Stručnjaci iz Dental Clinic odgovaraju na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

  Na vaša pitanja ove sedmice odgovore je dao stručni tim beogradske stomatološke klinike Dental Clinic.

  Juče popodne sam primetila da mi je čudan položaj zuba i kad sam oprala zube i očistila videla sam, a pre svega osetila levu gornju jedinicu kako se blago naginje nad desnom, i da su se približili. Između donjih jedinica se pojavila rupa i svi zubi kao da su se blago pomerili. Da li znate možda o čemu se radi i da li će se ova “migracija” nastaviti?

  Pomeranje zuba može nastati iz dva razloga. Jedan od razloga, ukoliko spadate u mlađu populaciju, može biti nicanje umnjaka koji vrše pritisak na zube i dovode do pomeranja zuba, što je naročito vidljivo na prednjim zubima. Drugi razlog može biti oboljenje parodontopatija čiji je jedan od simptoma gubitak koštane potpore i migracija zuba. Da bih Vam dala precizniji odgovor potrebno je uraditi klinički pregled i ortopan snimak.

  Koliko je potrebno vremena za izradu kruna? Trebaju mi obje gornje jedinice koje sam polomila?

  Ukoliko želite keramičke krunice, one se mogu izraditi za dva do četiri sata u istom danu pomoću CAD/CAM tehnologije. Ukoliko želite metalokeramičke krunice, za njihovu izradu je potrebno pet do sedam dana i potrebne su četiri posete.

  Kako se zovu proteze koje se prilepljuju uz nepca i ne dozvoljavaju hrani da uđe u prostor između proteze i nepca? Da li su te proteze izdržljive i koliko košta njihova izrada?

  Proteze koje intimno naležu na nepce zovu se skeletirane proteze (poznatije kao wizil proteze ). Vrlo su izdržive zato što imaju metalnu osnovu. Njihova cena iznosi 56.300din (480€, prim.pub).

  Da li dete od tri godine sme da koristi pastu sa fluorom? Pitam jer mi se čini da mi sin ima neke bele mrlje na zubima, pa ne znam da li je to od fluora?

  Deca od druge do šeste godine smeju koristiti paste sa manjom koncentracijom fluora (500-700 ppm). Bele mrlje na mlečnim zubima ne mogu nastati od paste sa fluorom. Potrebno je da dete pogleda specijalista dečje i preventivne stomatologije i utvrdi da li su bele mrlje početak nastanka karijesa.

  Da li se sme vršiti poliranje zuba za vreme nošenja fiksne proteze?

  Poliranje zuba se sme raditi u toku nošenja fiksne proteze, vodeći pri tom računa da se ne otkinu ortodontske bravice. Naročito se treba posvetiti temeljnom pranju zuba jer je zbog prisustva proteze otežano održavanje oralne higijene.

  Da li je moguće uraditi nadogradnju zuba (dvojka) ako je pukao malo sa strane?

  Morate mi pojasniti šta smatrate pod nadogradnjom zuba. Ukoliko ste polomili zub potrebno je izvaditi živac, uraditi kočić i nadoknaditi zub krunicom. Ukoliko zubu nedostaje samo mali deo moguće je restaurirati ga plombom.

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.