Naslovna Savjeti Studija pokazala: Tečnost za ispiranje usta uništila koronavirus za 30 sekundi

Studija pokazala: Tečnost za ispiranje usta uništila koronavirus za 30 sekundi

Prema naučnom istraživanju koje je sprovedeno u laboratoriji na Univerzitetu Kardif i koje je napravljeno prije početka kliničkih testiranja, kupovna tekućina za ispiranje usta koja sadrži najmanje 0,07 posto cetilpiridinium-hlorida (CPC) pokazuje obećavajuće znakove u borbi protiv novog koronavirusa.

Kliničkim testiranjem, koje se tek treba provesti, želi da se otkrije može li se korišćenjem tekućine za ispiranje usta smanjiti nivo virusa u slini zaraženog pacijenta.

Foto: scitechdaily.com

Navedena studija tek treba da prođe proces naučne recenzije, ali ona podržava rezultate studije objavljene protekle nedelje u kojoj je isto tako otkriveno da su tekućine za ispiranje usta s CPC-om u sebi učinkovite u smanjivanju virusnog opterećenja.

Test koji su sproveli naučnici Univerziteta Kardif u laboratoriji, oponašao je slove kakvi se nalaze u nazoorofarinksu (nosnoj i oralnoj šupljini) osobe, a korišćena je tekućina za ispiranje usta marke Dentyl.

Foto: ctvnews.ca

Iduća su na redu klinička testiranja u kojima će se vidjeti koliko je tekućina za ispiranje usta učinkovita u smanjivanju virusnog opterećenja unutar sline COVID pacijenata u Univerzitetskoj bolnici Vels u Kardifu. Rezultati tih testiranja biće objavljeni početkom 2021. godine. Klinička testiranja trajaće ukupno 12 nedelja.

„Važno je naglasiti da naša studija neće dati nikakve direktne dokaze o transmisiji virusa između pacijenata, za to će biti potreban drugačiji tip studije i na puno većem nivou“, pojašnjava profesor Dejvid Tomas, koji će voditi klinička testiranja.

Foto: mirror.co.uk

„Klinička studija pokazaće nam koliko traju bilo kakvi efekti nakon jednog korišćenja tekućine za ispiranje usta kod COVID pacijenata“, dodaje Tomas.

Nezavisni stručnjak i specijalist parodontolog dr. Nik Klejdon smatra da je to istraživanje vrlo vrijedno.
„Ako se rezultati studije potvrde i na kliničkim testiranjima, CPC tekućine za ispiranje usta poput Dentyla mogu postati važan dodatak dnevnoj rutini tokom pandemije. Zajedno s pranjem ruku, socijalnim distanciranjem i nošenjem maski“, smatra Klejdon.

Izvor: Dnevnik.hr/Standard

- Advertisment -

POPULARNO

Javni poziv FZOCG za dostavljanje ponuda radi zaključivanja ugovora o pružanju stomatološke zdravstvene zaštite

Na osnovu člana 82 i 85 Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju („Sl. list CG“ br. 06/16, 02/17, 22/17, 13/18 i 67/19) ,...

Još jedan odličan mjesec za naš portala, blizu smo brojke od dva miliona otvorenih stranica za godinu dana

Portal www.stomatologija.me nastavlja trend odlične čitanosti iz mjeseca u mjesec. Novembar smo okončali sa 181.792 otvorenih stranica i 56.089 pojedinačna ulaska.

Medodent – kvalifikovano osoblje pruža laboratorijske usluge po najvišim svjetskim standardima

Praćenjem savremenih tehnologija i u korak sa svjetskom dentalnom industrijom u zubotehničkoj laboratoriji Medodent se primjenjuje poseban način izrade dentalnih nadoknada.

Bol i preskakanje viličnog zgloba

Vilični ili temporomandibularni zglob (TMZ) je parni (lijevi i desni) i jedini zglob na glavi. Vilični zglob povezuje jednu kost, donju vilicu...
- Advertisment -