fbpx
NaslovnaObavještenjaStomatolozi iz Britanije spasili medvjeda: Generalu izvađena četiri zuba (plus VIDEO)

Stomatolozi iz Britanije spasili medvjeda: Generalu izvađena četiri zuba (plus VIDEO)

- Advertisement -

Jermenski veterinari imali su nevjerovatan slučaj spašavanja, kada su bili  prinuđeni da sivom medvjedu, teškom 200 kilograma izvade zube kako bi mu spasili život. Kako piše britanski Daily Mail, ovaj posao bio je povjeren britanskim stomatolozima.

Ovo je, na žalost, moralo biti učinjeno kako bi medvjedu, nazvanom General, bio spašen život zbog okrutnih uslova zatčeništva u kojem je pronađen. Devetnaestogodišnji General, bio je spašen iz privatnog zoološkog vrta koji je držao bivši jermenski vojni general i političar.

Međunarodna akcija spašavanja

Kako bi pomogli nesrećnoj životnji, jermenski veterinari angažovali su britanski tim na čelu sa stomatologom dr Paulom Cassarom koji je odletio u Jerevan da bi izvadio četiri zuba životinje koja se borila sa izuzetno bolnim apscesom.

Većina stomatoloških operacija u Velikoj Britaniji traje oko 25 minuta, uz dva mililitra anestezije u injekciji. Za Generala je, sa druge strane, bio potreban nešto jači koktel moćnih sredstava za smirenje i anestezije kako bi umirio ovu ogromnu živoinju i dozvolio nesmetanu četvorosatnu operaciju.

S obzirom da ovaj pacijent nije od onih kojima samo kažete “otvori usta” Generalove čeljusti morale su biti otvorene i ostavljene u tom položaju prije početka stomatološkog zahvata dok je ležao ispružen na stolu u Jerevanskom zoološkom vrtu.

– To je malo drugačije od mojih dnevnih uobičajenih aktivnosti. Ali ne postoji uobičajeno sa egzotičnim životinjama. Bilo je teško, ali on se dobro oporavlja i što je najvažnije oslobođen je agonije bola zbog kojeg koji je patio – kazao je dr Cassar, koji je u ovom poslu predvodio tim veterinara britanske dobrotvtorne organizacije International Animal Rescue.

Misija IAR 

Gospodin Cassar je, vjerovali ili ne, do sada tretirao više od 150 medvjeda kao dio dobrotvorne akcije koja je u misiji oslobađanja, a zatim i zabrane plesa sa medvjedima u Indiji.

Njegova stomatološka sestra Charlotte Callaway-Goldstone, koja je bila dio tima koji je spasio Generala rekla je kako su u tretmanu koristili standradnu stomatološku opremu uz dodatne veterinarske setove.

– Tim je morao naporno raditi kako bi izvadio Generalove zube, jer medvjedi imaju mnogo jaču strukturu kosti. Dali smo mu istu brigu kao i za sve pacijente – kazala je Callaway-Goldstone.

Ova dobrotvorna ustanova tretira medvjede držane u zatočeništvu prije nego što ih oslobodi u rezervat.

Spašen još jedan medvjed

U toku spašavanja oslkobođen je još jedna ženka medvjeda koja je, zajedno sa Generalom, živio u zatočeništvu u u slovima koji su nedostojni i komenatrisanja.

– Ovo je bio izuzetno emotivan dan za sve uključene u ovu operaciju spašavanja. Dva medveda su držana u apsolutno šokantnim uslovima i svi smo bili očajni da ih oslobodimo. Znali smo da će spašavanje biti posebno izazovno zbog veličine muškog medveda. On je nesumnjivo najveći medvjed kojeg smo do sada spasili – stoji na sajtu International Animal Rescue.

Na kraju, tim se zahvalio svima koji im pružaju podršku i poručio da je pred spasenim medvjedima put izvjesnog oporavka.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -