatološki profesionalci treba da upute pacijente da im od malih nogu interdentalne četkice postanu sastavni dio njihove svakodnevne rutine četkanja.

Ovo je važno kako bi se izbjegle buduće parodontalne i sistemske bolesti. Nedavno, on je bio dio tima istraživača koji je procijenio efikasnost kalibriranog interdentalnog četkanja u prevenciji parodontne patogene infekcije kod mladih odraslih osoba.

Deni Burže (Foto: eu.dental-tribune.com)

Rezultati studije su pokazali da su učesnici mogli smanjiti interdentalnu upalu i ponovo uspostaviti simbiotsku mikrobiotu.

Za istraživanje, koje je sprovedeno na stomatološkom fakultetu Univerziteta u Lionu u Francuskoj, korišćena je metodologija lančane reakcije polimerazom u realnom vremenu za identifikovanje 19 parodontnih bakterija – uključujući Porphiromonas gingivalis, Treponema denticola i Tannerella forsithia – u interdentalnom biofilmu od 25 parodontološki zdravi učesnika u dobi između 18 i 35 godina.

Foto: nature.com

Iako je prisutnost takvih parodontalnih patogena u interdentalnom biofilmu mladih i zdravih pojedinaca već utvrđena, nova studija je imala za cilj da procijeni efikasnost dnevnog, kalibriranog interdentalnog četkanja u smanjenju broja patogena u ustima.

Tokom tri mjeseca broj bakterija povezanih sa parodontološkom bolešću drastično se smanjio, što je omogućilo preokret na simbiozu interdentalne mikrobiote. Štaviše, procenat testnih mjesta koja su krvarila pri interdentalnom četkanju sa početnih 66% na kraju smanjena za 85%.

„Glavno objašnjenje broja patogena u interdentalnom prostoru naizgled zdravih mladih ljudi jeste da interdentalni prostor predstavlja ekološku „prostoriju“ u kojoj tradicionalne metode četkanja ne uspevaju da poremete biofilm“, objasnio je Bouržoe, koautor studije i dekan Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Lionu.

Deni Burže (Foto: eu.dental-tribune.com)

Pionir oralne profilaksa, Burže je sproveo istraživanja o interdentalnom upravljanju biofilmom i tehnikama interdentalnog četkanja, koje tek treba da postanu uobičajene.

„Upotreba normalne četkice za zube mora biti neraskidivo povezana sa korišćenjem kalibriranih interdentalnih četkica. Svakodnevni poremećaji interdentalne mikrobiote su presudni za ponovno uspostavljanje i održavanje simbioze oralnog mikrobioma. Interdentalna profilaksa je univerzalna. Ne odnosi se samo na odrasle koji imaju istoriju parodontne ili peri-implantatske bolesti. I za mlade će interdentalno četkanje biti svakodnevna navika. Argument da nije moguće prodrijeti u uske, zdrave interdentalne prostore više nije validan. Najnovija generacija interdentalnih četkica je dovoljno mala da pokriva 99% interdentalnih prostora zdravih mladih odraslih osoba“, naglasio je Bourže.

Foto: biadentalcenter.com

Kalibracija je ključna
Interdentalne četkice su najefikasnije kada čekinje potpuno ispune interdentalni prostor. Iz tog razloga, stomatološkim stručnjacima je neophodno da kalibriraju interdentalne prostore svojih pacijenata.

“Kalibracija znači određivanje tačnog prečnika interdentalne četkice, tako da će ona doći u kontakt sa svim površinama tkiva interdentalnog prostora gdje se nalazi mikrobiota. Za naše istraživanje koristili smo kolorimetrijsku sondu za određivanje potrebnog prečnika. Kolorimetrijska sonda je osnovna, obavezna. To je poput vilice za interdentalnu profilaksu“, jasan je Bourže.

Uloga stomatoloških profesionalaca
Prema Buržeu, stomatološki profesionalci treba pacijentima da daju znanje, alate i tehnike koje su im potrebne kako bi se svakodnevno poremetili njihovi interdentalni mikrobiomi.

Foto: smileconcepts.co.uk

„Počevši od vrha, dužnost je stomatoloških fakulteta da predaju studentima individualnu profilaksu. Stomatološki stručnjaci treba da praktikuju ono što propovedaju, a zauzvrat, podučavaju pacijente. Učenje o pravilnim tehnikama četkanja je posao stomatoloških profesionalaca. Tada je njihova odgovornost da to znanje prenesu na svoje pacijente i garantuju im optimalan kvalitet života. Da je svaki stomatološki profesionalac uputio pacijente o interdentalnom četkanju od adolescencije, bili bismo u stanju da spriječimo zubne i parodontalne komplikacije izazvane mikrobiotama u odrasloj dobi. Pozitivan uticaj koji bi ovo imalo na sistemsko zdravlje i dobrobit pacijenata bio bi dodatni bonus“, zaključio je Burže.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -