NaslovnaIntervjuStudenti su naši najbolji ambasadori, od sljedeće godine studijski program stomatologije i...

Studenti su naši najbolji ambasadori, od sljedeće godine studijski program stomatologije i na engleskom jeziku

- Advertisement -

Medicinski fakultet u Foči je jedna od vodećih, ako ne i vodeća obrazovna institucija u Republici Srpskoj. U sklopu fakulteta, izdvaja se studijski program stomatologije, kao jedan od „dijelova“ za koji vlada najveće interesovanje. Svake godine je interesovanje za upis sve veće, a samo njih 30-tak ima tu sreću da se upišu. Od kada postoji studijski program stomatologije, ko su predavači, mogu li se završiti specijalističe studije…, razgovarali smo sa profesorom doktorom Nikolom Stojanovićem, rukovodiocem specijalistickog centra za stomatologiju i pomoćnikom dekana za stomatologiju na Medicinskom fakultetu u Foči.

Prof. dr Nikola Stojanović (Foto: privatna arhiva)

Od kada postoji studijski program stomatologije?
„Stomatološki fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu osnovan je 1993. godine, a nastavio je tradiciju Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, osnovanog 1960. godine, nakon izdvajanja visokoškolskih ustanova Republike Srpske iz Univerziteta u Sarajevu. Stomatološki fakultet 2008. godine prelazi u studijski program na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Danas, pored studijskog programa stomatologija, na Medicinskom fakultetu se izvodi nastava na studijskim programima medicina, specijalna edukacija i rehabilitacija i zdravstvena njega, i na svim ciklusima studija, što omogućava da naši studenti cjelokupno obrazovanje dobiju na jednom mjestu. Posljednjih godina kroz različite programe, projekte, ali i ličnim sredstvima, koja smo zaradili na tržištu, mnogo se uradilo na unapređenju prostornih kapaciteta, infrastrukture i opreme, tako da slobodno mogu reći da je Medicinski fakultet danas vodeća obrazovna, naučna i stručna ustanova u oblasti stomatologije u Republici Srpskoj. Naravno na tom polju radićemo i dalje jer želimo da budemo internacionalno priznata i prepoznatljiva institucija po stručnim i naučnim kompetencijama naših studenata i nastavnika. U tom smislu želim da istaknem da od naredne akademske godine počinje nastava na engleskom jeziku na studijskom programu medicina, a u završetku su pripremne radnje za licenciranje studijskog programa stomatologija na engleskom jeziku. Očekujemo upis prvih studenata 2021. godine“, objašnjava doktor Stojanović.

Prof. dr Nikola Stojanović (Foto: privatna arhiva)

Ko su predavači?
„Ponosni smo jer smo na ovom polju uradili ozbiljan iskorak. Naime, danas se na studijskom programu stomatologija u najvećem dijelu oslanjamo na vlastiti nastavni kadar. Naši predavači kontinuirano rade na svom stručnom i naučnom usavršavanju u cilju održavanja i unapređenja kvaliteta nastavnog procesa. Naravno jedan dio nastave izvode eminentni stručnjaci i nastavnici iz drugih visokoškolskih ustanova iz okruženja. Kažem naravno, jer mišljenja smo da je njihovo angažovanje važno da naši studenti čuju znanja i iskustva od najboljih, ali i za naš dalji razvoj i internacionalizaciju“.

Koliko je interesovanje za upis na stomatologiju?
„Svjesni smo negativnog demografskog trenda ne samo na našim prostorima već i u regionu, što ima posljedice i na broj studenata koji se upisuju na fakultete u Republici Srpskoj. Mislim da studijski program stomatologija još uvijek ne osjeća posljedice tog trenda, jer je interesovanje za stomatologiju i dalje na visokom nivou i u rangu je onog od nekoliko godina ili decenija unazad. Nastava se izvodi u skladu sa Bolonjskim procesom, a prije nekoliko godina izvršeno je relicenciranje nastavnog plana i programa radi dodatne harmonizacije sa evropskim okvirima. Stavili smo još veći akcenat na stručni i praktični rad i primjenu najnovijih naučnih rezultata u nastavnom procesu. Studenti dolaze ne samo iz Republike Srpske, već i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, i vjerujem da su oni naši najbolji ambasadori“.

Prof. dr Nikola Stojanović (Foto: privatna arhiva)

Ima li mogućnost da se kod vas odrade specijalističke studije?
„Pored toga što naši studenti mogu dobiti kompletno obrazovanje kroz tri ciklusa obrazovanja, usavršavanju su moguća za diplomirane studente i u stručnom pogledu. Na Medicinskom fakultetu moguće je upisati i završiti specijalističke studije iz svih naučnih oblasti stomatologije. Uvažavajući dobru praksu, i želju da naši specijalizanti dobiju najbolja znanja i iskustva, jedan dio specijalističkog staža se uvijek odvija van ustanove, u prepoznatljivim centrima među kojima je Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu“.

Imate li među predavačima neke vaše bivše studente?
„Mislim da veliki broj predavača čine nekadašnji studenti ovog fakulteta. Svako od njih je jedan veći ili manji period proveo na usavršavanju van ove ustanove. Praksa je da se najbolji studenti zadržavaju na fakultetu, da bi se ojačao vlastiti i istovremeno i izvanredan nastavni kadar“, zaključio je doktor Stojanović.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -