NaslovnaObavještenjaStudenti u Nišu nezadovoljni komunikacijom sa ljekarima, stomatologija najveći problem

Studenti u Nišu nezadovoljni komunikacijom sa ljekarima, stomatologija najveći problem

- Advertisement -

Nezainteresovanost medicinskog osoblja, ali i loša komunikacija sa izabranim ljekarima, uz samo jednog stomatologa u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, najveći su problemi studenata niškog Univerziteta.

V. d. direktor Studentske poliklinike u Nišu dr Radomir Pešić rekao je da ti rezultati mogu biti relavantni i irelavantni, te da je presudan faktor lične reakcije studenata. Prema riječima dr Pešića, sistem u Studentskoj poliklinici postoji, te jednom godišnje rade anketu sa studentima, ali i zaposlenima kako bi poboljšali ili popravili svoje usluge. Međutim, studenti kažu da određeni problemi postoje godinama.

„Čast izuzecima, ali medicinske sestre znaju da budu veoma neljubazne, dok s druge strane mnoge moje kolege sa fakulteta i ja imamo osjećaj neprijatnosti dok smo sa ljekarom, često imamo osećaj da su ljuti što smo tu i da žele što prije da odemo, zato mi se čini da nas i ne slušaju dovoljno pažljivo, nego mahinalno prepisiju lijekove – rekla je jedna studentkinja.

Jedan stomatolog na 40.000 studenata
Prema podacima sa zvaničnog sajta Studentske poliklinike u Nišu, broj studenata koji je upućen na korišćenje njihovih usluga prelazi 40.000 osoba.

Univerzitet u Nišu (Foto: Južne vesti)

Zbog toga za mnoge studente veliki problem predstavlja i samo jedan stomatolog koji, zbog prevelikog obima posla, nije u mogućnosti da primi sve studente, pa su mnogi prinuđeni da idu u domove zdravlja ili privatno.

“Imamo problem zato što imamo jednog stomatologa. To propisuje kadrovska komisija Ministarstva za zdravlje, mi stalno podnosimo zahtjeve u vezi tog pitanja jer to jeste problem. I taj stomatolog ima prava iz Zakona o radu, pravo na odmor, pravo da se razboli, relativno skoro je žena bila i kovid pozitivna, pa je morala da odsustvuje sa posla – rekao je Pešić.

Pozivajući se na Pravilnik Studentske poliklinike, koji je donijelo Ministarstvo zdravlja, dr Radomir Pešić rekao je da mogu imati najmanje jednog stomatologa, ali da nije zabranjeno više.

“Godinu dana prije nego što sam došao u Studentsku polikliniku kao ljekar i direktor bilo je sedam stomatologa, pa potom šest, ali sada je tako, kako je”, zaključio je Pešić.
Pitanja da li je potrebna bolja edukacija medicinskog osoblja, kao i to da li je dovoljan samo jedan stomatolog na 40.000 studenata, poslali smo Ministarstvu zdravlja, na čije odgovore još čekamo.

Izvor: Južne vesti

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -