fbpx
NaslovnaSavjetiStomatolozi savjetuju trudnicama da pojačaju oralnu higijenu

Stomatolozi savjetuju trudnicama da pojačaju oralnu higijenu

- Advertisement -

Nepodnošljiv bol je najčešći razlog za odlazak kod zubara.

Skupe stomatološke uluge se navode kao glavni razlog za lošeg zdravlja zuba kod odraslih.

Trudnice i djeca sa tim nemaju problema i to ne može biti izgovor.

Naime, novi Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, koji je parlament Crne Gore usvojio 28. decembra 2015. godine, a počeo da se primjenjuje od januara 2016. godine, stomatološka zdravstvena zaštita nije više samo dio obaveznog osiguranja za trudnice, kako je to do sada bio slučaj.

On se primjenjuje i i za žene u periodu do godinu dana nakon trudnoće.

Trudnice imaju najviše nedoumica da li bi trebalo prije prođaja da idu kod stomatologa.

– Najbolje bi bilo popraviti i sanirati zube prije planiranja trudnoće. Pošto to nije uvijek u mogućnosti, stanje trudnoće je jedno normalno stanje i trudnice mogu normalno dolaziti kod stomatologa, obavljati sve preglede – kažu stomatolozi.

Jedno od najčešćih pitanja je da li mogu popravljati zube sa ili bez anestezije.

– Odgovor je DA. Kod svakog davanje anestezije kod trudnica, savjetujemo se sa ginekologom. Savjetujemo pojačanu oralnu higijenu tokom trudnoće, što znači i češće pranje zuba od uobičajenih tri puta dnevno.

Razlog je jednostavan.

– Mnoge trudnice u prvom trimestru, pa čak i u drugom imaju pojačan refleks povraćanja i samim tim sa povraćanjem dolazi do pojačanog lučenja kiseline u ustima. Trudnicama savjetujemo poslije toga da isperu usta vodom, a da poslije sat vremena operu zube. Jako je važno trudnicama objasniti da tokom trudnoće dolazi do hormonskog disbalansa i da dolazi do stvaranja kamenca. Ko ima preveliko krvarenje iz desni, potrebno je prići uklanjanju kamenca ultrazvuičnom metodom. To je potpuno bezazlena i bezbolna metoda i preporučuje se svim trudnicama. Ne treba da se plaše krvi u pljuvački poslije pranja zuba. Treba da intenziviraju održavanje oralne higijene i da povećaju broj pranja zuba.

Osim o higijeni svojih zuba, treudnice, a kasnije i mame, treba da se brinu i o higijeni zuba svoje djece

– Kada niknu zubići, veoma je važno uspostaviti oralnu higijenu. U početku se to radi gazom, fiziološkim rastvorom, a u posljednje vrijeme na našem tržištu ima dosta četkica namijenjenih za taj uzrast. U tom periodu ne bi trebalo stavljati pastu, nego četklati zubiće, najbolje pred spavanje – objašnjavaju dječiji stomatolozi.

Prva posjeta stomatologu previđena je u šestom mjesecu po rođenju djeteta.

Na tom pregledu roditelji dobijaju detaljna uputstva o načinu održavanja zdravlja usta i zuba.

– Pasta za zube se koristi od ruge godine i treba koristiti vrlo malu količinu i treba uzimati pastu za djecu, ne za odrasle.

Šećeri su neprijatelji zubića.

– Najvažnije je oprati zubiće bebe pred spavanje. Tokom noći smanjeno je lučenje pluvačke. Dug vremenski period iznoženosti šećeru, može da dovede do pojave karijesa u ranom djetinjstvu. Prije se zvao cirkularni karijes, koji je vrlo težak za sanaciju – upozoravaju stomatolozi.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -