fbpx
NaslovnaObavještenjaStomatolozi pozvali engleske škole da daju obroke bez šećera

Stomatolozi pozvali engleske škole da daju obroke bez šećera

- Advertisement -

Stomatolozi su pozivali vladu u Engleskoj da ohrabri sve škole da izbace šećer iz obroka, u pokušaju borbe protiv karijesa. Oni su jasni da je neophodno smanjiti šećer u školskim obrocima kako bi se izborili sa stanjem koje pogađa četvrtinu petogodišnjaka. Stomatolozi, takođe, žele da se još više stavi pod nadzor pranje zuba u školama i da se daju smjernice o zdravim upakovanim obrocima. Prije nego što je napustila „Dauning Strit“, premijerka Tereza Mej je objavila planove za poboljšanje oralnog zdravlja djece. Njena vlada je pripremila “Zelenu knjigu” o rješavanju uzroka sprječavanja lošeg zdravlja.

Majk Eskudijer
Majkl Eskudijer

Međutim, Fakultet stomatološke hirurgije kaže da, iako je postignut napredak, treba učiniti više. Propadanje zuba vodeći je uzrok prijema u bolnicu među djecom od pet do devet godina u posljednje tri godine, rezultati su najnovijeg istraživanja. Ipak, brojke pokazuju da 41% mlađih od 18 godina nije posjetilo stomatologa prošle godine. Taj procenat je 77% kod djece u uzrastu od jedne do dvije godine, uprkos smjernicama da sva djeca treba da idu kod zubara bar jednom godišnje. Fakultet je pripremio izveštaj koji sadrži 12 preporuka za pokušaj smanjenja slučajeva propadanja zuba. Oni uključuju, između ostalih: sve škole u Engleskoj da uvedu nadgledane šeme čišćenja zuba, kakve postoje u Škotskoj i Velsu, prije 2022. godine; sve škole postaju “bez šećera” proširenjem nameta na bezalkoholna gazirana pića; ograničavanje oglašavanja i promocije proizvoda sa visokim šećerom; smanjenje sadržaja šećera u komercijalnoj bebi hrani…

Mik Armstrong
Mik Armstrong

-Nevjerovatno je zabrinjavajuće da nivo karijesa kod djece u Engleskoj ostaje tako visok, naročito kada uzmete u obzir da je to gotovo u cjelini moguće spriječiti jednostavnim koracima, kao što je četkanje dva puta dnevno, odgovarajućom jačinom fluoridne paste za zube, redovna posjeta stomatologu i smanjenje potrošnje šećera. Ne može se dozvoliti da se i dalje izvrši propadanje dječijih zuba. Svako mora igrati svoju ulogu u osiguravanju da naša djeca imaju zdrave zube – rekao je profesor Majkl Eskudijer, dekan Fakulteta za stomatološku hirurgiju na “Kraljevskom koledžu hirurga”.
Fakultet stomatološke hirurgije je saopštio da je pokrenuta kampanja kojom se podsjećaju ljudi koliko često treba voditi djecu kod stomatologa i da su besplatne usluge za djecu. Britansko udruženje stomatologa saopštilo je da mnogi roditelji nisu svjesni da su stomatološki pregledi i tretmani za mlađe od 18 godina besplatni.
-Skandal je da propadanje zuba ostaje razlog broj jedan za prijem u dječiju bolnicu. Nećemo vidjeti pravi napredak dok ministri ne počnu dalje i brže da rade na prevenciji – bio je kratak Mik Armstrong, predsjednik BDA (Britanska stomatološka asocijacija).

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -