NaslovnaObavještenjaStudija potvrdila vezu parodontitisa sa povećanim izgledima za hipertenziju

Studija potvrdila vezu parodontitisa sa povećanim izgledima za hipertenziju

- Advertisement -

Parodontitis (PD) je mogući faktor rizika za hipertenziju, navodi se u tekstu objavljenom 24. septembra u „Cardiovascular Research“. Eva Munjoz Agilera sa Univerzitetskog koledža u Londonu i njegne kolege, obavili su sistematski pregled kako bi ispitali povezanost između parodontitisa i hipertenzije. Podaci iz 40 studija uključeni su u kvantitativne metaanalize. Istraživači su otkrili da su dijagnoze umjereno-teškog i teškog PD povezane sa povećanim rizikom od hipertenzije. U prospektivnim studijama, istraživači su potvrdili povezanost dijagnoze PD sa povećanom vjerovatnoćom pojave hipertenzije (omjer koeficijenta, 1,68; 95 procenata CI, 0,85 do 3,35).

U poređenju sa pacijentima bez PD-a, pacijenti sa PD imali su veći krvni pritisak. Pet od 12 interventnih studija potvrdilo je smanjenje hipertenzije nakon liječenja PD.
“Naša otkrića naglašavaju potencijal za poboljšanje kardiovaskularnih ishoda rješavanjem slabog oralnog zdravlja kod opšte populacije. Međutim, potrebna su duža i veća istraživanja kako bi se utvrdilo da li parodontološki tretman koristi pacijentima u pogledu kardiovaskularnog zdravlja, što na kraju rezultira smanjenim morbiditetom i smrtnošću“, zaključuje se u studiji.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -