NaslovnaObavještenjaStres izazvan društvenim mrežama podstiče bruksizam

Stres izazvan društvenim mrežama podstiče bruksizam

- Advertisement -

Istraživanje sprovedeno na Stomatološkom fakultetu Maurice i Gabriela Goldscheger sa Univerziteta u Tel Avivu, otkrilo je da pretjerana upotreba pametnih telefona i društvenih mreža dože dovesti do problema sa spavanjem, pospanosti i umora tokom dana, kao i škripanje zubima i bola u mišićima usta i vilici.

Istraživanje je predstavljeno u sklopu disertacije dr Yitzaka Hochhausera, a sproveli su ga dr Alona Amudi-Perlman, dr Pessia Friedman-Rubin, prof. Ilana Eli i prof. Ephrain Winocur.

Foto: freepik.com

Sve veća zavisnost o mobilnim telefonima dovodi do osjećaja stresa i tjeskobe. U istraživanju je učestvovalo 600 ljudi, korisnici pametnih telefona i oni koji upotrebljavaju telefon bez internet veze.

Od učesnika istraživanja, traženo je da odgovore na niz pitanja o pojavama koje tipično idu uz pretjeranu upotrebu telefona, uključujući osjećaj stresa i napetosti danju, sklonost noćnom buđenju, potrebu da bude dostupan na telefonu, škripanje zubima i bol u vilici.

Foto: freepik.com

Istraživanje je pokazalo da se 54 odsto korisnika pametnih telefona budi usred noći, u poređenju sa 20 odsto ultraortodoksne populacije.

Te su razlike još izraženije ako analizirajući oštećenje žvačnih mišića i temporomandibularnih zglobova, 45 odsto ispitanika iz sekularne grupe izjavilo je da škripi zubima, 24 odsto tokom dana i 21 odsto noću, a 29 odsto njih je reklo da ima bolove u žvačnim mišićima.

Foto: freepik.com

U poređenju sa tim, samo 14 odsto ultraortodoksnih ispitanika opisalo je ove simptome. Oko 13,5 odsto ispitanika izjavilo je da škripi zubima, a 14 odsto da ima bolove u mišićima.

Zaključak autora: „Naravno da smo za tehnološki napredak, ali kao i svemu u životu, pretjerana upotreba ametnih telefona, može dovesti do negativnih posljedica i važno je da javnost bude svjesna koji učinak pretjerana upotreba može imati na tijelo i um“.

Izvor: Dental Media/Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -