NaslovnaSavjetiStomatolozi upozoravaju na opasnosti sve popularnije "uradi-sam" stomatologije

Stomatolozi upozoravaju na opasnosti sve popularnije “uradi-sam” stomatologije

- Advertisement -

Američki stomatolog dr Filip Krejver odlučio je da stane naput uradi-sam stomatologiji koja, prema njegovom mišljenju, uništava oralno zdravlje i pacijente može koštati mnogo više novca i zdravlja od posjete stomatologu.

Kompanija je na njenu adresu poslala set za izradu aparata, ali na samom početku je nastao problem. Ber je napravila loš otisak i iz kompanije su tražili da ponovi proceduru. Kako uzimanje otisaka može predstavljati problem i za profesionalce, a kamo li za nekog ko se prvi put sa tim srijeće, Ber je, na sreću, odustala od uradi-sam fiksnog aparata i potražila pomoć dr Krejvera.

– Kada govorimo o uradi-sam stomatologiji, postoji puno različitih načina kako pacijenti uzimaju stvari u svoje ruke. Ipak, ono što me sada najviše plaši je ortodoncija – objašnjava dr Krejver koji je pomogao Nensi Ber da prevaziđe svoj problem i vratio joj osmjeh za svega 150 dolara (oko 130 eura).

Krejver upozorava da “online metode” koje tvrde da ispravljaju zube zaparavo mogu napraviti mnogo više štete.

– Tinejdžeri stavljaju gumice oko zuba i u video snimcima na YouTubeu “obećavaju” drugim tinejdžerima da će na taj način zatvoriti sve praznine, ili dijasteme. Kada se te gumice urežu u kosti, ili desni mogu nastati ozbiljna oštećenja tkiva. Čak i male kretnje zuba mogu dovesti do velikih problema u čitavom sistemu – rekao je dr Krejver.

To vodi do gubljenja zuba i skupih popravki, ali, na žalost, nije riječ samo o ispravljanju.

– U mojoj praksi, srijećem se sa puno oštećenja gleđi i recesije gingive, odnosno povlačenja desni uzrokovanog agresivnim “čišćenjem” jakim izbjeljivačima. To podrazumijeva paste sa aktivnim ugljem za koje proizvođači tvrde da izbjeljuju zube. Naprotiv, one rade nešto sasvim drugo. Te paste zapravo uklanaju površinsku gleđ i otkrivaju dublje nivoe gleđi ostavljajući ih nezaštićenim – zaključuje dr Krejver.

On pacijente savjetuje da umjesto umjesto agresivnog ispravljanja i izbjeljivanja zuba posjete stomatološku ordinaciju, odnosno zubara kojem vjeruju i na taj način najefektinije i najjeftinije riješe svaki problem u usnoj duplji.

– Mi vam najbolje možemo reći šta je dobro, šta je loše i na šta treba paziti. Možemo vam pomoći kroz tretman koji će vam pružiti najbolje rezultate – poručuje dr Krejver.

Izvor: Winknews

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -