Stomatolozi savjetuju trudnicama da pojačaju oralnu higijenu

  Nepodnošljiv bol je najčešći razlog za odlazak kod zubara.

  Skupe stomatološke uluge se navode kao glavni razlog za lošeg zdravlja zuba kod odraslih.

  Trudnice i djeca sa tim nemaju problema i to ne može biti izgovor.

  Naime, novi Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, koji je parlament Crne Gore usvojio 28. decembra 2015. godine, a počeo da se primjenjuje od januara 2016. godine, stomatološka zdravstvena zaštita nije više samo dio obaveznog osiguranja za trudnice, kako je to do sada bio slučaj.

  On se primjenjuje i i za žene u periodu do godinu dana nakon trudnoće.

  Trudnice imaju najviše nedoumica da li bi trebalo prije prođaja da idu kod stomatologa.

  – Najbolje bi bilo popraviti i sanirati zube prije planiranja trudnoće. Pošto to nije uvijek u mogućnosti, stanje trudnoće je jedno normalno stanje i trudnice mogu normalno dolaziti kod stomatologa, obavljati sve preglede – kažu stomatolozi.

  Jedno od najčešćih pitanja je da li mogu popravljati zube sa ili bez anestezije.

  – Odgovor je DA. Kod svakog davanje anestezije kod trudnica, savjetujemo se sa ginekologom. Savjetujemo pojačanu oralnu higijenu tokom trudnoće, što znači i češće pranje zuba od uobičajenih tri puta dnevno.

  Razlog je jednostavan.

  – Mnoge trudnice u prvom trimestru, pa čak i u drugom imaju pojačan refleks povraćanja i samim tim sa povraćanjem dolazi do pojačanog lučenja kiseline u ustima. Trudnicama savjetujemo poslije toga da isperu usta vodom, a da poslije sat vremena operu zube. Jako je važno trudnicama objasniti da tokom trudnoće dolazi do hormonskog disbalansa i da dolazi do stvaranja kamenca. Ko ima preveliko krvarenje iz desni, potrebno je prići uklanjanju kamenca ultrazvuičnom metodom. To je potpuno bezazlena i bezbolna metoda i preporučuje se svim trudnicama. Ne treba da se plaše krvi u pljuvački poslije pranja zuba. Treba da intenziviraju održavanje oralne higijene i da povećaju broj pranja zuba.

  Osim o higijeni svojih zuba, treudnice, a kasnije i mame, treba da se brinu i o higijeni zuba svoje djece

  – Kada niknu zubići, veoma je važno uspostaviti oralnu higijenu. U početku se to radi gazom, fiziološkim rastvorom, a u posljednje vrijeme na našem tržištu ima dosta četkica namijenjenih za taj uzrast. U tom periodu ne bi trebalo stavljati pastu, nego četklati zubiće, najbolje pred spavanje – objašnjavaju dječiji stomatolozi.

  Prva posjeta stomatologu previđena je u šestom mjesecu po rođenju djeteta.

  Na tom pregledu roditelji dobijaju detaljna uputstva o načinu održavanja zdravlja usta i zuba.

  – Pasta za zube se koristi od ruge godine i treba koristiti vrlo malu količinu i treba uzimati pastu za djecu, ne za odrasle.

  Šećeri su neprijatelji zubića.

  – Najvažnije je oprati zubiće bebe pred spavanje. Tokom noći smanjeno je lučenje pluvačke. Dug vremenski period iznoženosti šećeru, može da dovede do pojave karijesa u ranom djetinjstvu. Prije se zvao cirkularni karijes, koji je vrlo težak za sanaciju – upozoravaju stomatolozi.

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.