fbpx
NaslovnaObavještenjaStomatolozi u Makedoniji u srijedu protestuju, nezadovoljni lošom situacijom u kojoj se...

Stomatolozi u Makedoniji u srijedu protestuju, nezadovoljni lošom situacijom u kojoj se nalaze

- Advertisement -

Stomatolozi će kroz protest zahtijevati ukidanje matičnog stomatologa i promjenu načina plaćanja u stomatologiji kroz fiksni garantovani dio i promjenljiv dio kroz učešće pacijenata kroz participaciju.

Jedan od njihovih zahtijeva je da se poveća budžet za stomatologiju u skladu sa potrebama za plaćanjem fiksnog dijela po timu i da se koriguje i jasno definiše postojeći spisak usluga, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Foto: dentalnews.com

Protestom ispred Ministarstva zdravlja najavljenim za 15. jun (srijeda), Udruženje privatnih zdravstvenih stomatoloških ustanova (ZPZSU) i privatni doktori dentalne medicine (PDDM), izraziće nezadovoljstvo na, kako kažu, izuzetnu lošu situaciji u kojoj se nalaze i od ignorantskog odnosa ministra zdravlja prema podnijetim predlozima i zahtjevima Udruženja za način finansiranja stomatološke zdravstvene zaštite.

“Ovaj iznos treba da bude uplaćen na osnovu postojanja tima u mreži, u skladu sa članom 28. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a ne po osnovu upisanih pacijenata”, dodaju iz Udruženje.

Pored toga, traže izmenu Uredbe Vlade o utvrđivanju mreže – optimizaciju broja stomatoloških timova prema potrebama osiguranih/neosiguranih pacijenata, u skladu sa najnovijim demografskim podacima sa popisa stanovništva i u skladu sa svjetskim standardima i donošenje metodologije za obračun cijena, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Foto: commercial.bmoharris.com

Zahtijevaju i povećanje budžeta za stomatologiju u skladu sa potrebama za plaćanjem fiksnog dijela po timu i korekciju i jasno definisanje postojeće liste usluga, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Pored toga, traže korekciju postojećeg iznosa participacije u stomatološkoj zaštiti u skladu sa poskupljenjem potrebnih materijalnih i osnovnih troškova koji se koriste pri svakoj intervenciji ili pregledu.

“Dozvoliti zdravstvenim ustanovama van mreže da izdaju recepte, uputnice, bolovanje i da izostave potrebu za kvalitetnom finansijskom garancijom od likvidne banke ili hipoteke na nepokretnostima”, jedan je od zahtjeva stomatologa.

Zbog tijesne povezanosti primarne i sekundarne stomatološke djelatnosti, kako navode, jedan od uslova je da se omogući registracija i rad poliklinika koje se sastoje od primarne i sekundarne stomatološke delatnosti kao i zaključivanje ugovora o radu između privatnih zdravstvenih ustanova primarne i sekundarna stomatološka djelatnost.

Pod motom „Vratimo svoje lično dostojanstvo i dostojanstvo profesije“ najavljen je protest stomatologa za 15. jun u 12 časova ispred Ministarstva zdravlja.

Izvor: 360stepeni

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -