fbpx
NaslovnaSavjetiStomatolozi upozoravaju: Ne pijte kiselo ujutro

Stomatolozi upozoravaju: Ne pijte kiselo ujutro

Efekti vode s limunom naročito mogu da budu loši po zube ako ovaj napitak uzimate odmah čim ustanete, onako kako se preporučuje za metabolizam, da bi ubrzao varenje. Stomatolog dr Radža Sepefara kaže da topla voda s limunom oštećuje zubnu gleđ, zbog čega zubi postaju osetljiviji i dobijaju žućkastu boju.

-Zubna gleđ se oštećuje zbog kiselosti limuna. Ako se to stalno ponavlja, odnosno ako se konstantno unose kiseli napici i hrana, razgrađuje se zubna gleđ, a unutrašnji sloj zuba, koji inače ima blago žutu nijansu, ostaje izložen i veoma osetljiv – rekao je dr Radža.
Kada se ošteti zubna gleđ, zubi postaju veoma osjetljivi na hladno. Činjenica da se zubi peru ujutro, nedugo poslije uzimanja tople vode s limunom, dodatno pogoršava stvari. Naime, trljanje četkicom nakon što pojedete ili popijete nešto kiselo, još gore oštećuje zubnu gleđ i uspješno skida spoljašnji sloj.

- Advertisement -

Doktor Radža zato savjetuje da ne pijete vodu sa limunom ujutro. Umjesto toga, da biste hidrirali organizam, popijte samo čašu vode, to vam neće oštetiti zube. Ukoliko vam baš prija da pijete toplu vodu sa limunovim sokom, stomatolog savjetuje da preduzmete nekoliko mjera opreza: nikada ne perite zube odmah nakon što ste popili ovaj napitak. Između pranja zuba i ispijanja tople vode s limunom trebalo bi da prođe najmanje sat-dva. (Novosti)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -